Gde uzeti besplatne fotografije (slike) za web sajt? Uspešna optimizacija sajta je nemoguća bez dobrih fotografija i slika. Dajemo 32 izvora gde možete uzeti besplatne slike. Navodimo i tri WordPress dodatka koji ih pronalaze, pa čak i optimizuju za upotrebu na webu.

GDE UZETI BESPLATNE FOTOGRAFIJE (SLIKE) NA INTERNETU

32 web lokacije gde možete pronaći fotografije (slike) koje su vam potrebne

Gde uzeti besplatne fotografije za web sajt - good-free-photos
Kao uvod izdvajamo GoodFreePhotos sa preko 15000 fotografija visoke rezolucije, slobodne za korišćenje (Public Domain License Terms).  Besplatne fotografije za komercijalnu upotrebu možete da potražite na ovim listama.
Sajt je specijalizovan za fotografije istorijskih mesta, državnih i nacionalnih parkova i obeležja, ali nudi i fotografije iz društvenog života, ljudi, životinja i biljaka. Da biste videli i skinuli sliku visoke rezolucije, kliknite na nju. Postoji opcija „Need a specific photo?“ ako niste pronašli fotografiju koju trebate.

Radi bolje preglednosti resurse smo podelili u tri grupe.

Grupa 1.

 1. Deviant Art je zajednica umetnika koja dozvoljava da se neki radovi koriste u komercijalne ili nekomercijalne svrhe, najčešće u zamenu za povratni link. Pronalaženje Creative Commons fotografija je malo otežano, ali vredi se potruditi radi fotografija koje se samo tu mogu naći.
 2. DesignersPics nudi fotografije za poslovne sajtove, web sadržaje o hrani i piću, tehnološke teme itd. Nije potrebno navoditi izvor.
 3. Freeimages ima ponudu slika za sve moguće teme. Slike se mogu pretraživati preko tagova. Prilikom korišćenja potrebno je da navodite autora fotografije.
 4. Freepik uslovljava korišćenje fotografija sa navođenjem izvora uz upotrebljenu sliku.
 5. Gratisography nudi kvalitetne i zanimljive fotografije za koje nije potrebno navoditi izvor.
 6. Google images omogućava pretragu na search tools preko opcije labeled for reuse, što je neophodno da biste izbegli fotografije koje nisu besplatne.
 7. Jay mantri nudi besplatne scenske fotografije koje možete koristiti kako god želite. Nije potrebno navoditi izvor.
 8. Little Visuals nudi fotografije pod CC0 licencom. Nakon prijave za newsletter jednom nedeljno dobijate sedam fotografija (zipped) u vaš inbox. Slike se mogu prilagođavati i koristiti prema potrebi, čak i u komercijalne svrhe.

Grupa 2.

 1. Life Of Pix je mali sajt sa vrednim slikama. Za njihovo korišćenje nije potrebno navoditi izvor.
 2. Magdeleine ima velik asortiman fotografija od prirode do predmeta i apstraktnih slika. Postoje filteri za pretragu. Fotografije su sa Creative Commons licencom i javnim domenom. Za neke slike treba navoditi izvor.
 3. Morguefile ima “Free photos” za pretragu i preuzimanje prilično dobrih i besplatnih fotografija.
 4. New Old Stock sadrži slike iz arhiva koje su besplatne i mogu se koristiti bez ograničenja.
 5. Pexels ima besplatne fotografije sa CC0 licencom. Sličan je Pixabay ali ima manju ponudu.
 6. Pixabay nudi besplatne fotografije visokog kvaliteta sa Creative Commons Zero (CC0) licencom. Mogu se prilagođavati i koristiti bez navođenja izvora.
 7. Picjumbo je bogat izvor besplatnih fotografija visokog kvaliteta iz različitih oblasti života.
 8. Public domain archive – Slobodno preuzimanje (Free Stock Photos) hiljada starih slika u javnom vlasništvu za sve vaše kreativne projekte.

Grupa 3.

 1. Picography  je sajt koji daje odgovor na pitanje gde uzeti besplatne fotografije.  Slike su zaista vredne pažnje.
 2. Pickup Image sadrži fotografije iz celog sveta koje se mogu potražiti unošenjem ključnih reči.
 3. Stockvault nudi veliki broja besplatnih fotografija bez ikakvih ograničenja.
 4. Unsplash sadrži Creative Commons fotografije. Ne treba navoditi izvor prilikom korišćenja. (Free Public Domain Images).
 5. Wikimedia nudi slike pod različitim uslovima, pa je potrebno da ih za svaku sliku proverite.
 6. Public Domain Pictures Besplatne fotografije koje za komercijalnu upotrebu imaju određen pristup.

