Pad sajta na Google pretraživaču je česta i za mnoge vlasnike sajtova veoma stresna pojava. Zašto se dešava? Kako da sprečite teže posledice i da se oporavite? U tekstu koji sledi objašnjavamo 14 uzroka koji mogu dovesti do pada pozicije sajta na Guglu i dajemo moguća rešenja za brz i siguran oporavak!

Imate pad sajta na Google-u?

Pronađite moguće uzroke za pad sajta: 

 1. Ne ulažete u sajt i izbegavate pomoć SEO stručnjaka.
 2. Angažovali ste SEO agenciju ali ignorišete preporuke.
 3. Izgubili ste strpljenje i poverenje u SEO agenciju.
 4. Sumnjate u korisnost i efikasnost SEO usluga.
 5. Velika ažuriranja Google algoritama su Vam nepoznata.
 6. SEO se potpuno promenio, ali Vi o tome ne brinete.
 7. Nedovoljno ste fokusirani na posetioce i klijente sajta.
 8. Vaše ključne reči su izgubile raniji smisao i značaj.
 9. Na sajtu nedostaju sadržaji koji bi privlačili korisnike.
 10. Kanali za konverzije na sajtu nistu optimizovani.
 11. Nemate plan ni sistem za objavljivanja sadržaja.
 12. Imate na sajtu funkcionalne, tehničke i SEO greške.
 13. Loša je zaštita vašeg sajta u celini, a posebno FTP-a.
 14. Postoji zaraza sajta malwareom zbog slabe zaštite.
google algoritmi

Tema: Pad sajta na Google pretraživaču, uzroci i rešenja!

Uvodne napomene:

Svi volimo da vidimo naše web sadržaje na prvoj stranici Google-a. Dobijanje besplatnog organskog saobraćaja, stalno povećanje poseta na sajtu i prodaje je sjajna stvar, pa i ne sanjamo koliko je pad sajta moguć već danas ili sutra.

Nažalost, mnogi od nas ne znaju koliko je SEO optimizacija sajta komplikovan proces, pun zamki i neizvesnosti.

Svi želimo da razvijamo svoje online poslovanje i očekujemo stalno povećanje ranga svog sajta na Guglu, ili makar redovno pojavljivanje na dostignutoj poziciji u pretrazi, ali…

Vaš sajt se odjednom pojavi na poziciji koja je znatno niža od očekivane! Šta se desilo? Ko je za ovo „kriv“ – konkurencija, Google, SEO agencija, zastareo web dizajn, loš internet…?

Mi iz iskustva znamo:  U većini slučaja za pad sajta odgovoran je njegov vlasnik!

14 uzroka za pad sajta i rešenja koja morate znati

ČINJENICA: Nije moguće imati uspešan sajt, a nemati održavanje sajta i ne vršiti redovno ažuriranje teme, platforme i plugin-ova.

Problemi nastaju i zbog slabe zaštite sajta, računarske nepismenosti, nerazumevanja značaja, mogućnosti i načina funkcionisanja sajta. Pored toga, tehnička optimizacija sajta i SEO optimizacija sadržaja veb stranica, česta su nepoznanica za vlasnika sajta.

PAŽNJA: Izrada sajtova je ozbiljan posao. Loše urađen sajt lako može da izazove pad vašeg sajta ili gubitak bolje zarade!

U nastavku su 14 najčešćih uzroka i rešenja za pad pozicije sajta ili veb stranica na Google pretraživaču:

1. Imate pad sajta, jer ništa ne ulažete u njega

Tačno je da je nekada bilo dovoljno da pravilno upotrebite ključne reči, da postavite neku besplatnu fotografiju i dobijete dobar povratni link. Međutim, danas morate zadovoljiti veoma složene Google algoritme i stotine faktora kojima on meri upotrebljivost web sajta i zadovoljstvo korisnika.

Koliko je to složen posao pogledajte na našim web stranicama gde govorimo o On-pageOff-page optimizaciji sajtova.

