cena seo optimizacije sajta

Cena SEO optimizacije sajta (cena usluge) najviše zavisi od vaših zahteva, a zatim i od stanja, karakteristika i pozicije sajta, snage konkurencije, težine ključnih reči, promena SEO pravila i Google algoritama za rangiranje itd. SEO optimizacija sajta za pretraživače interneta, je strategija za dugoročnu promociju vašeg web sajta na internetu, koja ima svoju cenu!
SEO optimizacija sajta cena SEO usluge je najčešći upit koji dobijamo. U nastavku su bitni elementi našeg odgovora!

 

CENA SEO OPTIMIZACIJE SAJTA ZA STATUS NA INTERNETU

Cena SEO optimizacije sajta nikada nije visoka ako posmatramo rezultate koje isporučuje. Naime, više od 70% svih posetilaca web sajtova dolazi sa prve strane pretraživača interneta! A upravo to obezbeđuje SEO!

SEO optimizacija je vid digitalnog marketinga gde dobijate onoliko koliko investirate. Naravno, vi želite da vaš web sajt bude maksimalno vidljiv na Internetu, pa vas interesuje cena SEO optimizacije sajta.

SAVET: Proverite koliko gubite zato što vaš web sajt nije optimizovan za pretraživače interneta i koliko ste spremni da ozbiljno i sistematski investirate u SEO?

Izračunajte minimalnu cenu za 1 mesec rada na vašem sajtu:

 • U Google pretragu unosite jednu po jednu ključnu reč za koju želite dobru poziciju i za svaku pogledajte broj izlistanih rezulta. Minimalnu cenu u evrima za 1 mesec rada na SEO optimizaciji sajta dobijate kada prosek svih rezultata pomnožite sa 0,28.
 • Ako insistirate da budete prvi na Googlu za određenu ključnu reč, pomnožite broj rezultata za tu ključnu reč sa 0,28 i dobićete minimalnu mesečnu cenu koštanja te SEO usluge u evrima (€).
 • Konačna cena SEO optimizacije sajta zavisi od vaših posebnih zahteva, stanja sajta i dogovora.
NEKE VAŽNE ČINJENICE

Činjenice koje morate znati

 • Visoka pozicija web sajta na Internetu (u Google pretragama) je besplatno reklamiranje na najboljem oglasnom prostoru u svetu na neograničeno vreme! Prirodan ili organski saobraćaj na vašem poslovnom sajtu direktno utiče na uspešnost vašeg online poslovanja.
 • Cena SEO optimizacije sajta je zanemarljiva u odnosu na ogromne cene i troškove klasičnog reklamiranja!
 • Poslovni sajtovi koji nisu optimizovani „koštaju“ vlasnika i do 65% izgubljene zarade! Zašto? Zato što toliki procenat potencijalnih klijenata te sajtove ne vidi u rezultatima pretrage na pretraživačima!
 • I za najmanji budžet možemo dati neko rešenje, ali ne na duži rok.  Kada je u pitanju optimizacija sajta cena je uvek realna, a njena isplativost maksimalna!
 • SEO web sajtova mora biti kontinuiran posao ako želite da imate dugoročno isplative rezultate!
 • SEO usluge ne mogu biti jeftine, a cena optimizacije sajta niska, iz mnogo razloga. Najvažniji razlog je taj što je potrebno mnogo istraživanja, vremena, znanja, iskustva i upornosti da bi se došlo do dovoljno dobre strategije koja će dovesti do sigurnog povraćaja utrošenog novca i ostvarivanja dodatnog profita.

Trajanje SEO usluga. Rokovi. Uslovi plaćanja. Garancije.

Trajanje SEO usluga može biti od 3 do 12 meseci i više, zavisno od Vaših zahteva, konkurencije i promena politike Google-a.

 • SEO optimizacija sajta prve pomake i rezultate može da daje već za 15-30 dana.
 • Puna optimizacija sajta moguća je za 3-12 ili više meseci, zavisno od aktivnosti konkurencije i promena Google algoritama.
 • Rezultate proveravamo 30 dana nakon početka optimizacije i na kraju svakog meseca do završetka usluge.

VAŽNO: Potrebno je nastaviti sa SEO kako bi se što duže zadržale dostignute pozicije.

