SEO zadaci koje možda još uvek ne radite, a morali bi. Pogledajte 12 SEO zadataka koji direkto utiču na uspeh vašeg sajta na internetu!

SEO je jedna od najdinamičnijih oblasti digitalnog marketinga i postaje sve važniji. Google stalno ažurira algoritam za pretraživanje kako bi ga učinio efikasnijim i boljim za korisnike.

Evo 12 ključnih SEO zadataka sa kojima bi trebalo da obavezno uskladite svoju SEO strategiju.

 1. Veštačka inteligencija (AI)

Korisnici AI uz njenu pomoć kreiraju tekstove i druge sadržaje za svoje sajtove. Međutim, Google ih neće rangirati ako nisu relevantni, čitljivi i oslobođeni od gramatičkih grešaka.

 1. Osnovni veb vitalni pokazatelji (Core web Vitals)

Vitalni veb pokazatelji su metrike učinka veb lokacije. One su zasnovane na podacima o realnom korišćenju. Učinak sajta se prati po sledećim pokazateljima:

 • LCP (Largest Contentful Paint) – vreme za renderovanje najvećeg elementa sadržaja
 • FID (First Input Delai) – vreme da stranica odgovori na prvu interakciju korisnika
 • CLS (Cumulative Laiout Shift) – pomeranje elemenata na sajtu.
 1. Kredibilitet sajta (E-A-T)

E-A-T (Expertise, authority and reliability) je Google algoritam koji ceni stručnost, autoritativnost i pouzdanost autora i sadržaja sajta. Vodite računa o tome!

E-E-A-T
 1. Prioritet indeksiranja za mobilni (Mobile-First Indexing)

Pretrage preko telefona se stalno povećavaju. Stoga, indeksiranje za mobilne uređaje ima prioritet. Posvetite veću pažnju kvalitetu pregleda na mobilnim uređajima!

 1. Nove SERP funkcije

Pretraživači poboljšavaju iskustvo pretrage dodavanjem novih elemenata u SERP. To su istaknuti isečci, slike, grafikoni znanja, itd. Ove funkcije se pojavljuju na stranicama pretrage. Iskoristite ih da dopunite svoje organske rezultate.

12 najvažnijih SEO zadataka – infografika

Ključni SEO zadaci koje morate raditi !

 1. Objavljivanje ubedljivog i korisnog sadržaj

Marketing sadržaja nastavlja da vlada nad ostalim SEO strategijama. Ubedljiv i koristan sadržaj privlači saobraćaj. Zato fokus i dalje ostaje na njegovom kvalitetu, a ne na kvantitetu.

Povećava se naglasak na stručnost i autoritet kreatora sadržaja. Ne zaboravite da kreirate stranicu autora sadržaja sa bios podacima.

Google nastavlja da nagrađuje sadržaj dugog formata. Stranice sa tankim sadržajem (kao što su stranice proizvoda) u 2023. godini će biti vrednije samo ako pruže još više korisnih detalja.

Najčešća pitanja i recenzije ostaju dobri načini za povećanje sadržaja na stranicama proizvoda.

Dodavanje ključnih reči u opis proizvoda je i dalje veoma korisno. Međutim, moraćete razmišljati i o drugim pitanjima na koja korisnici žele dobiti odgovore pre kupovine.

 1. Kredibilitet veb sajta

Pouzdanost sajta je i dalje od vitalnog značaja za njegovo vrednovanje. Imajte to na umu kada formirate svoje SEO marketinške strategije. Izgradnja povratnih linkova će nastaviti da snažno doprinosi kredibilitetu i pouzdanosti vašeg sajta na mreži.

 1. Humanizacija AI sadržaja

Nema prepreka za korišćenje AI alata u marketingu sadržaja. Naprotiv, to je izradu sadržaja učilo jednostavnijim i bržim. Ali, pazite da AI sadržaj zaista deluje kao da su ga napisali živi ljudi.

 1. Privlačni vizuelni elementi

Porast SERP funkcija naterao je brendove da dodaju privlačne vizuelne elemente svom sadržaju. Isečci sada zahtevaju grafiku, statistiku, cene, dobre slike, video zapise, razne liste, itd. Ovo omogućava veći uticaj sadržaja na povećanje prometa i prodaje.