Samo SEO specijalisti mogu uspešno odgovoriti tim zahtevima. Ukoliko ne angažujete stručnjaka za pozicioniranje sajta, možete očekivati njegovu lošu poziciju, ili brz pad nakon početnog uspeha.

Ako mislite da preterujemo, pogledajte da li Vam neke od ovih izjava deluju poznato:

Sve je to nepotrebno i neubedljivo. Dovoljno je da imam blog na sajtu. Moj budžet je kratak, a oni samo hoće da mi uzmu pare. Ako treba, radiću sam, ili još bolje, zamoliću komšijinog sina kome su SEO trikovi u malom prstu!

Ako ste se u nekoj od ovih izjava prepoznali, onda vam je sve jasno!

Rešenja:

 1. Potražite pomoć stručnjaka za optimizaciju sajta – poštedite sebe od stresa i gnjavaže.
 2. Pružite posetiocima sadržaje koje traže – postavite na sajt koristan i kvalitetan sadržaj.
 3. Poboljšajte upotrebljivost sajta –  implementirajte bolji dizajn, nove i funkcionalnije stvari!
 4. Istražite trendove – optimizujte ključne reči po novim pravilima Google algoritma.
 5. Obezbedite solidan budžet i krenite u marketing, sistematski, redovno i planski!

VAŽNO: Dobra SEO kampanja traži budžet. Bez ulaganja ima vas svuda, samo ne među najboljima. Sa odgovarajućim ulaganjem, možete biti bolji od konkurencije bar u jednoj oblasti. Ukoliko ne verujete, morate imati realna očekivanja.

2. Ne prihvatate preporuke stručnjaka

Angažovali ste SEO stručnjaka sa zahtevom da vaš sajt dovede do željene pozicije na Google pretraživaču, ali on smara raznim savetima i preporukama? Predlaže redizajn sajta, ali vam se ta ideja ne dopada? O privlačenju korisnika sa društvenih mreža i preko više kanala i ne razmišljate?

REŠENJE: Ozbiljna SEO agencija nastoji da razradi SEO strategije koje ćete zajedno primenjivati. Ukoliko ih ne prihvatate, svima vezujete ruke i stvarate pretpostavke za neuspeh. U tom slučaju prva strana na Google ostaje bez vašeg prisustva.

pad sajta - mnogi greše - izreka Gothold E. Lesing

Slika: Mnogi greše iz straha da ne pogreše. Gothold E. Lesing

Gothold Efrajm Lesing (22. 01.1729 – 15. 01.1781) je bio nemački pisac, kritičar i teoretičar umetnosti, jedan od najznačajnijih pobornika evropskog prosvetiteljstva.

3. Primetili ste manji pad sajta i izgubili strpljenje ili poverenje u SEO agenciju

ČINJENICA: Prirodni i stabilni SEO rezultati se ne mogu ostvariti preko noći. Povremeni usponi i padovi su normalni. Samo 5-6% novih sajtova dospeva u prvih 10 rezultata pretrage u roku od 12 meseci (Ahrefs).

Ako sve urađeno ne da željene rezultate u nekom razumnom vremenu, onda pređite na viši nivo SEO strategije koji podrazumeva dug rad na izgradnji autoriteta sajta.

VAŽNO: Put ka vrhu rezultate pretrage na Google-u vodi kroz jačanje autoriteta sajta. Ako web stranica nema autoritet, pred njom je težak zadatak da ga izgradi.

Velika je greška ako za svaki posao oko sajta angažujete drugu agenciju ili pojedince. Bez timskog, sinhronizovanog i istovremenog rada svih stručnjaka za web, teško možete dobiti vrhunski urađen i dobro optimizovan web sajt.

REŠENJE: Angažujte specijalizovanu agenciju kojoj ćete verovati i koja će vam sve ključne faktore SEO optimizacije raditi na jednom mestu, od domena i hostinga do dizajna, pisanja tekstova, savetovanja i promocije.