Zašto je potrebno da upotrebite pravu sliku?

Ekspert za upotrebljivost (usability expert) Jakob Nielsen je otkrio da su ljudi veoma zainteresovani za relevantne slike, ali ne i za one koje ne nude dodatnu vrednost, ne dopunjuju sadržaj ili nisu u skladu sa njim.

Zato je važno da znate kako možete naći i gde uzeti besplatne fotografije (slike), i da izaberete pravu sliku i najbolje mesto za njeno postavljanje. Ovi sajtovi nude fotografske informacije i tutorijale, kao i alate za pronalaženje veoma relevantnog vizuelnog sadržaja koji vam je preko potreban.

VAŽNO:

Optimizacija svake slike doprinosi da SEO optimizacija sajta u celini bude kvalitetna. Bez dobre optimizacije sajta za Google, vaš veb sadržaj teško može dopreti do publike kojoj je namenjen.

Za korišćenje vizuelnih sadržaja i slika sa interneta, potrebno je ispunjenje nekih uslova, osim ako je jasno navedeno da su slobodne za javnu upotrebu. Zato je pažljiv izbor fotografija važan deo dobre pripreme materijala za web sajt. SAVET: Slobodno pretražujte internet prema slici, ali  izbegavajte da uzimate slike preko Google Images. To što su tamo, ne znači da su besplatne i da vlasnik neke od njih, neće pokrenuti pitanje autorskog prava i zaštite svog vlasništva.

Pretraga interneta prema slici

Screenshot 1:

Pretraživanje interneta prema slici
Screenshot 2:
Pretražujte prema slici
Tema: Gde uzeti besplatne fotografije

SAVET: Kada razmišljate gde uzeti besplatne fotografije, koristite Creative Commons search za pregled pouzdanih izvora.  Creative Commons pruža besplatne licence svim ljudima koji žele da bezbedno dele svoju kreativnost sa drugim ljudima.

Gde uzeti besplatne fotografije - creative commons

Licence fotografija na internetu

PREPORUKA: Kada na webu nađete fotogragiju koja vam odgovara, pročitajte šta uz nju piše i zapazite svaki detalj u vezi njene upotrebe. Tako ćete se zaštititi od neželjenih posledica zbog nepažljive upotrebe slike sa interneta.
Ko čita zna mnogo, ko zapaža zna još više
Tema: Gde uzeti besplatne fotografije za web sajt? Ko čita zna mnogo …

Koje licencence imaju fotografije na internetu?

Najvažnije licence koje prate fotografije na internetu su:

 • Javni domen je licenca za slike koje se mogu koristiti kako vam odgovara. Bitno je da znate da autorska prava svaka država reguliše zasebno i da ne važe u svim zemljama podjednako.
 • Creative commons je licenca gde je upotreba slika dozvoljena pod određenim uslovima.
 • Royalty-Free je licenca pod kojom se slika prvo plati, pa tek onda preuzima i slobodno koristi.
 • Rights-Managed je licenca pod kojom se svaka upotreba slike nanovo plaća.

Tri odlična WordPress dodatka (plugins) za pretragu slika

Ova 3 dodatka (plugins) za WordPress mogu pomoći da nađete besplatne slike sa Creative Commons licencom direktno iz WordPress editora. Za više informacija pogledajte Quick Guide to Creative Commons Image Plugins for WordPress.

ok

Image Inject (Free)

Image Inject je dobro podržan dodatak za WordPress. Nakon instalacije posetite WordPress editor i unesite ključnu reč u polje za pretraživanje Flickr i Pixabay besplatnih (free) fotografija.

Velika baza

Flickr ima preko 200 miliona Creative Commons fotografija, a Pixabay preko 150.000, tako da sigurno možete da pronađete sliku koja vam je potrebna.

Pretraga po ključnim rečima

Možete za pretragu koristiti različite ključne reči i upoređivati rezultate, bez da ponavljate prethodnu pretragu. Sa nekoliko klikova ubacite sliku u svoj post ili više njih u galeriju slika ako je imate.