10. Optimizacija za različite pretrage

Multimedijalne pretrage postaju važni faktori SEO strategija. Google-ovo višestruko pretraživanje povećava broj načina na koje korisnici pronalaze željene sadržaje na mreži.

Ovo znači da ćete morati više koristiti slike kako biste maksimalno iskoristili nove prilike. Optimizacija za glasovne rezultate je takođe, postala popularna iz istih razloga.

Dolazak do prve stranice i dalje ostaje idealan cilj. Ali, pozicija na 2. ili 3. strani rezultata pretrage biće manje bolna zahvaljujući funkciji beskonačnog skrolovanja.

Ipak, biće potrebno da budete privlačniji od ostalih da biste zaradili klik. Zato gledajte da bolje optimizujete naslove i meta opise svojih veb stranica. Ne zaboravite Shema funkcije za dodavanje više vrednosti sadržajima.

 1. Optimizacija performansi sajta

Nemojte zanemarivati konstantno poboljšavanje brzine svog veb sajta. Što se njegove stranice brže otvaraju, to ćete se bolje pozicionirati u SERP-ovima. Optimizacija brzine sajta je SEO usluga koja će Vam biti neophodna.

Page Speed Insights i Core Veb Vitals ostaju važni alati za procenu performansi veb lokacija. Poboljšanje brzine stranica sajta će se sigurno isplatiti njihovim boljim rangiranjem.

 1. Korisničko iskustvo (UKS)

Google je dodao „Experience“ (iskustvo) uz E-A-T (E-E-A-T) algoritam za ocenjivanje kvaliteta sajta. Moraćete da više radite na poboljšanju korisničkog iskustva.

Korisničko iskustvo, uz bolje performanse sajta, unapredite dizajnom prijatnijim za oči. Koristite funkcionalna dugmad i gledajte da vaš sadržaj cilja publiku, a ne samo saobraćaj ili rang.

Zašto su ovi SEO zadaci ključni?

SEO je industrija koja se razvija. Zato je važno da redovno optimizujte i ažurirate svoje veb stranice kreirajući efektivne strategije svog onlajn marketinga. Primenjujte sva nova saznanja da biste maksimalno napredovali.

Istina je da se odnos između pozicije i učestalosti klikova gotovo ne menja. Većina klikova i dalje odlazi na prva tri rezultata.

Međutim, SEO trendovi kažu da će u budućnosti na stope klikova snažno uticati to što će se korisnici sve više informisati preko različitih načina pretrage.

Treba li Vam pomoć za SEO?

Zatražite profesionalne SEO usluge kako biste lakše ispunili sve složenije Google-ove standarde. Imajte u vidu da se sve više ključnih SEO zadataka automatizuje.

Preporučujemo da za to koristite moć korporativnih softverskih SEO platformi kao što je Platforma profesionalnih SEO alata.

Slika: Platforma Pro SEO alata

https://seoalati.com/seo-alati/

PC021 je digitalna marketinška agencija specijalizovana za SEO sajtova na Wordpress-u. Radimo kompletnu optimizaciju veb stranica, kreiranje sadržaja, upravljanje društvenim medijima i usluge grafičkog dizajna.

Slika: PC021 web rešenja – sve za vaš sajt!

pc021 sve za sajt

Možete koristiti SEO softver za praćenje konkurenata da predvidite koji sadržaji u vašoj industriji će biti aktuelni. Praćenje konkurenata ostaje dobar način da upoređujete sadržaje, ključne reči, povratne veze, autoritet domena i još mnogo toga.

Slika: SEO alat za praćenje konkurencije

SEO alat za pracenje konkurencije

Zbog uštede resursa, Google razmatra smanjenje učestalosti indeksiranja. Manje je verovatno da će to usporiti popisivanje novih stranica, ali će možda trebati više vremena za popis promena na veb sajtovima.

Zato je mudra odluka da se optimizacija sadržaja sajta radi pažljivo od samog početka. To je najbolji strateški izbor koji nam sugerišu ovi ključni SEO zadaci. Nemojte ih ignorisati!

Više o SEO optimizaciji sajtova možete saznati na našem blogu.

Izvori: