Karta sajta – Mapa sajta seoptimizacijasajta.com

SEO optimizacija sajta – Početna strana

Kontakt

Optimizacija sajta (SEO):

Blog sajta

Mapa sajta za korisnike

Karta sajta

Oznaka sajta (bedž).

Šta je karta sajta?

Karta sajta, mapa sajta (eng.sitemap) je pregled linkova koji daje korisnicima, pretraživačima interneta i njihovim robotima popisivačima važne informacije o tome kako je organizovan web sajt i koja vrsta sadržaja je dostupna na njemu.

Prijavljivanje novog sajta – Postavljanjem karte sajta na Google Search Console

Postavljanjem karte ili mape sajta na Google Search Console je neophodno kada napravimo novi web sajt, jer tako olakšavamo Google pretraživaču da što pre prikupi informacije koje su mu potrebne kako bi lakše radio svoj posao.

Prijavljivanje karte sajta na Google Search Console nije obavezno

Podnošenje karte sajta (sitemap) na Google Search Console nije obavezno i sajt neće biti kažnjen ako se to ne uradi. Međutim, to je veima korisno za nas, pogotovo ako je naš sajt nov i ako ima mnogo stranica koje nisu potpuno povezane zajedno.

Verzije karte sajta

Postoje dve popularne verzije karte sajta. XML karta sajta je format koji nije namenjen korisnicima, odnosno posetiocima web sajta već  pretraživačima interneta.  HTML karte web sajtova su struktuirane tako da ih mogu koristiti posetioci web stranica.

Njihova namena

Njihova namena je da korisnicima pomognu u pronalaženju sadržaja na web sajtu. Nije obavezno da mape sajta uključuju baš sve stranice ili podstranice sajta. Ukoliko prikažemo najvažnije web strane, mi već time mnogo pomažemo i posetiocima sajta i robotima (botovima) pretraživača da lakše pretražuju web sajt i sadržaje na njemu.

Formati podržani za mapu sajta

Dobro je znati da se HTML format ne može koristiti za prijavu sajta na alatima za prijavu mapa sajta, jer taj format nije podržan za tu namenu. XML je format koji je podržan za tu namenu i on se koristi za prijavljivanje mape sajte na alate za prijavljivanje mapa web sajtova. Ovo je mapa sajta za korisnike.