cena seo optimizacije sajta

Cena SEO optimizacije sajta (SEO usluge) najviše zavisi od vaših zahteva. Na cene SEO usluge utiče stanja sajta, snaga konkurencije, težina ključnih reči za rangiranje i Google algoritmi. SEO optimizacija sajta za pretraživače interneta je dugoročna promocija Vašeg sajta na internetu – i to ima svoju cenu!
„SEO optimizacija sajta cena“ je najčešći upit koji dobijamo kada neko traži SEO usluge.

 

CENA SEO OPTIMIZACIJE SAJTA (SEO USLUGE)

Cena SEO optimizacije sajta – SEO usluga, nikada nije visoka u odnosu na rezultate koje isporučuje. Naime, više od 70% svih posetilaca web sajtova dolazi sa prve strane pretraživača interneta! A to obezbeđuje samo dobar SEO!

1. Niska cena SEO-a ne pokriva troškove rada i alata koje plaćamo da bismo pružili kvalitetnu uslugu. Pošto niko ne radi sa gubitkom, budite sigurni da Vam ničija jeftina usluga neće dati rezultate koje želite!

2. SEO optimizacija je vid digitalnog marketinga gde dobijate onoliko koliko investirate. Naravno, prirodno je da Vas interesuje cena SEO optimizacije sajta, jer želite da sajt bude vidljiv na Internetu i da Vam se ulaganje u SEO isplati.

SAVET: Dobro proverite šta i koliko gubite samo zato što vaš web sajt nije optimizovan za pretraživače interneta?
Ako Vas zanima samo što niža cena SEO usluge, upitajte se da li zaista želite kvalitetan ili „bilo kakav“ SEO?

Ako želite pozicioniranje ključnih reči u sam vrh rezultata pretrage, izračunajte moguću cenu te usluge:

 • U polje za Google pretragu unosite jednu po jednu ključnu reč za koju želite da se vaše web stranice pozicioniraju u vrhu pretrage i za svaku pogledajte broj izlistanih rezulta.
 • Ako insistirate da budete prvi na Googlu za sve te ključne reči, pomnožite prosek dobijenih rezultata sa 0,001 i dobićete približnu mesečnu cenu te SEO usluge u evrima (€) na našem području.
 • Osnovna optimizacija sajta, bez insistiranja na visokim pozicijama ključnih reči, zavisi od opšteg stanja sajta, stanja na tržištu, težine ključnih reči za SEO, od broja i snage konkurenata i cene usluge.

ČINJENICE KOJE SE MORAJU UZETI U OBZIR

– Visoka pozicija sajta na Google-u je besplatna reklama na najboljem oglasnom prostoru na neograničeno vreme!
– Prirodan ili organski saobraćaj na vašem poslovnom sajtu direktno utiče na uspešnost vašeg online poslovanja.
– Cena SEO optimizacije sajta je zanemarljiva u odnosu na ogromne cene i troškove klasičnog reklamiranja!

Poslovni sajtovi koji nisu optimizovani „koštaju“ vlasnika i do 65% izgubljene zarade! Zašto? Zato što toliki procenat potencijalnih klijenata te sajtove ne vidi u rezultatima pretrage na pretraživačima!

I za najmanji budžet možemo dati rešenje, ali ne na duži rok.  Kada je u pitanju optimizacija sajta cena je uvek realna, a isplativost maksimalna! SEO web sajtova mora biti kontinuiran ako želite da imate dugoročno isplative rezultate!

SEO usluge ne mogu biti jeftine, a cena optimizacije sajta niska, iz više razloga. Potrebno je mnogo istraživanja, znanja, iskustva i napora da bi se došlo do dobre strategije za sigurnan povraćaja utrošenog novca i ostvarivanje profita.

Za više informacija o obimu poslova koji utiču na cenu usluge možete pogledajte: „Pozicioniranje WordPress sajtova„.

Trajanje SEO usluga, rokovi, plaćanje i garancije

Trajanje SEO usluga može biti od 3 do 12 meseci i više, zavisno od Vaših zahteva, konkurencije i politike Google-a.

– SEO optimizacija sajta prve pomake i rezultate može da daje već za 15-30 dana.
– Puna optimizacija sajta moguća je za 3-12 ili više meseci, zavisno od konkurencije i promena Google algoritama.
– Rezultate proveravamo 30 dana nakon početka optimizacije i na kraju svakog meseca do završetka usluge.

VAŽNO: Potrebno je nastaviti sa SEO kako bi se što duže zadržale dostignute pozicije.

