Provera brzine sajta prvi korak za SEO

Provera brzine sajta je najlakši način na koji, kao vlasnik web lokacije, možete da ostvarite brz uvid u relativno zdravlje, performanse i funkcionalnu sposobnost svog web sajta.

Zašto je provera brzine sajta korisna?

Brzina sajta je jedan od najvažnijih faktora koje Google uzima u obzir prilikom rangiranja web stranica. Vreme otvaranja stanica web sajta važno je za autoritet i poziciju sajta kod pretraživača.

Zašto?

 • Dok indeksira web sajt, Google pored relevantnosti i čitljivosti teksta, uzima u obzir i vreme potrebno da se stranica sajta učita i postane vidljiva za korisnika.
 • Vreme potrebno za učitavanje web stanica sajta je jedna od ključnih metrika za korisničko iskustvo posetilaca i stoga direktno utiče na porast ili pad autoriteta sajta.
 • SEO sajta je danas nezamisliva bez uvažavanja ovih neospornih činjenice. Zato ubrzanje sajta ima priorit prilikom rešavanja celokupne problematike u vezi unapređivanja njegovih performansi.

Kako se radi provera brzine sajta?

Postoje mnogobrojni besplatni alati za proveru brzine i performansi sajta. Među njima najpoznatiji i nakorisniji su:

 • Google PageSpeed Insights
 • Pingdom i
 • Gtmetrix.

Ako ste ikada proveravali brzinu učitavanja sajta, verovatno ste prošli kroz ovakav scenario:

1. Otvorili ste PageSpeed Insights, uneli URL web stranice svog sajta, pokrenuli proveru i dobili ocenu sa popisom gomile nedostataka i listom preporuka za njihovo otklanjanje.

2. Iznenađeni slabom ocenom koju je vaš sajt dobio na ovom testu, zapitali ste se:

 • „Zar je moguće da je moj sajt u tako lošem stanju?“
 • “Koji su uzroci i posledice za ovako sporo otvaranje sajta?”
 • „Šta znače ova upozorenja i kako da realizujem ove silne preporuke?“
 • “Zašto instalirani dodaci WordPress-a nisu to automatski uradili?”

3. I pored svih ulaganja i truda, vaša provera brzine sajta ispala je baš obeshrabrujuća.
4. Sumnjate da test brzine sajta nije dao tačnu ocenu i da možda nije ni moguće dobiti bolji rezultat.
5. Neprijatna vam je i sama pomisao da bar pokušate pratiti preporuke za neki povoljniji skor.

Dakle, prvo iskustvo većine vlasnika sajta slično ili identično navedenom, dovodi do sledećih 4 pitanja:

1)     Da li je ocena PageSpeed Insights alata validna?

ČINJENICA: Kao što ocene iz školske klupe nisu pokazatelj stvarne inteligencije učenika, tako ni ocena Google PageSpeed-a nije pokazatelj stvarne brzine vašeg web sajta!

VAŽNO: Ova alatka ne ocenjuje utrošeno vreme za otvaranje sajta, već kvalitet korisničkog iskustva koji određena brzina učitavanja stranica sajta pruža potencijalnom posetiocu!

2)     Kakva je korist od provere brzine sajta?

 • U Google-u kažu da nekoliko ispravki na sajtu mogu smanjiti vreme njegovog učitavanja i do 3 sekunde. Ako želite zadržati onih10% nestrpljivih posetilaca, vredi pokušati.
 • Google nudi svoj besplatni PageSpeed alat da biste saznali na šta da obratite pažnju i da to popravite koliko je moguće.
 • Test ukazuje na problematična mesta na veb lokaciji i daje smernice u kom pravcu da razmišljate. Na primer, vaš server nije aktivirao GZIP, a imate previše slika koje usporavaju sajt. Nažalost, Google ne daje uputstvo kako problem rešiti.

VAŽNO: Praćenje brzine otvaranja sajta, od najveće je važnosti za njegovo unapređivanje. Alati za proveru daju dragocene informacije i smernice, a na vama je da odlučite o načinu realizacije.

SAVET: Za cilj postavite poboljšanje brzine sajta, a ne doslovnu primenu baš svake preporuke. Da biste o tome lakše odlučivali potrebno je da znate kako radi Google pretraga web sajtova.

3)     Kako da utvrdite stvarno stanje performansi vašeg sajta?

Ako želite da utvrdite realnu brzinu sajta i dobijete preporuke za poboljšanje nekih najvažnijih performansi sajta, naš savet je da upotrebite sledeće alate:

 1. PageSpeed Insights taster za mobilni telefon i taster za desktop.
 2. Test My Site Google-ovu specijalnu alatku za test mobilne verzije sajta.
 3. Pingdom alat za precizno merenje vremena učitavanja web stranica sa neke lokacije.
 4. Gtmetrix alatku koja daje ocenu i najbolje preporuke za ukupne performanse sajta.

4)      Koja brzina učitavanja web stranica je potrebna i poželjna?

Test My Site - poruka nakon testa

Slika: Provera brzine sajta na mobilnim telefonima uz pomoć Test My Site. Ovaj Google-ov besplatni alat napominje da je spor svaki sajt koji se ne otvara brže od 2,5 sekunde!

Zašto je to tako?

 • Utvrđeno je da veb sajtovi za elektronsku trgovinu imaju konverziju oko 1-2%.
 • Ubrzanje sajta sa dve na jednu sekundu, povećava konverzuju za celih 100%.
 • Brzina sajta ispod dve sekunde može udvostručiti i promet i vašu zaradu.

ZANIMLJIVO: Samo neke veb stranice na prvoj strani Googla učitavaju se brže od 3 sekunde, a prosečno vreme učitavanja ostalih čak i premašuje 8 (osam) sekundi!