Optimizacija slika

Naslovi preuzetih fotografija sadrže bitne informacije i link. Ovaj dodatak za WordPress slikama automatski dodaje i alt i title oznake (tagove), što je dobro za optimizaciju slika sa stanovišta SEO. Dodatak je odličan izbor ako hoćete da dobijete fotografije optimizovane za upotrebu na internetu.

Tema: Gde uzeti besplatne fotografije
PRIMERI: Efekti naše SEO optimizacije sajta i slika na njemu:
Optimizovane web stranice na našem sajtu (screenshots)
Optimizacija sajta na ključnu reč - screenshot
Optimizovane slike sa našeg sajta (screenshots)
Optimizacija slika na ključnu reč - screenshot
Tema: Gde uzeti besplatne fotografije – seo optimizacija sajta i slika
ok

Pixabay Images (Free)

Pixabay (Piksabai) je odličan izvor besplatnih fotografija koje ovaj dodatak (plug-in) pronalazi u bazi podataka za javni domen i omogućava da ih ubacite na svoju web stranicu sa jednim klikom.

Visok rejting

Sa više hiljada instaliranja ovaj plugin čvrsto drži svoj visok rejting, uprkos tome što pristupa samo jednom izvoru.

Dugme u editoru

Dodatak ima dugme u editoru WordPress-a, nešto slično kao WordPress Media Library. Pretraga omogućava da filtrirate rezultate prema vrsti slike kao i horizontalnu ili vertikalnu orijentaciju. Sve slike se mogu pregledati na stranicama sa rezultatima pretrage.

Popup prozor

Pri prelasku preko slike javlja se popup prozor sa raspoloživim veličinama povezanih slika. Izabrana slika se direktno smešta na server i dodaje u WordPress Media Library gde imate standardne postavke za uređivanje i umetanje slike. Kako su slike za javni domen, nije potrebno navođenje izvora.

ok

Unsplash WP (Free)

Unsplash je wp plugin sa veoma pozitivnim kritikama. Kao i Pixabay Images, ovaj dodatak instalira svoje dugme u editor WordPress-a. Klik na dugme otvara popup prozor sa Unsplash bibliotekom.

Alternativni interfejs

Plugin ima alternativni interfejs za istu foto biblioteku. Iz ovog ekrana možete menjati veličine fotografija koje želite dodati u svoj post. Ovaj dodatak je posebno dobar ako vas dublje zanima svet slika i njegov razvoj.

Izvor: Elegantthemes.com

Kako da koristite besplatne fotografije?

Abraham Llincoln - Najbolji način da predvidite budućnost
Tema: Gde uzeti besplatne fotografije

Šta za nas znači poruka sa slike?

Sa stanovišta teme, poruka može da znači sledeće:
Najbolji način da izbegnete neprijatnosti u budućnosti, jeste da svoju budućnost sami kreirate tako što ćete:

 • Besplatne fotografije uzimati samo sa izvora koji imaju istaknute uslove za korišćenje.
 • Uvek proveravati da li se uz fotografiju navodi neki uslov ili licenca i tip licence.
 • Poštovati sve uslove pod kojima ste slike preuzeli i dobili dozvolu za upotrebu.
 • Dati tačne podatke (ukoliko ih traže) i sva polja uredno popuniti.

ZAKLJUČAK

 • Pravi odgovor na pitanje gde uzeti besplatne fotografije glasi: Možete ih uzeti iz izvora pod Javni domen i Creative Commons licencama.
 • Uvek treba proveravati licence i uputstva koja prate slike koje želimo uzeti i koristiti online.
 • Kada vlasnici slika navedu uslove pod kojima se one mogu preuzimati i koristiti, ne moramo da pitamo za dozvolu. Potrebno je samo da te uslove poštujemo.
 • Korišćenjem besplatnih fotografija možemo uštedeti dosta novca, ali moramo vodimo računa o uslovima upotrebe, ograničenjima i eventualnim zabranama.

Tema: Gde uzeti besplatne fotografije?

Gde uzeti besplatne fotografije? Činjenica je da su one nečije delo ili vlasništvo. Ne smemo da uzurpiramo prava tih ljudi i sebe izložimo nevolji. Sa malo pažnje, možemo pribaviti besplatne fotografije i bez problema 🙂
seoptimizacijasajta-oznaka