PLAĆANJE I REZULTATI

1. Ispunite pravilno polja formulara za zahtev. Bez ovih podataka ne možemo da napravimo ponudu!
2. Ako prihvatite ponudu dobijate plan rada u kome preciziramo uslove saradnje i uzajamne obaveze. Takođe, dostavljamo Vam izveštaj o početnom stanju sajta.
3. Kada sve usaglasimo i od Vas dobijemo pristup vašem sajtu, krećemo sa radom. 

Plaćanje usluge: Sa plaćanjem usluge počinjete uplatom prve rate.   napredak sajta u odnosu na početno stanje.

GARANCIJE

1. Vaš web sajt optimizujemo isključivo po Google pravilima. Ne dajemo lažna obećanja ni garancije.
2. Cena SEO optimizacije sajta je u skladu sa vašim zahtevima i mogućnostima.
3. Vraćamo uplaćeni novac ukoliko ne postignemo rezultate koje smo precizno dogovorili.

KOJA JE CENA SEO USLUGE?

Cena SEO optimizacije sajta, odnosno cena SEO usluge može se iskazati u celini, ili po mesečnim ratama u rasponu od 80€ pa do hiljadu i više eura. Zato odgovor na pitanje koliko košta SEO optimizacija sajta, može da glasi ovako:

Poštovani / Poštovana,
Vi određujete cenu! Optimizacija sajta košta koliko ste spremni da platite, a da li ćemo sklopiti posao, zavisi od toga koliko se u taj iznos uklapa to šta od nas očekujete.

Ima još odgovora koje smo pokupili sa neta, na primer:

– Koliko imate novca, toliko može da vas košta.
–  Možete da uložite koliko želite, ali budite spremni da toliko i dobijete.
– Ako ste spremni da platite više, računajte da ćete i dobiti više.

KOLIKO KOŠTA SEO REALNO?

Optimizacija sajta cena, odnosno cena SEO usluge je nezaobilazno pitanje, na koje se može dati bezbroj odgovora.
Dobro, znamo da vas zanima cena SEO optimizacije sajta kao cifra, brojka, konkretan iznos …

Ali, kada pitamo na osnovu čega da kažemo ovu ili onu cifru, odgovor je: Valjda vi znate šta radite i koliko to naplaćujete!?

I eto problema! Znamo mi šta da radimo, ali ne bez uvida u to šta tačno, pod kojim uslovima i za koliko para da radimo!?

ZBOG ČEGA CENA SEO OPTIMIZACIJE NIJE FIKSNA I UNAPRED ODREĐENA?

Cena SEO optimizacije sajta ne određuje se za neki gotov proizvod, već za proces. Realna cena optimizacije sajta ne može se precizirati dok se proces ne završi i ne izmere rezultati kao osnov za određivanje realne cene. Insistiranje klijenta da damo cenu unapred, nosi rizik da ona bude previsoka ili da mi budemo u gubitku ako se kasnije pokaže kao suviše niska.

Dakle, realna cena SEO optimizacije sajta ne može biti unapred data, jer je svaki seo proces drugačiji. Fiksne cene nekih davalaca SEO usluga su, ili paketi, ili orijentacione cene, za koje dobijate toliko koliko plaćate, a ne koliko je vašem sajtu zaista potrebno!

U tom slučaju, to je uvek nedovršen ili polovično urađen posao koji, kao takav, ne može da opravda svoju cenu, ma kolika da je!

Zašto se cena SEO optimizacije sajta razlikuje od sajta do sajta?

Da bi pridobili klijente, mnogi koji rade SEO daju najniže cene SEO usluga. Neki nude toliko niske cene da je odmah jasno da iza njih ne stoji nikakav ozbiljan rad. Zato na internetu postoje velike razlike u cenama, i zato klijenti misle da svaka ponuda SEO usluge može biti još jeftinija, ma koliko bila niska. Preciziranje cena SEO optimizacije sajta u ponudi, jednako je nezahvalno kao i da se ne daje.

KAKO DA OSTVARIMO KONTAKT I UZAJAMNO POVERENJE?

Poverenje između nas i Vas kao našeg potencijalnog klijenta može da se izgradi samo kroz razmenu mišljenja i iskrenu saradnju. Nažalost, veliki broj klijenata i ne odgovori na ponudu koju im damo po njihovom zahtevu. Zašto? To samo oni znaju!

Za nas je i dalje tajna na osnovu kojih parametara klijenti procenjuju kvalitet SEO usluge, ako ne ulaze u dijalog po tim pitanjima! Jedino što zvuči logično je da takve klijente zanima samo Cena SEO optimizacije sajta, a ne i šta za nju zapravo dobijaju!