1. Ispunite pravilno sva polja formulara za zahtev – poruku. Bez ovih podataka ne možemo da napravimo ponudu!
2. Kada prihvatite ponudu, uplaćujete avans od 30€ u dinarima za početak rada (SEO kampanje).
3. Nakon uplate avansa, dobijate plan rada, oblike saradnje i uzajamne obaveze.
4. Kada usaglasimo Plan rada i od vas dobijemo pristup vašem sajtu, krećemo sa radom.
Plaćanje usluge: Sa plaćanjem usluge počinjete kada utvrdimo napredak sajta u odnosu na početno stanje.
Pogodnosti: Besplatna podrška 30 dana nakon uplate poslednje rate!

 1. Vaš web sajt optimizujemo isključivo po Google pravilima. Ne dajemo lažna obećanja ni garancije.
 2. Cena SEO optimizacije sajta je u skladu sa vašim zahtevima i mogućnostima.
 3. Vraćamo uplaćeni novac ukoliko ne postignemo rezultate koje smo precizno dogovorili.

Koja je cena SEO usluge?

Cena SEO optimizacije sajta, odnosno cena SEO usluge može se iskazati u celini, ili po mesečnim ratama u rasponu od 30€ pa do više hiljada evra. Odgovor na pitanje koliko košta SEO optimizacija sajta, može da glasi ovako:

Poštovani / Poštovana,
Vi određujete cenu! Optimizacija sajta košta koliko ste spremni da platite, a da li ćemo sklopiti posao, zavisi od toga koliko se u taj iznos uklapa to šta od nas očekujete.

Ima još odgovora koje smo pokupili sa neta, na primer:

 • Koliko imate novca, toliko može da vas košta.
 • Možete da uložite koliko želite, ali budite spremni da toliko i dobijete.
 • Ako ste spremni da platite više, računajte da ćete i dobiti više.

Koliko košta SEO optimizacija sajta, realno?

Optimizacija sajta cena, odnosno cena SEO usluge je nezaobilazno pitanje, na koje se može dati bezbroj odgovora.
Dobro, znamo da vas zanima cena SEO optimizacije sajta kao cifra, brojka … Ali, kada pitamo na osnovu čega da kažemo ovu ili onu cifru, dobijemo odgovor: Valjda vi znate šta radite i koliko to naplaćujete!?

I eto problema! Tačno je da znamo kako da radimo i koliko da naplatimo, ali ne bez uvida u to šta tačno, pod kojim uslovima i za koliko para (novca) treba da radimo!?

Zbog čega se retko ističe cena SEO optimizacije sajta?

Cena SEO optimizacije sajta ne određuje se za neki predmet, već za proces. Realna cena optimizacije sajta ne može se odrediti dok se proces ne završi i ne izmere rezultati kao osnov za određivanje cene. Insistiranje klijenta da damo cenu unapred, nosi rizik da bude previsoka ili da mi budemo u gubitku ako se kasnije pokaže kao suviše niska.

Realna cena SEO optimizacije sajta ne može biti fiksna i unapred data, jer je svaki seo proces drugačiji.
Fiksne cene nekih ponuđača SEO usluga su, ili paketi, ili orijentacione cene, za koje dobijate samo toliko koliko platite, a ne koliko je vašem sajtu zaista potrebno! Polovično urađen posao ne može da opravda svoju cenu!

Zašto se cena SEO optimizacije sajta razlikuje od sajta do sajta?

Kako bi nekako dobili klijene, mnogi od nas daju samo najniže cene SEO usluga, ili samo opisno. Neki na internetu nude cene toliko niske da iza njih sigurno ne stoji nikakav ozbiljan rad.

Zato na internetu imamo velike razlike u cenama, i zato klijenti misle da svaka realna ponuda SEO usluge može biti jeftinija, ma koliko bila niska.

Davanje cena SEO optimizacije sajta u ponudi, jednako je nezahvalno kao i ako se ne daje. U oba slučaja teško je klijente ubediti da prihvate ponuđenu cenu.

Kako da ostvarimo dodatni kontakt i uzajamno poverenje?

Poverenje između nas i klijenta može da se izgradi samo kroz dužu razmenu mišljenja i saradnju. Nažalost, veliki broj klijenata i ne odgovori na ponudu koju damo po njihovom zahtevu. Zašto? Ne znamo!

Za nas ostaje tajna na osnovu kojih parametara klijenti procenjuju profesionalnost i stručnost SEO firme i kvalitet njenih usluga, ako ne ulaze u dijalog po tim pitanjima! Jedino šta nam zvuči logično je to da takve klijente ništa ne zanima osim samo Cena SEO optimizacije sajta.

Nerealni zahtevi

Dobar broj klijenata zahteva da im precizno navedemo šta bi mi sve radili na njihovom sajtu, po kojoj ceni i dinamici. Takav zahtev je nerealan iz najmanje dva razloga:

Prvo, nema smisla da utrošimo sate i sate dragocenog vremenana na opisivanje cele procedure, a posebno ne pre nego što klijent odluči da nas angažuje.

Drugo, mnogi klijenti se i ne zahvale, već sa informacijama koje su dobili od nas, odu kod naše konkurencije!

Nije nam drago kada se kasnije jave sa molbom da im na sajtu popravimo ono što je neko drugi „stručno“ zabrljao.

Optimizacija sajta cena i isplativost SEO usluga

Kada za određenu ključnu reč vaš sajt izlazi prvi na listi Google pretrage, to je “organski” ili neplaćeni rezultat, koji ste zaslužili dobrom SEO optimizacijom sajta, kvalitetnim sadržajem i odličnom ponudom proizvoda ili usluga.

Organski rezultati Google pretrage ostvaruju 94% klikova, a plaćeni oglasi 6%. Od ukupnog broja klikova na organske rezultate pretrage,

 • prva strana ostvaruje 90,5% saobraćaja,
 • druga strana ima oko 4,8% ostvarenih aktivnosti,
 • treća strana osvaja 1,1% klikova, a četvrta ostalih 0,4%.
 • Prva 3 sajta na prvoj strani, u 2017. godini primili su 51% od svih klikova na toj strani.

Click-Through Rates in 2017:

cena seo optimizacije sajta - isplativost

Cena seo optimizacije sajta: Izvor informacija sa slike: https://ignitevisibility.com/ctr-google-2017/

Kako da znate da li vam se cena SEO optimizacije sajta isplati?

Razmotrite kako se formira cena bilo koje usluge, pa po istim pravilima procenite cene SEO usluga i zaključite da li vam se cena optimizacije sajta isplati. Ukoliko ste i dalje u nedoumici koliko se isplati ulagati u SEO, pogledajte u nastavku ovog teksta konkretne savete i informacije iz naše dugogodišnje prakse.

Kvalitetna SEO optimizacija sajta se dugoročno uvek isplati!

SEO optimizacija sajta je sve isplativija tokom vremena. Ali, hajde da uklonimo moguće nesporazume i otvoreno kažemo da Optimizacija sajta može i da se ne isplati, ako …

 • ne verujete da je SEO kompleksan proces koji se realizuje tokom dužeg vremena;
 • ne vidite korist od SEO usluge, pa vam je svaka cena za SEO neprihvatljiva;
 • smatrate da optimizaciju sajta može da radi svako ko za to ima vremena i volje;
 • angažujete komšiju koji se u to „razume“ i jedva čeka da vam „pomogne“ za džabe;
 • nemate strpljenja i odustanete, jer ste očekivali brze rezultate za male pare;
 • nasednete na samohvalu i garancije“ pa izgubite poverenje u SEO i sve nas;
 • pred stručni tim postavljate nerealne i pogrešne zahteve, ili ne slušate savete.

I još je nešto važno treba da znate:

 • Pretraživači interneta preko sajtova prave 300% više prometa nego društveni mediji.
 • 50% svih upita za pretragu se sastoje od četiri i više reči! Zato ne insistirajte na rangiranju kratkih reči (fraza), jer samo jedna dodatna reč može pomoći Google-u da vaš sajt brže prepozna i prikaže u vrhu pretrage!

Nismo ništa novo ni konkretno rekli? Onda evo nešto konkretno:

Cena SEO optimizacije sajta: Kako je razumeti i prihvatiti?

Primer iz naše prakse: 

 • Jedan prodavac auto delova želeo je da se njegov sajt pojavljuje na prvoj strani Google na upite „auto delovi reno“, „auto delovi audi“ itd.
 • Utvrdili smo da se sajt mora iz osnova reorganizovati, popuniti sadržajem i optimizovati, kako bi se stvorili uslovi za pozicioniranje sajta na internetu.
 • Ponudili smo da kompletan posao uradimo za 150€ mesečno, tokom 3 meseca. To je minimalno vreme za pozicioniranje sajta iz ove oblasti u našim uslovima.
 • Vlasnik sajta je planirao 300€ za ono šta je želeo. Verovatno je sve ostalo smatrao nepotrebnim pa našu ponudu nije prihvatio. Sajt je i danas onakav kakav je i bio.

Zašto potencijalni klijent nije prihvatio našu ponudu?

Prvo, nije razumeo smisao i značaj SEO optimizacije svog sajta. Drugo, onih dodatnih 150€ ocenio je kao bacanje para, jer nije video isplativost te investicije.

A evo računice po kojoj je to mogao da jasno vidi:

 • Na njegovom sajtu prosečna cena delova karoserije za audi je 4.500 dinara.
 • Na internetu 1000 ljudi mesečno traži „delovi za audi“, a 100 traži „karoserije“.
 • Naš nesuđeni klijent svakog meseca gubi 2 kupca (76€) za delove audi karoserije, jer se njegov sajt ne pojavljuje na prvoj poziciji (20,05%), niti na prvoj strani Google.
 • Na sajtu su ponude za preko 40 marki automobila. Ako klijent mesečno gubi samo jednog kupca delova tih karoserija i ako su upola jeftiniji, gubi još 760€ mesečno.
 • Dodajmo na to gubitak na prodaji ostalih delova, jer sajt nije na prvoj strani Google, kao i sve gubitke unazad i unapred sve dok se sajt ne uredi i ne optimizuje.

Da li Vi vidite isplativost SEO optimizacije sajta?

Sigurno vidite i to da nije bitno koliko SEO košta, već koliku će zaradu donositi!

 1. Naš klijent se opredelio da ne radi SEO i „uštedi“ 450€ uz gubitak hiljada evra svakog meseca!
 2. I još nešto. Nije morao da bude baš na prvoj poziciji. 21% ljudi klikne na više od jednog rezultata dok traže ono šta im najviše odgovara. Zato napravite vi dobar opis svoje ponude i ubedljiv poziv za akciju i eto njih kod vas!

NE ZABORAVITE: Važna je zarada, a ne ušteda. Zarada koju donosi SEO sajta traje i raste dugo nakon završetka SEO usluge. Živeo SEO 👍.

Drugi scenario je ovo:

 • Vašeg sajta nema na prvoj strani rezultata pretrage. Ocenjujete da je plaćanje Google oglasa (AdWords) pravo rešenje.
 • Dakle, opredeljujete se da plaćate kako biste dobili 6% klikova koliko ih otpada na oglase na prvoj strani Google-a.

Preporuka:
Uporedite troškove za plaćeno oglašavanje i za SEO, imajući u vidu da biste i sa SEO vremenom došli na prvu poziciju i zatim duže vreme besplatno dobijali 3 puta više klikova.

Najvažnija razlika između ova dva scenarija je sledeća:

 1. SEO optimizacija sajta dovodi ga na željenu poziciju na kojoj može da ostane dugo nakon prestanka usluge.
 2. Organska SEO stvara dobit i kada prestanete sa SEO, dok dobit od plaćenih oglasa traje samo dok ih plaćate.
 3. Plaćeni oglasi se odmah pojavljuju na prvoj strani, ali učestalost i mesto njihovog pojavljivanja zavisi od toga koliko ih plaćate i nestaju čim potrošite uplaćeni iznos.

SAVET: Ako želite da uštedite živce i novac, optimizacija sajta na prirodan način je pravo rešenje. Uz redovno održavanje sajta i ulaganje u rast posećenosti, možete dugo profitirati od dobro urađene optimizacije vašeg sajta.

Cena seo optimizacije sajta - kako izabrati

Slika: Cena seo optimizacije sajta – Velik izbor prema potrebama i mogućnosti!

Visoka cena SEO optimizacije sajta se više isplati

 • SEO optimizacija sajta je složen proces. U želji da prođete jeftino, ne dozvolite da prođete skupo!
 • Uvek proverite šta dobijate za ponuđenu cenu. Opredelite se za ostvarenje cilja, a ne za nisku cenu.
 • Ne gledajte cenu, već kvalitet usluge koja za male pare ne može da ispuni vaša očekivanja!
 • Cena SEO optimizacije sajta mora biti u skladu sa rezultatima koje želite za svoj novac da dobijete.
 • Ako želite da rešite problem onda tražite kvalitetnu uslugu. Jeftina usluga ne rešava problem!

Firme koje nemaju svoje web stranice na prvoj strani pretrage ne postoje na internetu. Potencijalni klijenti nemaju volje da pretražuju dalje od prve ili druge strane rezultata pretrage. Oni znaju da su u prvih 10 najbolji sadržaji i žele za sebe samo najbolje! Ponuda je ogromna, a Google čini sve da ispostavi samo najbolje sadržaje koje posetioci traže!

ČINJENICA: Biti na prvoj poziciji (ili barem na prvoj strani pretrage) san je vlasnika web sajtova širom sveta. Dolazak do prve pozicije je dugotrajan proces. SEO ne zavisi od naših želja. Optimizacija sajta zahteva mnogo znanja, istraživanja,strpljenja i upornosti.

Koliko para, toliko i muzike!

Složenost SEO procesa određuje cenu SEO usluga. Za ozbiljan uspeh potreban je timski rad stručnjaka iz raznih oblasti, a to košta. Cena SEO optimizacije sajta zna biti prilično visoka, ali isporučuje i visoke rezultate! Optimizacija web sajtova ne može biti jeftina (u svetu je SEO izuzetno cenjena), ako cena prati kvalitet usluge.

Zašto je teško utvrditi koja je cena SEO optimizacije sajta prihvatljiva?

Gotovo je nemoguće objasniti ljudima da ne možemo da damo prihvatljivu cenu SEO usluge dok nam ne kažu koliko su spremni da plate za ono šta od nas očekuju!

Mi mislimo da uzrok problema leži u nerazumevanju značaja i složenosti SEO usluge:

 • SEO usluga nije nekakav recept po principu „SEO za dan, pozicija već sutradan“.
 • Optimizacija sajta nije proizvod ili neka roba sa unapred određenom cenom.
 • Svaki web sajt, zahtev ili SEO problem su priča za sebe!
 • SEO je dug i mukotrpan proces koji zato ne može da bude jeftin, brz i strogo po želji!
 • Tačna cena seo optimizacije sajta može se znati tek kada se definišu svi faktore koji utiču na njeno formiranje.

Kada sve ovo kažemo (jer ne želimo da lažemo), klijenti iskazuju nepoverenje i traže da im garantujemo rezultate, iako znaju da je van svake pameti garantovati takmičaru da će osvojiti prvo mesto i zlatnu medalju na olimpijadi!

Zato kao papagaji ponavljamo:

 • SEO optimizacija sajta je, pored ostalog, i veština ugađanja Google-u i cenjenim korisnicima.
 • Pozicioniranje sajta za određene ključne reči je najteži deo SEO optimizacije sajta.
 • Rangiranje web sajta za određene pozicije u pretrazi je borba sa teško predvidljivim i mnogobrojnim spoljnjim faktorima u dugotrajnom ratu za osvajanje naklonosti Google-a. Najteži deo je pronalaženje pobedničke taktike u borbi sa konkurentima koji se otimaju za iste pozicije čineći sve da nas zaustave u napredovanju.

Kakvu SEO ponudu biste rado prihvatili?

Da li je cena seo optimizacije sajta problem?
Na internetu možete da nađete optimizacija sajta cene i njihov raspon od besplatnog do 999€ i više. Ali, da li sama cena govori da će vaš problem biti rešen, na koji način će biti rešen i pod kojim uslovima?

SAVET:

 • Kako biste sa poverenjem prihvatili cenu za SEO, morate je razumeti i uveriti se u veliku korist koju optimizacija sajta može da vam donese!

Na internetu vidite razne cene SEO optimizacije sajta i SEO pakete. Znate li da na svetu ne postoje dva ista sajta? Kako je moguće mnogobrojne i razlučite sajtove jednako uspešno optimizovati u istom paketu i po istoj ceni?

Sva ova pitanja su plod našeg dugogodišnjeg iskustva. Nudili smo i mi pakete. Ljudi su ih gledali i pitali: „Ja bih ovaj paket, ali ako možete da ovo izbacite, a da ovo ubacite …“!

Ljudi su bili u pravu, jer jednostavno nisu mogli da svoj sajt smeste u neki „paket“, ma kakav on bio. Pokazalo se da nema tog SEO paketa koji će zadovoljiti sve potrebe jednog, a kamoli više, i to različitih, sajtova.

Nove strategije za SEO ponude

Odustali smo od paketa i krenuli da navodimo samo cene SEO usluga. Niko nam se nije javljao. Onda smo postavili formular preko kojega klijenti mogu da postavljaju pitanja i zahteve. I broj telefona, da se nađe.

I zaista, zvoni telefon:Dobar dan, koliko košta …“ Bila cena visoka, niska, nikakva, odgovora ni dogovora nema!

Dakle ni sistem Vi tražite ponudu, mi nagađamo šta ćete prihvatiti, ne funkcioniše!

Sada insistiramo na razgovoru! Ljudi, hajde da razgovaramo? Ispričajte svoju muku, a mi ćemo našu, pa da se konačno sporazumemo! Mi smo ubeđeni da vam je potrebna SEO optimizacija sajta, ali  sistem ponude ne funkcioniše.

Hajde da obrnemo sistem komunikacije!

Umesto da Vi tražite od nas ponudu i cenu, ponudite Vi nama posao za vas i cenu koju ste spremni da platite za to!

Recite nam ovako: Želim to, plaćam toliko, možete li vi to?

Evo i kako da se za to pripremite:

 1. Utvrdite koliku vam zaradu trenutno donosi vaš sajt i razmislite koliko vam je zaista stalo do bolje zarade?
 2. Procenite koliko biste više zarađivali da vam sajt izlazi na prvoj strani Google-a.
 3. Utvrdite da li ste spremni da deo te zarade investirate u SEO kako biste je zaista i ostvarili.

Neki realan iznos za našu uslugu, nije teško da odredite ako imate u vidu procenjenu dobit i ako rad SEO stručnjaka poštujete koliko i svoj. Verovali ili ne, imali smo jedan takav slučaj! Nikada se ranije nismo tako brzo i lako dogovorili!

SAVET: Za vrhunske rezultate tražite vrhunske usluge i budite spremni da ih adekvatno platite! Ne tražite jeftino, zaboravite na besplatno. To uvek ide uz veliki rizik, uslovljavanja i ograničenja.

Zašto se SEO plaća i kada se rezultati ne vide?

 • Optimizacija sajta se ostvaruje tokom vremena. Potrebno je vreme da Google proceni koliko su zadovoljeni svi SEO faktori (oko 3000) za vrednovanje, rangiranje i pozicioniranje web stranica vašeg sajta.
 • Google menja algoritam svog pretraživača 500 – 600 puta godišnje. SEO stručnjak mora da prati sve promene 250 primarnih SEO faktora i da usklađuje svoje aktivnosti sa novim zahtevima. Zato SEO ne sme da se prekida, zato nije nimalo lak posao i zato košta.
 • Pozicioniranje sajta na pretraživačima je mnogo složenija i skuplja usluga od usluge optimizovanja sadržaja sajta ili tehničke optimizacije sajta.

Zašto?

Pozicioniranje sajta u vrhu rezultata pretrage (SERP) je neorekidno takmičenje između desetina i stotina hiljada raznih sajtova sa istim ciljem. Naravno, ne morate da se prijaviti za to takmičenje. Često je dovoljan samo dobar SEO trening pa da na manjim takmičenjima osvajate solidne pozicije.

