Kako biti prvi na Guglu i biti iznad konkurentata u pretrazi interneta?

kako biti prvi na guglu

Kako biti prvi na Guglu (Googlu, Google), ili barem ispred konkurencije? Prva strana na Google je izazov koji već godinama ne gubi na značaju i aktuelnosti. Naprotiv! Optimizacija za pretraživače interneta, posebno za dominantni Google pretraživač, danas je aktuelnija, ali i složenija više nego ikada!

Evo 10 SEO činilaca pomoću kojih možete sigurno nadvladati svoje konkurente na Guglu:

Brzina otvaranja i rada sajta
Autoritet domena
Korisničko iskustvo
Fokus na ključnu reč
Jedinstvena ponuda
Dužina teksta (broj reči)
Kvalitet sadržaja
Zadržavanje pažnje
Nivo čitljivosti stranice
Prilagođenost mobilnim uređajima

kako do cilja

Kako biti prvi na Guglu nakon velikih SEO promena?

Dilema kako biti prvi na Guglu, potpuno je razumljiva kada znamo da je SEO za kratko vreme dobio znatno šire značenje i kvalitativno nova zaduženja.

SEO je doživeo velike tehničke i metodološke promene. Izmestio je težište svoje aktivnosti tako da danas daje prioritet ljudima, a ne mašinama. Današnji SEO je važan segment u složenoj strategiji kvalitetnog online nastupa!

U njegovom sastavu i dalje je klasičan SEO koji nastavlja da brine o tehničkim principima SEO i pratećim pravilima, poznatim kao „tehnički SEO“.

Pozicioniranje Web sajtova na pretraživačima koje se bazira isključivo na zadovoljavanju tehničkih principa SEO, više ne daje željene rezultate. Zato se mnogi pitaju kako biti prvi na Guglu u novim okolnostima?

seo rejting

SAVET: Pogledajte smernice Gugla! On nas upućuje kako da mu pomognemo da lako pronađe, indeksira i rangira naš web sajt. Google jasno kaže koje elemente uzima u obzir za pozicioniranje sajtova i na šta bi trebalo da obratimo pažnju ako želimo da budemo na listi rezultata pretraživanja.

ZAKLJUČAK:

Optimizacija za pretraživače nije više izdvojena delatnost. SEO je usvojio nove tehnike za približavanje korisnicima online sadržaja. One su u uskoj vezi sa načinima promocije online sadržaja koji pripadaju web marketingu i online PR (Public Relations – odnosi sa javnošću – upravljanje informacijama i širenje istih između pojedinca ili organizacije i javnosti).

Kako biti prvi na Guglu

PREPORUKA: Koristite veštine PR i marketinga. To je najbolji odgovor na pitanje kako biti prvi na Guglu!
ZAŠTO? Kvalitetan online nastup je danas osnovni uslov za dobru poziciju na Guglu.
SAVET: Ne brinite suviše o tehničkom SEO. Fokusirajte se na kvalitet ponude i načina plasiranja korisnicima.

Knowledge Graph – pretraga prema nameri korisnika

U septembru 2013. Guglov algoritamHummingbird update“ doneo je izmene na polju pretraživanja. Bitna promena je u tome što će Google mnogo bolje da razume nameru korisnika (User Intent) prilikom pretraživanja, pa će i rezultate pretrage biti bliži toj nameri. Novi princip pretrage Google je nazvao  Knowledge Graph (grafikon znanja).

Naime, Google će saznanja iz pretraga organizovati u vidu grafikona kako bi bolje sagledao odnose između elemenata pretrage i prikazao ih na osnovu njihove povezanosti. Google je prekinuo strogo vezivanje za ključnu reč i sada nastoji da prvenstveno zadovolji nameru korisnika koja stoji iza unete ključne reči kao upita kojim se traži odgovor.

Ključma reč

U rezultatima pretrage vidljivo je da neki naslovi ne sadrže unetu ključnu reč. Google se trudi da, iz saznanja o vašim ranijim pretragama i društvenim aktivnostima, napravi što bolju ponudu za vas. U nedostatku ovih informacija, on koristi ostala saznanja i kombinuje ih sa preko 500 raznih faktora koji imaju uticaj na rezultate pretraživanja.

Novi način pretraživanja poručuje:

    • Ukoliko firma bolje poznaje potrebe svojih korisnika, utoliko će svoju ponudu kvalitetnije predstaviti.
    • Gugl će u pretrazi bolje pozicionirati kompanije koje kreiraju sadržaje na osnovu temeljnih saznanja o potrebama, navikama i aktivnostima svojih korisnika.

Kako biti prvi na Guglu?

SAVET:

→ Fokusirajte se na mesečni rast broja posetilaca sa pretraživača, jer je to glavni pokazatelj uspešnosti pozicioniranja!

→ Ne brinite za rang po ključnim rečima koji prestaje biti merilo uspešnosti web stranice.

Visoka pozicija