SAVET: Naoružajte se strpljenjem, jer je potrebno vreme da se pokažu merljivi i verodostojni rezultati njihovog rada.

4. Ne verujete u SEO!

REŠENJE je da verujete u činjenice:

 • SEO je bio i ostao značajan marketinški kanal fokusiran na izgradnju autoriteta domena kroz razumevanje ciljne grupe i kreiranje jedinstvenog sadržaja za njih!
 • Ove ciljeve nije lako ostvarivati, obzirom na konkurenciju koja bez prestanka proizvodi ogromne količine online sadržaja, od čega samo najbolji stižu do krajnjeg korisnika.
 • Zato rangiranje web stranica sajta zahteva veoma strpljiv rad tokom više meseci, pa i godina.
 • Angažovanje SEO stručnjaka olakšava vam posao i donosi ključnu prednost nad konkurencijom.
 • Biti na prvoj strani Gugla znači imati veliku šansu da ljudi baš na vašem sajtu nađu ono šta traže.
 • Ponovljena poseta personalizuje pretragu, što znači da će se više puta posećeni sajt od strane nekog korisnika, njemu češće javljati u rezultatima pretrage.
stjuart čejs - izreka

Slika: Onima koji veruju, nijedan dokaz nije potreban. Onima koji ne veruju, nijedan dokaz nije dovoljan. Stjuart Čejs (1888-1985)

5. Ne obraćate pažnju na promene Google algoritama

Google redovno objavljuje ažuriranja algoritama. Promene algoritama često izazivaju promene u poziciji web stranica. To ne znači obavezno da su loše, već mogu biti žrtve „velikog spremanja“ i novog načina rada pretraživača interneta.

REŠENJE: Jedini način da „posrnule“ web stranice podignete, jeste da im ažurirate i ojačate sadržaj.

6. SEO se drastično promenio

SEO je postao velika borba za korisničko iskustvo i prilagođavanje novim tehnologijama. To je mnogo više od pukog istraživanja ključnih reči i borbe za linkove (link building).

REŠENJE: U borbu za poziciju na Google, SEO mora da krene kad i izrada sajta. SEO stručnjak treba da bude u timu sa programerom, dizajnerom i piscem tekstova. Samo svi zajedno mogu kreirati sajt koji će se dobro pozicionirati na svim pretraživačima interneta i biti dobro prihvačen od novih posetilaca i stalnih korisnika.

Šta to znači konkretno?

To, na primer, znači da tehnička SEO ide sa izradom sajta i brine o elementima kao što su performanse, struktura, brzina otvaranja stranica sajta, responsivni dizajn ili prilagođenost mobilnim uređajima. Kao primer možete pogledati naš tutorijal: Kako se radi optimizacija jednog wordpress sajta.

7. Nedovoljno ste fokusirani na klijente

Pogledajte svoju ponudu na sajtu iz perspektive korisnika i zapitajte se: Šta oni žele? Koje potrebe hoće da zadovolje? Kakve probleme nastoje da reše? Da li je to što nudim baš ono šta traže i da li je moja ponuda zaista najbolja za njih?

REŠENJE: Zaboravite šta Vi mislite i fokusirajte se na to šta i kako misle Vaši sadašnji i potencijalni korisnici.

8. Vaše ključne reči su izgubile značaj

 1. Optimizacija sajta za pretraživače se, do pojave Googleovih ažuriranja Pande (2011) i Penguina (2012), dobrim delom oslanjala na ključne reči kada je bilo u pitanju rangiranje i pretraživanje web sadržaja.
 2. Pomenuti algoritmi iz korena su izmenili ulogu ključnih reči. Sada je bitan samo njihov smisao i namera!

Google danas izlistava rezultate pretrage u skladu sa namerama korisnika koje stoje iza reči njihovih upita. Pri tome se oslanja na precizno prikupljanje i obradu podataka o korisnicima, njihovom ponašanju i namerama, kroz sledeće:

 • Grafikon znanja (Knowledge graph) – informacije iz prve ruke.
 • Google-ova funkcija „Autocomplete“.
 • Funkcija korekcije spelovanja reči koje unosimo u polje za pretragu.
 • Liste proizvoda i signali o ponašanju kupaca i samoj kupovini.
 • Izlistani lokalni rezultati i informacije o lokaciji korisnika.
 • Rezultati rečnika i fraza zasnovanih na upitima, definicjama, itd.

Zašto se danas sve više govori: Ključne reči su mrtve, živela korisnička namera“!

Živimo u svetu u kome online korisnici znaju šta traže, a pretraživači bez većih problema zadovoljavaju njihove namere kroz ispostavljanje najboljih rezultata prilikom pretraživanja.

Stoga možemo zaključiti da naše prisustvo na webu danas više zavisi od toga koliko brinemo o namerama korisnika kada postavljaju upite, a znatno manje od ključnih reči upita.

REŠENJE:

 1. Fokusirajte se na:
  SEO taktike koje će otkrivati složenije mogućnosti Google-a kao što su mapiranje klikova, istraživanje upita i namera korisnika, kao i sadržaja koji im obavezno treba ponuditi.
 1. Odredite vrednosti upita:
 • Navedite šta je vaša firma, šta radi, po čemu želi da bude pronađena na internetu.
 • Utvrdite za koje vrste upita treba da se pojavi (proizvodi, usluge, lokacija itd.)
 • Razvrstajte upite u kategorije po namerama: navigacijski, informativni, komercijalni i transakcijski upiti.
 • Dodelite vrednost svakoj kategoriji upita kako biste odredili prioritete. Vrednosti dodelite po želji, na primer, kao neki iznos novca ili kao skala 1 – 4.
pad sajta - kreirajte sadržaj koji privlači korisnike

Slika: Pad sajta na Guglu: Kreirajte sadržaj koji privlači korisnike

9. Imate pad sajta zato što nemate sadržaj koji privlači korisnike

REŠENJE:

a) Istražite prave namere korisnika:

 1. Tradicionalno pretraživanja ključnih reči (upita) još uvek je neophodno, ali gledajte da shvatite šta je namera korisnika kada postavlja upit i kako koriste Google pretragu.
 1. Krenite da koristite nove izvore za istraživanje upita i odgovora, kao što su socijalni monitoring i profili, pitanja posetilaca na sajtu, ankete, takmičenja, kvizovi…
 1. Ako na sajtu imate polje za pretragu sadržaja sajta, prikupljajte podatke o tome kako korisnici formulšu svoje upite? Šta traže? Gde se zadržavaju? Sa koje stranice dolaze?
 1. Istražujte off-line i pitajte: „Kako vi na internetu tražite „to-i-to“ što ja nudim?“

b) Utvrdite koji sadržaji najbolje mogu zadovoljiti namere vaših korisnika

Napravite listu tema po prioritetu i definišite koji sadržaji mogu zadovoljiti namere vaših ciljanih korisnika. Kakvu vrstu digitalnih medija, stil, dizajn, priče i sl. trebate za svaku od tih tema?

Lista prioritetnih tema prema tipovima upita:

 • Navigacijski upiti su uglavnom niži po vrednosti, ukoliko ne ciljate nešto direktno.
 • Informativni upiti se mogu zadovoljiti kroz članke, slike, video, infografike i druge medije. Napravite dobar balans između informacija, zabave i edukacije.
 • Komercijalni upiti su korisni da ostvarite neki interes ili angažman. Pružite informacija putem pretplate na e-poštu i biltene, za vođenje ankete i slično.
 • Transakcioni upiti su najvredniji ukoliko obezbedite lak način za konverziju: neposredno angažovanje, akcija na licu mesta, jasni koraci do cilja, itd.

10. Niste optimizovali konverzije

Posetioci vašeg sajta ne moraju da znaju da im treba neko dugme i poziv na akciju, ali ukoliko to na sajtu nemate, izlažete se gubitku potencijalnog korisnika. Ako novim posetiocima ne pružite kvalitetan i zanimljiv sadržaj koji će im u startu uliti poverenje, oni će napustiti vaš sajt bez konverzije.

Što je odlazak posetioca sa sajta brži, to je veća „bounce rate“, što neminovno izaziva pad sajta na listi Google pretrage.

REŠENJE: Proverite svaku web stranu vašeg sajta i utvrdite im svrhu. Obezbedite ispunjavanje te svrhe. Pokažite posetiocu sledeći korak preko dugmeta sa pozivom na akciju ili na neki drugi zanimljiv i vidljiv način.

11. Nemate utvrđeno vreme za objavljivanja sadržaja

Svaki novi sadržaj koji objavljujete zahteva tajming objavljivanja!

REŠENJE: Utvrdite koje je najbolje vreme za objavljivanje na društvenim mrežama koje koristite. U suprotnom, gubite priliku da u najbolje vreme privučete najveći broj ljudi.

12. Na vašem sajtu postoje greške koje izazivaju pad sajta

Malo koji veb sajt je bez SEO grešaka koje su u stanju da pokrenu pad sajta na Google-u. Neke greške uzrokujete i Vi prilikom pokušaja da neke stvari na sajtu sami uradite.

REŠENJE:

13. Zaštita FTP-a vašeg sajta je loša ili uopšte ne postoji

Sajt može da padne zbog zlonamernih napada na sajt preko FTP naloga koji niste zaštitili na pravi način. Tada su u opasnosti i sve datoteke sajta, kao i sama MySQL baza.

REŠENJE: Izaberite pravu web hosting kompaniju. Kako da je pronađete i šta treba gledati prilikom izbora hosting usluge?
Savete i preporuke po ovom pitanju imate ovde: „Najbolji hosting za SEO“.

14. Sajt je zaražen malwareom

Kako na web sajt stigne malware (zlonamerni softver)?

Kada nemate kvalitetno održavanje sajta i redovno ažuriranje softvera i dodataka, zloćudni elementi se vrlo lako ugnjezde na vaš sajt. Nažalost, većina vlasnika je potpuno nezainteresovana za bolju bezbednost svog sajta.

Razlog za privremeni pad sajta, može biti i njegova suspenzija od strane hosting provajdera koji se na taj način štiti od prelivanja malwarea na ostale sajtove koji se nalaze na serveru.

REŠENJE: Stalni nadzor i preventivni rad na sajtu su garancija da će on zadržati relativno dobru poziciju, čak i prilikom napada na njega ili latentne ranjivosti koju može da aktivira neko veliko ažuriranje Google algoritma.

pad sajta - novi seo ukus

Slika: Pad sajta i novi SEO ukus: Izgleda da je otvorena neka nova i vruća SEO pizzeria

ZAKLJUČAK:

Biti danas na internetu, znači imati dobru komunikaciju sa Google algoritmima. Ko se redovno prilagođava njihovim promenama, sigurno neće zbog njih imati pad sajta na Google-u.

Sarađujte sa SEO agencijom i osigurajte njihove napore na ostvarivanju uspešne SEO strategije na vašem sajtu.

Ako ne želite pad sajta sa pozicije zbog nepopularnosti, fokusirajte se na:

 • Identifikovanje relevantnosti sadržaja i namera korisnika kada postavljaju upite,
 • istraživanje smisla svakog upita i razumevanje potreba i interesovanja korisnika,
 • shvatanje socijalnih signala i pružanje što privlačnijih sadržaja.

ČINJENICA: Svi želimo da uspešno gradimo svoje prisustvo na internetu i razvijamo svoje online poslovanje. Niko ne želi da doživi pad sajta sa dobre i teško stečene pozicije.

SAVET: Pročitajte ovaj tekst više puta. Možda nešto propuštate?

Hvala Vam što ste ovaj tekst pročitali!
Web dizajn Novi Sad PC021 Srbija – SEO usluge