Cena SEO optimizacija sajta: Rezime

 1. Može se raditi SEO optimizacija sajta bez pozicioniranja na pretraživačima interneta za određene ključne reči. U tom slučaju SEO obezbeđuje da budete vidljivi na internetu u prvih 30 do 40 sajtova iz vaše oblasti.
 2. Pozicioniranje sajta za konkretne ključne reči na neku željenu poziciju je posebna SEO usluga koja se može raditi samo ako već imate dobro optimizovan sajt i njegov sadržaj.
 3. Ako nemate optimizovan sajt, možete krenuti sa tim i paralelno raditi njegovo pozicioniranje.
 4. Od izbora opcija zavisi cena optimizacije sajta i vreme trajanja SEO usluge.
 5. Ulaganje u SEO je ulaganje u njegovu budućnost. Kada jedom zaslužite naklonost Google pretraživača, on će lično preporučivati vaš sajt svojim korisnicima i vi ćete imati najjeftiniju i najbolju reklamu svih vremena. Ali, da biste profitirali, morate biti strpljivi, imati funkcionalan sajt, kvalitetnu ponudu, zanimljivu i ubedljivu priču.

Izvori statistike: https://www.searchenginepeople.com/blog/40-unbelievable-seo-statistics-need-know.html

Pogledajte od čega još zavisi cena SEO usluga ↓

Najvažniji faktori za formiranje cena SEO optimizacije sajta:

 • Postavljeni ciljevi seo optimizacije sajta i vaša očekivanja.
 • Orijentacija na strani jezik i globalno tržište ili samo na lokal.
 • Broj i težina ključnih reči za koje sajt optimizujete.
 • Snaga vaše konkurencije i složenost situacije na tržištu.
 • Obim posla i broj potrebnih ili utrošenih radnih sati za pojedine zahteve.
 • Tehničko i funkcionalno stanje sajta i okolnosti na koje ne možemo uticati.
 • Koliko ste spremni da sarađujete i prihvatate naše savete.
 • Da li koristite naš hosting i ostale naše usluge ili ne, itd.
Od čega zavisi pozicija vašeg sajta?

Konkurencija budno motri šta radite

Konkurencija ne ostaje dužna! Pozicija vašeg sajta mnogo zavisi od aktivnosti konkurenata. Oni prate šta radite. Uporno čine nešto bolje od Vas sa ciljem da se što pre pozicioniraju ispred vašeg sajta.

U nekom trenutku Vaš sajt gubi poziciju! Vi reagujete. Igra se nastavlja. Kraja nema! SEO je stalna borba za opstanak.

Cena SEO optimizacije sajta mnogo zavisi od snage konkurencije

Na bilo koju reč / frazu Vaš sajt može biti prvi na listi pretrage ako ni jedan drugi sajt tu reč nema u sadržaju ili je ne koristi kao primarnu ključnu reč.

Milioni web sajtova nastoje da budu među prvih 10. Svi oni znaju da je cena SEO optimizacije sajta minimalna u odnosu na dobit koju mogu ostvarivati ako budu na prvoj strani Google pretraživača!

MALO OBJAŠNJENJE: Ako istu ključnu reč, osim Vas, koristi još 9 sajtova, Vaš sajt će sigurno biti među prvih 10. Situacija se znatno komplikuje u trenutku kada poželite da se sa niže pozicije pomerite na višu (bolju) poziciju!

Pošto u datoj pretpostavci sama ključna reč nije bila dovoljna da Vam obezbedi željenu poziciju, morate saznati šta su to drugi bolje uradili od Vas i čime su to njihovi sajtovi zaslužili bolju poziciju!

PRETPOSTAVKA: Otkrili ste o čemu se radi i primenili ste određene mere. Šta se desilo? Ostali ste na istoj poziciji? Odmah shvatate da je potrebno uraditi barem još jednu stvar više od najbližeg konkurenta! To ste uradili i – najbliži konkurent konačno Vam gleda u leđa!

Pobeđuje i biva na vrhu samo onaj ko igra!

ČINJENICA: Pravila igre diktira Google – največi pretraživač weba! Kako bi nam „igra“ bila „zabavna“ Google menja pravila svakog meseca! Pri tome koristi 200 do 500 različitih parametara po kojima neprekidno vrednuje sajtove i menja im pozicije prema zaslugama!

PROBLEM: Pravila su stroga – ali svima dostupna! Red postoji. Sve je jasno. Ali … (uvek to „ali“) izgleda jako komplikovano. Mnogi gledaju kako sve to da uproste ili jednostavno ignorišu. Zato se o SEO optimizaciji web sajtova malo zna. Zato ima i onih koji misle da o SEO „sve znaju“ i da optimizaciju web sajta „može da radi bilo ko“!

Tema: Cena SEO optimizacije sajta

Kako da sami ocenite snagu Vaše konkurencije?

Kako oceniti jačinu konkurencije?

Jačinu konkurencije možete približno oceniti po poziciji njihovih sajtova. To su sajtovi koji su Vam direktna konkurencija za iste ključne reči. Snagu tih reči utvrdite po odnosu broja mesečnih upita za te ključne reči i broja rezultata pretrage za te ključne reči.

Da, ali ipak … hoćemo garancije za poziciju sajta!

 1. Žao nam je, ali niko vam to ne može garantovati! Ne nasedajte na obećanja!  Stvar je prosta. Google svakog dana menja pozicije sajtova i pojedina pravila igre. Istovremeno neprekidno vrednuje i rangira stotine novih takmičara željnih da zauzmu najbolje pozicije!
 2. Istini za volju, neki sajtovi jesu „zakucani“ u vrhu, ali ne zbog garancija, veća zato što su se za to izborili!
 3. Mi garantujemo da ćemo se i mi boriti, da će naša tehnička optimizacija sajta, optimizacija sadržaja sajta, pozicioniranje sajta i sve šta ide uz to, biti urađeno stručno i po važećim pravilima.
 4. Garantujemo da ćemo uraditi sve da ostvarimo dogovoreno na način koji je prihvatljiv za Vas, Google i nas.
 5. Nećete biti oštećeni ni za jedan jedini dinar. Za uplaćeni novac dobićete uvek više nego što mislite ili očekujete.

Zašto ljudi veruju u pogrešne stvari?

Mnogi ljudi insistiraju na „garanciji rezultata“ i veruju onima koji im kažu ono šta žele da čuju. Ne veruju nama koji im kažemo istinu! Ti ljudi ne shvataju da se dobri rezultati mogu postići samo poštenim radom i bez obmanjivanja!

Ponavljamo:

Niko ne može da garantuje 1. poziciju sajta na listi pretrage ako strogo poštuje pravila igre. Google ne priznaje mogućnost garantovanih rezultata! Zbog takvih koji su ubeđeni da ga mogu nadmudriti, Google stalno menja pravila, jer svojim korisnicima želi da nudi samo najbolje, a ne garantovane sadržaje!

VAŽNO: Prvo mesto na prvoj stranici pretrage se može ostvariti!  Svi veb sajtovi imaju jednake šanse. Potrebno je samo da se dobro potrude. Google određuje pravila i samo on nagrađuje DOBROM POZICIJOM, i to samo one web sajtove koji ispunjavaju propisane uslove i koji nude bolji sadržaj od ostalih!

ČINJENICA: Na kojoj će poziciji neki web sajt biti ne zavisi od „garancije“, već od kvaliteta sadržaja i konkurencije, kao i od toga ko, odakle, kada i šta pretražuje! U istom trenutku za istu ključnu reč Vaš sajt se ne pojavljuje na svim računarima na istoj poziciji ma koliko to vi želeli i ma koliko garancija za to dobili!
Tema: Cena SEO optimizacije sajta

OPREZ!

 • Pojedine firme koje se bave ovim poslom hvale se rezultatima koje ne možete proveriti.
 • Da li je gomila istaknutih logoa raznih firmi dokaz da su to zaista njihovi klijenti?
 • Koliko vrede seo „reference“ u situaciji u kojoj se pozicije sajtova menjaju iz dana u dan?
Cena SEO optimizacije sajta - konkurencija
Cena SEO optimizacije sajta - oprez

PRIMER:
Jedan vlasnik dva poslovna web sajta zatražio je od nas pomoć. „Odlično pozicionirani sajtovi“ (njegove reči) odjednom su nestali sa interneta!  Zamislite sada te sajtove kao „reference“ firme koja ih je tako „dobro pozicionirala“ ? Kakva je vrednost tih „dokaza“?

POUKA: Cena SEO optimizacije sajta je ogledalo kvaliteta SEO usluge! Niža cena, manji kvalitet.

SEO optimizacija sajta Novi Sad Srbija

PC021 NOVI SAD, SRBIJA | Cena SEO optimizacije sajta
SEO usluge | Optimizacija web sajta