SAVET: Kako biste razumeli zašto je to tako, preporučujemo da pogledate koji sve SEO faktori utiču na rangiranje web stranica i koji od njih u tome imaju odlučujuću ulogu.

4 smernice za postupak nakon provere brzine sajta pomoću PageSpeed Insights alata

 1. Pročitajte pažljivo sve preporuke i dobro procenite koje su ostvarive i vredne truda.
 2. Usredsredite se na poboljšanje stvarne brzine sajta, a ne na bolju ocenu na testu.
 3. Google PageSpeed ocena je metrika korisnosti sajta shodno njegovoj brzini otvaranja.
 4. Isprobajte i druge alate za testiranje brzine sajta da biste sagledali stvarno stanje.

SAVET: Ne prihvatajte doslovno sve sugestije, jer neke mogu biti teško ostvarive ili potpuno nerealne. Na primer, preporuka da optimizujete eksterne fajlove Google Analytics-a i tome slično.

Provera brzine sajta - 110% sam brži

Slika: Koliko je pouzdana provera brzine sajta samo na jednom alatu?

Kako da dosegnete 100% na PageSpeed testu?

Googleov citat:Bez obzira na sve, brže je bolje i manje je više.“

Nije uvek lako otkriti šta tačno uzrokuje da sajt radi sporije nego što bi trebao. Mnogo toga je u igri, od kôdova i prevelikih slika, do neoptimizovanog teksta na web stranicama.

Zato pogledajte kako se vrši optimizacija slika, teksta i ostalog sadržaja na sajtu.

Provera brzine sajta na besplatnom Google-ovom alatu PageSpeed Insights pokazuje da se savršeni skor od 100% ne postiže tek tako i preko noći.

PROBLEM: Google vidi da suviše spor sajt odbija ljude pa ga potiskuje iz SERP-a. Potrebno je dobro se potruditi ili odvojiti nešto novca za angažovanje SEO stručnjaka da taj problem reši.

PREPORUKA: Pokušajte realizovati bar neke sugestije dobijene na testu brzine sajta, jer tako dobijate priliku da sebi stvorite povoljne uslove u kojima možete:

 • Sačuvati postojeći broj poseta na sajtu, intenzivan saobraćaj i verne posetioce.
 • Značajno povećati broj konverzija i dugoročno ostvarivati veći prihod!

Kako je moguće da spor sajt bude na prvoj strani Google-a?

Spori sajtovi se nalaze na visokoj poziciji samo zato što u tom trenutku nema boljih od njih!

Ako želite da ih preteknete, ubrzajte vaš sajt na optimalno vreme učitavanja sadržaja stranice koje je manje od 2.5 sekunde i pokušajte da budete bolji od njih i u svemu ostalom.

SAVET: Ako želite biti bolji od konkurencije, najbolje je da ne odlažete probleme koje imate sa svojim sajtom, već odmah krenite u akciju:

1. Sažmite slike

Samo na veličini slika možete da uštedite 50% i više, koristeći alate za njihovu kompresiju. Na primer, ako imate sajt u WordPress-u, možete instalirati plugin WP Smush Image.

Ukoliko ne koristite WordPress platformu za svoj sajt, možete da potražite na internetu besplatne alate za tu svrhu kao što su Compress JPEG, Optimizilla ili TinyPNG.

2. Koristite keširanje pregledača

Preuzimanje resursa za učitavanje veb lokacije zahteva neko vreme. Svaki put kada korisnik učitava vaš sajt, traje proces preuzimanja podataka sa njega.

Tu pomaže keš vašeg pregledača (Chrome, Firefox, Opera…). Naime, prilikom prve posete on „zapamti“ deo resursa tako da ne mora to isto ponovo da učitava tokom svake nove posete.

3. Minifikujte HTML kodove sajta

Razmislite o mogućnostima za optimizaciju kodova. To može biti značajan podsticaj vašem sajtu na njegovom putu do prve strane Google i za svrstavanje u prvih 10 najboljih!

Minimiziranje (sužavanje) prostora koji zauzimaju HTML kôdovi je još jedan način za dobijanje bolje ocene od Google-a. Primenom ovog procesa uklanjaju se nepotrebni i popravljaju loši kôdovi koji ometaju pretraživače u obradi HTML nizova.

Kada je to moguće, vrši se i njihovo skraćivanje. Jedan od najboljih besplatnih alata za ovaj posao je HTML Minify koji možete preuzeti kao dodatak za WordPress.

SAVET: Nakon instaliranja uradite podešavanja i proverite uticaj na sajt. Uvek pratite preporučene opcije! Pogledajte i sve ostalo što zahteva dobra optimizacija wordpress sajta.

Zašto je važna provera brzine sajta i kako se radi – Inforgrafika:

Infografika provera brzine sajta

Zaključak

Brzina sajta je važan SEO faktor koji se mora poštovati kada se radi optimizacija sajta za pretraživače i izgradnja uslova za što veću stopu konverzije.

Ubrzanje veb sajta nije lak zadatak, ali se isplati! Naime, ako je brzina veb-lokacije slaba, ljudi je napuštaju pre nego što izgovorite “konverzija”. Oni ne žele da čekaju dok se vaš sajt beskonačno učitava, jer mogu odmah da pređu na sledeći.

Provera brzine sajta bi trebalo da bude jedan od prioriteta kada optimizujete vaš web sajt. Radi dijagnostikovanja problema potrebna je jedna kvalitetna provera brzine sajta.

SAVET: Upotrebite više alatki za dobijanja preporuka za korake koje bi morali preduzeti. Za početak, krenite sa optimizacijom slika i podešavanjem keša vašeg web pregledača.