NEREALNI ZAHTEVI I PREDRASUDE

Dobar broj klijenata zahteva da im precizno navedemo šta bi mi sve radili na njihovom sajtu, po kojoj ceni i dinamici za svaku stavku! Takav zahtev je neozbiljan i krajnje nerealan iz najmanje dva razloga:

Prvo, nema nikakvog smisla da trošimo vreme na detaljno opisivanje cele SEO procedure, pre nego što klijent odluči da nas angažuje.
Drugo, mnogi klijenti se više ne jave, ili jednostavno odu kod naše konkurencije sa svim informacijama koje su od nas dobili!

Naravno, ne likujemo kada se kasnije isti ti jave sa molbom da im na sajtu popravimo ono što im je neko drugi „stručno“ zabrljao.

Optimizacija sajta cena i isplativost SEO usluga

Kada za određenu ključnu reč vaš sajt izlazi prvi na listi Google pretrage, to je “organski” ili neplaćeni rezultat, koji ste zaslužili dobrom SEO optimizacijom sajta, kvalitetnim sadržajem i odličnom ponudom proizvoda ili usluga.

Organski rezultati Google pretrage ostvaruju 94% klikova, a plaćeni oglasi 6%. Od ukupnog broja klikova na organske rezultate,

– prva strana ostvaruje 90,5% saobraćaja,
– druga strana ima oko 4,8% ostvarenih aktivnosti,
– treća strana osvaja 1,1% klikova, a četvrta ostalih 0,4%.
– Prva 3 sajta na prvoj strani, primaju 51% od svih klikova na njoj.

 

Kako da znate da li vam se cena SEO optimizacije sajta isplati?

Prvo razmotrite kako se formira cena bilo koje usluge na tržištu. Zatim, po istim pravilima analizirajte cene SEO usluga i zaključite koja vam se cena optimizacije sajta isplati. Ukoliko ste i dalje u nedoumici koliko se isplati ulagati u SEO, pogledajte naše savete u nastavku.

Kvalitetna SEO optimizacija sajta se dugoročno uvek isplati!

SEO optimizacija sajta je tokom vremena sve isplativija. Ali, hajde da uklonimo eventualne nesporazume i otvoreno da kažemo da Optimizacija sajta može i da se ne isplati, ako …

– ne verujete da je SEO kompleksan proces koji se realizuje tokom dužeg vremena;
– ne vidite korist od SEO usluge, pa vam je svaka cena za SEO neprihvatljiva;
– smatrate da optimizaciju sajta može da radi svako ko za to ima vremena i volje;
– angažujete komšiju koji se u to „razume“ i jedva čeka da vam „pomogne“ za džabe;
– nemate strpljenja i odustanete, jer ste očekivali brze rezultate za male pare;
– nasednete na samohvalu i garancije“ pa izgubite poverenje u SEO i sve nas;
– pred stručni tim postavljate nerealne i pogrešne zahteve, ili ne slušate savete.

I još je nešto važno treba da znate:

– Pretraživači interneta preko sajtova prave 300% više prometa nego društveni mediji.
– SEO dugo daje dobre rezultate i kada prestanete da plaćate SEO uslugu.
– Oglasi na Google-u nestaju istog trenutka kada prestanete da ih plaćate. Korisnici imaju manje poverenja u Google oglase nego u organske (SEO) rezultate, jer znaju da oglase koriste samo oni koji nisu u stanju da se na prirodan način izbore da budu na toj poziciji.
50% svih upita za pretragu se sastoje od četiri i više reči! Zato ne insistirajte na rangiranju kratkih fraza, jer samo jedna dodatna reč može pomoći Google-u da vaš sajt prikaže u vrhu pretrage!

Mislite da ništa novo nismo rekli? Onda evo nešto konkretno:

Cena SEO optimizacije sajta: Kako je razumeti i prihvatiti?

STUDIJA SLUČAJA – Primer iz naše prakse: 

Jedan prodavac auto delova želeo je da se njegov sajt vidi na prvoj strani Google na upite „auto delovi reno“, „auto delovi audi“ itd. Utvrdili smo da se sajt mora iz osnova reorganizovati i optimizovati, kako bi se stvorili uslovi za pozicioniranje sajta na internetu.

Ponudili smo da sve uradimo za 450€ u toku 3 meseca, što je realno vreme za pozicioniranje sajta te vrste na našem tržištu. Vlasnik sajta je planirao 300€ za ono šta je zamislio. Sve ostalo smatrao je nepotrebnim, pa našu ponudu nije prihvatio.

ZAŠTO POTENCIJALNI KLIJENT NE PRIHVATI PONUDU?

Zato što ne razume smisao i značaj SEO optimizacije i isplativost te investicije! U ovom slučaju naš potencijalni klijent je dodatnih 150€ ocenio kao bacanje para!

A evo računice po kojoj je lako mogao da vidi koliko greši:

– Na njegovom sajtu prosečna cena delova karoserije za „audi“ je 4.500 dinara.
– Na internetu 1000 ljudi mesečno traži „delovi za audi“, a 100 traži „karoserije“.
– Nesuđeni klijent mesečno gubi 2 kupca (76€) za delove audi karoserije, jer se sajt ne pojavljuje na prvoj poziciji (20,05%).

Na sajtu su ponude za preko 40 marki automobila. Ako mesečno gubi samo jednog kupca tih delova, gubi još najmanje 760€ mesečno. Na to ide gubitak na prodaji ostalih delova, jer sajt nije na prvoj strani Google, plus sve gubitke dok se sajt ne optimizuje.

Da li Vi vidite isplativost SEO optimizacije sajta?

Iz datog primera se vidi da nije bitno koliko SEO košta, već koliku zaradu će donositi!

 1. Naš klijent se opredelio da ne radi SEO i „uštedi“ 450€ uz gubitak hiljada evra svakog meseca!
 2. I još nešto. Nije morao da bude baš na prvoj poziciji. 21% ljudi klikne na više od jednog rezultata dok traže ono šta im najviše odgovara. Zato napravite vi dobar opis svoje ponude i ubedljiv poziv za akciju i eto njih kod vas!

NE ZABORAVITE: Važna je zarada, a ne ušteda. Zarada koju donosi SEO sajta traje i raste dugo nakon završetka SEO usluge.

Drugi scenario je ovo:

– Vašeg sajta nema na prvoj strani rezultata pretrage. Ocenjujete da je plaćanje Google oglasa (AdWords) pravo rešenje.
– Dakle, opredeljujete se da plaćate kako biste dobili 6% klikova koliko ih otpada na oglase na prvoj strani Google-a.

Uporedite troškove za plaćeno oglašavanje i za SEO, imajući u vidu da biste i sa SEO vremenom došli na prvu poziciju i zatim duže vreme besplatno dobijali 3 puta više klikova.

Najvažnija razlika između ova dva scenarija je sledeća:

 1. SEO optimizacija sajta dovodi ga na željenu poziciju na kojoj može da ostane dugo nakon prestanka usluge.
 2. Organska SEO stvara dobit i kada prestanete sa SEO, dok dobit od plaćenih oglasa traje samo dok ih plaćate.
 3. Plaćeni oglasi se odmah pojavljuju na prvoj strani, ali učestalost i mesto njihovog pojavljivanja zavisi od toga koliko ih plaćate i nestaju čim potrošite uplaćeni iznos.

SAVET: Ako želite da uštedite živce i novac, optimizacija sajta na prirodan način je pravo rešenje. Uz redovno održavanje sajta i ulaganje u rast posećenosti, možete dugo profitirati od dobro urađene optimizacije vašeg sajta.

Cene optimizacije sajta - kako izabrati

Slika: Cena seo optimizacije sajta – Velik izbor prema potrebama i mogućnosti!

Viša cena SEO optimizacije sajta je isplativija!

U želji da prođete jeftino, ne dozvolite da prođete skupo! Proverite šta dobijate za tu cenu? Opredelite se za cilj, a ne za cenu.
Ne gledajte cenu, već kvalitet usluge. SEO za male pare ne može da ispuni vaša očekivanja!
Cena optimizacije sajta mora biti u skladu sa rezultatima koje očekujete. Želite da rešite problem? Jeftina usluga ga neće rešiti!

Koliko para, toliko i muzike! Firme koje nemaju svoje web stranice na prvoj strani pretrage ne postoje na internetu. Potencijalni klijenti nemaju volje da pretražuju dalje od prve ili druge strane rezultata pretrage. Oni znaju da su u prvih 10 najbolji sadržaji i žele za sebe samo najbolje! Ponuda je ogromna, a Google čini sve da ispostavi samo najbolje sadržaje koje posetioci traže!

ČINJENICA: Biti na prvoj poziciji (ili barem na prvoj strani pretrage) san je vlasnika web sajtova širom sveta. Dolazak do prve pozicije je dugotrajan proces. SEO ne zavisi od naših želja. Optimizacija sajta zahteva mnogo znanja, istraživanja, strpljenja i upornosti.

Složenost SEO procesa određuje cenu SEO usluga. Za ozbiljan uspeh potreban je timski rad stručnjaka iz raznih oblasti, a to košta. Cena SEO optimizacije sajta zna biti prilično visoka, ali isporučuje i visoke rezultate! Optimizacija web sajtova ne može biti jeftina ako tražite vrhunski kvalitet usluge.

Zašto je teško utvrditi koja je cena SEO optimizacije sajta prihvatljiva?

Gotovo je nemoguće objasniti ljudima da ne možemo da damo prihvatljivu cenu SEO usluge dok nam ne kažu koliko su spremni da plate za ono šta od nas očekuju! Mi mislimo da uzrok problema leži u nerazumevanju značaja i složenosti SEO usluge:

– SEO usluga nije nekakav recept po principu „SEO za dan, pozicija već sutradan“.
– Optimizacija sajta nije proizvod ili neka roba sa unapred određenom cenom.
Svaki web sajt, zahtev ili SEO problem su priča za sebe!

SEO je dug i mukotrpan proces koji jednostavno ne može da bude jeftin, brz i po proizvoljnoj želji! Tačna cena seo optimizacije sajta može se znati tek kada se definišu svi faktore koji utiču na njeno formiranje.

Kada sve ovo kažemo (jer ne želimo da lažemo), klijenti iskazuju nepoverenje i traže da im garantujemo rezultate, iako znaju da je van svake pameti garantovati takmičaru da će osvojiti prvo mesto i zlatnu medalju na olimpijadi!

Zato ponavljamo:

– SEO optimizacija sajta je, pored ostalog, i veština ugađanja Google-u i cenjenim korisnicima.
– Pozicioniranje sajta za određene ključne reči je najteži deo SEO optimizacije sajta.
– Rangiranje web sajta za određene pozicije u pretrazi je borba sa teško predvidljivim i mnogobrojnim spoljnjim faktorima.
– SEO je dugotrajna borba za pridobijanje naklonosti Google-a.
– Najteži deo je pronalaženje pobedničke taktike u borbi sa konkurentima koji se žestoko otimaju za iste pozicije u SERP-u.

Kakvu SEO ponudu biste rado prihvatili?

Da li je cena seo optimizacije sajta problem?
Na internetu možete da nađete optimizacija sajta cene i njihov raspon od besplatnog do 999€ i više. Ali, da li Vam sama cena govori da će vaš problem biti rešen? Da li Vam ukazuje na koji način će biti rešen i pod kojim uslovima?

SAVET: Da biste prihvatili neku SEO cenu, morate se uveriti u korist koju će Vam optimizacija sajta za taj novac ostvarivati!

Na internetu vidite razne cene SEO optimizacije sajta, jer na svetu ne postoje dva ista sajta!  Da li se onda pitate kako je moguće sve te sajtove jednako uspešno optimizovati u okviru istog paketa i po istoj ceni?

Ova pitanja su plod našeg dugogodišnjeg iskustva. I mi smo nudili pakete (deluju sistematizovano i pregledno). Međutim, ljudi su ih gledali i pitali: „Ja bih ovaj paket, ali ako možete da ovo izbacite, a da ovo ubacite …“!

I bili su u pravu! Jednostavno nisu mogli da svoj sajt i potrebe smeste u neki od ponuđenih (uniformisanih) „paket“, ma kako privlaćni bili. Pokazalo se da nema tog SEO paketa koji će zadovoljiti sve potrebe jednog, a kamoli više, i to različitih, sajtova!

Nove strategije za SEO ponude

Odustali smo od paketa i krenuli da navodimo samo cene SEO usluga. Niko nam se nije javljao. Onda smo postavili formular preko kojega klijenti mogu da postavljaju pitanja i zahteve. I broj telefona, da se nađe.

I zaista, zvoni telefon:Dobar dan, koliko košta …“ Bila cena visoka, niska, nikakva, odgovora ni dogovora nema!

Dakle ni sistem Vi tražite ponudu, mi nagađamo šta ćete prihvatiti, ne funkcioniše!

Sada insistiramo na razgovoru! Ljudi, hajde da razgovaramo? Ispričajte svoju muku, a mi ćemo našu, pa da se konačno sporazumemo! Mi smo ubeđeni da vam je potrebna SEO optimizacija sajta, ali  sistem ponude ne funkcioniše.

Hajde da obrnemo sistem komunikacije!

Umesto da Vi tražite od nas ponudu i cenu, ponudite Vi nama posao za vas i cenu koju ste spremni da platite za to!

Recite nam ovako: Želim to, plaćam toliko, možete li vi to?

Evo i kako da se za to pripremite:

 1. Utvrdite koliku vam zaradu trenutno donosi vaš sajt i razmislite koliko vam je zaista stalo do bolje zarade?
 2. Procenite koliko biste više zarađivali da vam sajt izlazi na prvoj strani Google-a.
 3. Utvrdite da li ste spremni da deo te zarade investirate u SEO kako biste je zaista i ostvarili.

Neki realan iznos za našu uslugu, nije teško da odredite ako imate u vidu procenjenu dobit i ako rad SEO stručnjaka poštujete koliko i svoj. Verovali ili ne, imali smo jedan takav slučaj! Nikada se ranije nismo tako brzo i lako dogovorili!

SAVET: Za vrhunske rezultate tražite vrhunske usluge i budite spremni da ih adekvatno platite! Ne tražite jeftino, zaboravite na besplatno. To uvek ide uz veliki rizik, uslovljavanja i ograničenja.

Zašto se SEO plaća i kada se rezultati ne vide?

– Optimizacija sajta se ostvaruje tokom vremena u kome Google procenjuje koliko su zadovoljeni svi SEO faktori (oko 3000) za vrednovanje i pozicioniranje web stranica vašeg sajta. Za to vreme SEO stručnjak i alati sa kojima radi moraju biti plaćeni!

– Google menja algoritam svog pretraživača 500 – 600 puta godišnje. SEO stručnjak mora da prati sve promene 250 primarnih SEO faktora i da usklađuje svoje aktivnosti sa novim zahtevima. Zato SEO ne sme da se prekida, zato nije nimalo lak posao i zato košta.
– Pozicioniranje sajta na pretraživačima je složenija i skuplja usluga od usluge optimizovanja sadržaja ili tehničke optimizacije sajta.

Zašto?

Pozicioniranje sajta u vrhu rezultata pretrage je naporno i neprekidno takmičenje između hiljada raznih sajtova sa istim ciljem. Naravno, ne morate se zvanično uključiti u to takmičenje. Često je dovoljan i redovan SEO da pod određenim uslovima osvojite solidne pozicije.

Cena SEO optimizacija sajta: Rezime

 1. Može se raditi SEO optimizacija sajta bez pozicioniranja na pretraživačima interneta za određene ključne reči. U tom slučaju SEO obezbeđuje da budete vidljivi na internetu u prvih 30 do 40 sajtova iz vaše oblasti.
 2. Pozicioniranje sajta za konkretne ključne reči na neku željenu poziciju je posebna SEO usluga koja se može raditi samo ako već imate dobro optimizovan sajt i njegov sadržaj.
 3. Ako nemate optimizovan sajt, možete krenuti sa tim i paralelno raditi njegovo pozicioniranje.
 4. Od izbora opcija zavisi cena optimizacije sajta i vreme trajanja SEO usluge.
 5. Ulaganje u SEO je ulaganje u njegovu budućnost. Kada jedom zaslužite naklonost Google pretraživača, on će lično preporučivati vaš sajt svojim korisnicima i vi ćete imati najjeftiniju i najbolju reklamu svih vremena. Ali, da biste profitirali, morate biti strpljivi, imati funkcionalan sajt, kvalitetnu ponudu, zanimljivu i ubedljivu priču.

Izvori statistike: https://www.searchenginepeople.com/blog/40-unbelievable-seo-statistics-need-know.html

Pogledajte od čega još zavisi cena SEO usluga ↓

Najvažniji faktori za formiranje cena SEO optimizacije sajta:

– Postavljeni ciljevi seo optimizacije sajta i vaša očekivanja.
– Orijentacija na strani jezik i globalno tržište ili samo na lokal.
– Broj i težina ključnih reči za koje sajt optimizujete.
– Snaga vaše konkurencije i složenost situacije na tržištu.
– Obim posla i broj potrebnih ili utrošenih radnih sati za pojedine zahteve.
– Tehničko i funkcionalno stanje sajta i okolnosti na koje ne možemo uticati.
– Koliko ste spremni da sarađujete i prihvatate naše savete.
– Da li koristite naš hosting i ostale naše usluge ili ne, itd.

Od čega zavisi pozicija vašeg sajta?

Konkurencija budno motri šta radite i ne ostaje dužna! Pozicija vašeg sajta mnogo zavisi od aktivnosti konkurenata koji rade na sajtu bolje od Vas. Njihoj je cilj da se što pre pozicionirali ispred vašeg sajta. U nekom trenutku Vaš sajt gubi poziciju! Vi reagujete, igra se nastavlja, ali kraja nema! SEO je stalna borba za opstanak na nebu interneta!

CENA SEO OPTIMIZAIJE SAJTA ZAVISI OD SNAGE KONKURENCIJE

Na bilo koju frazu Vaš sajt može biti prvi na listi pretrage, ako je nijedan drugi sajt nema u sadržaju, ili je ne koristi kao ključnu reč.

Milioni web sajtova nastoje da budu među prvih 10. Oni znaju da je cena SEO optimizacije sajta minimalna u odnosu na dobit koju mogu ostvarivati ako budu na prvoj strani Google pretraživača!

MALO OBJAŠNJENJE: Ako istu ključnu reč, osim Vas, koristi još 9 sajtova, Vaš sajt će biti među prvih 10. Situacija se komplikuje kada poželite da se sa niže pozicije pomerite na neku bolju! Zašto?

Sama ključna reč ne može da obezbedi željenu poziciju. Konkurenti su uradili još nešto da njihovi sajtovi budu na boljoj poziciji od vaše!

PRETPOSTAVKA: Otkrili ste o čemu se radi i primenili ste određene mere. Šta se desilo? Ostali ste na istoj poziciji? Odmah shvatate da je potrebno uraditi barem još jednu stvar više od najbližeg konkurenta! To ste uradili i – najbliži konkurent konačno Vam gleda u leđa!

Pobeđuje i biva na vrhu samo onaj ko igra!

ČINJENICA: Pravila igre diktira Google – največi pretraživač weba! Kako bi nam „igra“ bila „zabavna“ Google menja pravila svakog meseca! Pri tome koristi 200 do 500 različitih parametara po kojima neprekidno vrednuje sajtove i menja im pozicije prema zaslugama!

PROBLEM: Pravila su stroga – ali svima dostupna! Red postoji. Sve je jasno. Ali … (uvek to „ali“) izgleda jako komplikovano. Mnogi gledaju kako sve to da uproste ili jednostavno ignorišu. Zato se o SEO optimizaciji web sajtova malo zna. Zato ima i onih koji misle da o SEO „sve znaju“ i da optimizaciju web sajta „može da radi bilo ko“!

KAKO DA SAMI OCENITE SNAGU VAŠE KONKURENCIJE?

Jačinu konkurencije možete približno oceniti po poziciji njihovih sajtova. To su sajtovi koji su Vam direktna konkurencija za iste ključne reči. Snagu tih reči utvrdite po odnosu broja mesečnih upita za te ključne reči i broja rezultata pretrage za te ključne reči.

Da, ali ipak … hoćemo garancije za poziciju sajta!

 1. Žao nam je, ali niko vam to ne može garantovati! Ne nasedajte na obećanja!  Stvar je prosta. Google svakog dana menja pozicije sajtova i pojedina pravila igre. Istovremeno neprekidno vrednuje i rangira stotine novih takmičara željnih da zauzmu najbolje pozicije!
 2. Istini za volju, neki sajtovi jesu „zakucani“ u vrhu, ali ne zbog garancija, veća zato što su se za to izborili!
 3. Mi garantujemo da ćemo se i mi boriti, da će naša tehnička optimizacija sajta, optimizacija sadržaja sajta, pozicioniranje sajta i sve šta ide uz to, biti urađeno stručno i po važećim pravilima.
 4. Garantujemo da ćemo uraditi sve da ostvarimo dogovoreno na način koji je prihvatljiv za Vas, Google i nas.
 5. Nećete biti oštećeni ni za jedan jedini dinar. Za uplaćeni novac dobićete uvek više nego što mislite ili očekujete.

Zašto ljudi veruju u pogrešne stvari?

Mnogi ljudi insistiraju na „garanciji rezultata“ i veruju onima koji im kažu ono šta žele da čuju. Ne veruju nama koji im kažemo istinu! Ti ljudi ne shvataju da se dobri rezultati mogu postići samo poštenim radom i bez obmanjivanja!

PONAVLJAMO:

Niko ne može da garantuje 1. poziciju sajta ako poštuje pravila!. Google ne poznaje mogućnost garantovanih rezultata! Zbog takvih koji su ubeđeni da ga mogu nadmudriti, Google stalno menja pravila, jer želi da nudi samo najbolje, a ne garantovane sadržaje!

VAŽNO: Prvo mesto na prvoj stranici pretrage se može ostvariti!  Svi veb sajtovi imaju jednake šanse. Potrebno je samo da se dobro potrude. Google određuje pravila i samo on nagrađuje DOBROM POZICIJOM, i to samo one web sajtove koji ispunjavaju propisane uslove i koji nude bolji sadržaj od ostalih!

ČINJENICA: Na kojoj će poziciji neki web sajt biti ne zavisi od „garancije“, već od kvaliteta sadržaja i konkurencije, kao i od toga ko, odakle, kada i šta pretražuje! U istom trenutku za istu ključnu reč Vaš sajt se ne pojavljuje na svim računarima na istoj poziciji ma koliko to vi želeli i ma koliko garancija za to dobili!

Tema: Cena SEO optimizacije sajta

Cena SEO optimizacije sajta je isplativa i dostižna

Slika: Za one koji žele da se takmiče sa najjačim konkurentima u svojoj oblasti, cena SEO optimizacije sajta je više nego prihvatljiva!

Izvod iz sadržaja SEO ponude

Uslugu SEO optimizacije sajta, čine:

– Analiza ključnih reči i konkurencije
Optimizacija sadržaja sajta za pretraživače
– Pravilno struktuiranje URL-ova, meta tagova i slika
– Povećanje brzine učitavanja sajta
– Kreiranje i optimizacija XML sitemap-a
– Monitoring pozicija na traživačima i mesečni izveštaji
– Izrada i implementacija strategije povratnih linkova (backlinking)

Tehničko čišćenje i optimizacija kodova sajta:

– Redukcija i optimizacija do 50GB materijala
– Čišćenje i optimizacija MySQL baze podataka veličine preko 500MB

Tehnička unapređenja:
– Analiza teme i pluginova, ažuriranja i eventualne nadogradnje ili zamena
– Poboljšanje brzine sajta kroz tehničke intervencije i popravke
– Prebacivanje na novi, jači server za poboljšane performansi sajta

Jednokratna cena za sve navedene usluge trenutno je 33.600 dinara.

Mesečna pretplata za dugoročnu SEO optimizaciju sajta trenutno je 25.000 dinara.

Ova cena je više nego korektna, ako uzmete u obzir sledeće faktore koje pokriva:

Stručnost i 20-godišnje iskustvo u oblasti SEO optimizacije sajtova,
– Možemo pružiti dokaze o uspešnim prethodnim SEO kampanjama,

Opseg posla:
SEO nije samo optimizacija ključnih reči. SEO optimizacija sajta je proces koji uključuje:
– stalne analize, provere i testiranja
– istraživanja novih ključnih reči, tržišta i konkurencije,
– optimizaciju svih elemenata web stranica,
– pribavljanje povratnih linkova,
– tehničku optimizaciju platforme sajta, teme i funkcionalnih dodataka, i još mnogo toga.

– Alati:
Kvalitetni SEO alati nisu jeftini. Pošto koristimo premium alate ti troškovi se ugrađuju u cenu.

– Vrednost za klijenta:
Ako SEO kampanja donosi bolje rangiranje, porast saobraćaja i konverzija, onda je SEO usluga izuzetno vredna i isplativa za klijenta.

– Transparentnost poslovanja:
Važno je u startu klijentima saopštiti da je SEO dugoročna strategija primene i testiranja velikog broja SEO strategija, taktika i pojedinačnih aktivnosti.

– SEO zahteva strpljenje. Može biti potrebno od 3 do 12 i više meseci da se stabilizuju željeni rezultati. To mnogo zavisi od Google-ove politike pretraživanja, ažuriranja algoritama, delovanja tržišta i konkurencije u vašoj niši.

– Dostavljamo detaljne mesečne izveštaje koji prikazuju napredak i ostvarene rezultate. S obzirom na sve okolnosti, cena od 25.000 dinara mesečno za SEO je sasvim razumna.

CENA SEO USLUGE

Cena SEO usluge zavisi od strukture vaših zahteva, obima posla i konkurentnosti tržišta. Stoga je navedeni raspon cene orijentiran. Cenu za konkretan sajt dajemo nakon svestrane analize sajta i Vaših zahteva. Ona obično ne prelazi cenovni okvir naveden u paketu.

Cena SEO paketa ne sadrži troškove za link building, poslove koji nisu navedeni u paketu, implementaciju novih funkcija i slično.

150€ do 550€ mesečno

 • 5 – 15 radnih sati mesečno
 • Kompletna SEO revizija i analiza sajta
 • Osmišljavanje  i primena efikasne SEO strategije
 • Istraživanje i izbor glavnih ključnih reči
 • Analiza broja i snage konkurencije
 • Konfiguracija i praćenje Google Analitike
 • On-Page SEO – Optimizacija web stranica
 • Implementacija strukturiranih podataka
 • Tehnički SEO – Optimizacija radnih funkcija sajta
 • Provera i popravka brzine rada sajta
 • Vođenje bloga 1-2 članka mesečno
 • Uređenje Instagram frofila
 • i ostalo po potrebi i dogovoru

OPREZ!

 • Pojedine firme koje se bave ovim poslom hvale se rezultatima koje ne možete proveriti.
 • Da li je gomila istaknutih logoa raznih firmi dokaz da su to zaista njihovi klijenti?
 • Koliko vrede seo „reference“ u situaciji u kojoj se pozicije sajtova menjaju iz dana u dan?
konkurencija
oprez

PRIMER:
Jedan vlasnik dva poslovna web sajta zatražio je od nas pomoć. „Odlično pozicionirani sajtovi“ (njegove reči) odjednom su nestali sa interneta!  Zamislite sada te sajtove kao „reference“ firme koja ih je tako „dobro pozicionirala“ ? Kakva je vrednost tih „dokaza“?

POUKA: Cena SEO optimizacije sajta je ogledalo kvaliteta SEO usluge! Niža cena, manji kvalitet.