SEO faktori rangiranja web stranica ukazuju na karakteristike svake pojedine veb stranice. Na osnovu tih signala Google vrednuje web stranice i određuje da li će ih prikazati u rezultatima pretrage na upit koji sadrži ključnu reč iz sadržaja.
SEO faktori za rangiranje web stranica određuju njihovu poziciju i status na internetu.

seo faktori rangiranja

SEO faktori rangiranja web stranica na Google

Postoji na stotine milijardi veb stranica smeštenih u Google-ovom mozgu, pa je pitanje kako sa toliko stranica na internetu, bar jedna vaša može biti u prvih 10 rezultata pretrage?

Otežavajuća okolnost je da SEO optimizacija sajta, rangiranje web stranica i prva strana na Google, zavise od preko 200 SEO faktora za rangiranje. Svi ti SEO faktori šalju Google-u svoje signale o vrednosti vaše web lokacije.

Olakšavajuća okolnost je da samo 4 – 9 SEO faktora ima presudnu ulogu u odlučivanju o statusu vašeg sajta na webu i njegovom pojavljivanju u rezultatima pretrage. Ostali SEO faktori služe kao filteri da po potrebi olakšaju donošenje odluke.

PREPORUKA: Upoznajte ključne SEO faktore za rangiranje i pripremite svoj sajt za život na internetu!

Najznačajniji SEO faktori

Strateški uticaj na pozicioniranje web sajtova na Google-u imaju samo 4 SEO faktora.

Ta 4 (četiri) strateška SEO faktora su:

 1. Sadržaj na najvažnijim stranicama web sajta.
 2. Profil linkova (unutrašnjih, odlaznih i dolaznih).
 3. RankBrain, algoritamski sistem veštačke inteligencije.
 4. Konkurencija za glavne ključne reči iz iste oblasti.

Slika: SEO faktor u akciji!

seo faktori su kao pčele

1. Svi SEO faktori za rangiranje polaze od sadržaja

Sadržaj je SEO faktor br. 1. Odličan sadržaj vašeg sajta možete dodatno optimizovati tako što ćete faktore za rangiranje na vašim web stranicama pravilno podesiti za korisnike i za Google pretragu.

Zašto je to važno?
Zato što Google želi da korisnici interneta steknu pozitivno iskustvo sa sadržajem koji im pruža i za koji on smatra da ima jedinstvenu vrednost. Tome svakako mnogo doprinosi kvalitetna i profesionalna izrada sajtova na kojima se ti sadržaji nalaze.

ČINJENICA: Duži sadržaj = duži boravak na njemu = bolja ocena za sajt (Dwell Time).

SAVET: Objavljujte sveobuhvatne, dovoljno duge tekstove sa dobrim vizuelnim sadržajem.

1.1. Tekstualni sadržaj

Ne treba mešati količinu reči i kvalitet sadržaja. Dug sadržaj nije isto što i dobar sadržaj. Naravno da je za čitanje 3000 reči potrebno više vremena nego za čitanje 300 reči.

Međutim, tanak tekst jednostavno ne može da posluži svrsi. Zato nastojte da pišete članke koji će biti vizuelno interesantni i sadržajno korisni za svakoga ko je odlučio da poseti vaš sajt.

Duži boravak na stranici sajta poboljšava Dvell Time, i uverava RankBrain da je sadržaj na njoj bogat informacijama, sveobuhvatan (In-Depth Content) i vredan svake pažnje.

Ni čitljivost teksta nije zanemarljiva, jer direktno utiče na korisničko iskustvo koje je važan SEO faktor. Yoast SEO alat uzima čitljivost teksta u obzir prilikom ocene Vašeg SEO učinka i vrednuje je na skali od 0-100.

Tabela za vrednovanje čitljivosti teksta na web stranici prema Yoast-u:

čitljivost teksta na sajtu

1.2. H tagovi u sadržaju web stranice

H oznake (tagovi) omogućavaju prikaz hijerarhije informacija u tekstu. HTML Headings olakšavaju čitaocima kretanje kroz sadržaj, a pretraživačima razumevanje stranice.

Oznaka H1 se stavlja samo uz naslov stranice kao njenom prvom i najvažnijem delu.

H2 oznaka prati oznaku H1 i označava naslov uvoda u sadržaj stranice. Dovoljan je jedan H2 naslov, ali ih može biti i više, zavisno od broja sekcija na stranici sajta.

H3 oznake se stavljaju uz podnaslove sadržaja koji sledi ispod naslova označenom kao H2. Oznake H3 se koriste bez ograničenja, kao i oznake H4, H5 i H6, ukoliko su potrebne.

PREPORUKA: Obratite pažnju na optimalan raspored elemenata na web stranici.

1.3. Optimizovane slike su SEO faktor sadržaja

Optimizovanje slika na stranicama sajta, jednako je važno koliko i optimizacija teksta. Slika u u tekstu olakšava rangiranje, pod uslovom da ima ispravan naziv fajla, naslov, alt tekst, pravu veličinu i optimalnu kompresiju.

SAVET: Pre nego što objavite sadržaj, uvek proverite da li ste optimizovali i slike. Nije loše da uzgred pogledajte i gde možete uzeti besplatne fotografije za vaš web sajt.

Image Uradi šta možeš-Teodor Ruzvelt

Slika: SEO faktori, citat za motivaciju: „Uradi ono što možeš, sa onim što imaš, tu gde jesi„. Teodor Ruzvelt

2. Profili linkova su strateški SEO faktori broj 2

Ako imate odličan sadržaj, možete se dosta dobro rangirati i bez jakih povratnih linkova (backlinks) koji se još nazivaju dolazni (incoming) ili ulazni linkovi (inbound links).

Sadržaj sajta koji ima bolji odgovor na pitanje pretrage, rangirati će se bolje, a još bolje ako uz to ima i dobar profil linkova. Ovim se bavi off page SEO optimizacija sajta.

Konkurencija sa sadržajem iste vrednost može vas lako preteći na rang listi pretrage u trenutku kada ostvari bolji profil linkova od vas.

PAŽNJA: Vrednost linkova Google meri po autoritetu domena i web stranica sa kojih dolaze.Kada imate dolazne linkove (veze) sa domena i web stranica sa visokim autoritetom, znatno se povečava ugled vašeg sajta na Google-u.

Za proveru autoriteta domena i web stranica imate besplatan alat smallseotools. Razni alati i servisi za analitiku imaju različite metrike. MOZ koristi DA za autoritet domena i PA za autoritet stranice sata, na skali od 1-10.

VAŽNO: Vrednost povratne veze sa web stranice je značajnija od veze sa domena. Svaki link (vezu) iz uglednog izvora, Google vidi kao glas poverenja i autoriteta. Iako su ulazne veze odlična preporuka, Google je aktivirao još 200 SEO faktora kako bi sistem vrednovanja web stranica bio što bolji, pravedniji i sigurniji.

Ko sve linkuje na vaš sadržaj?

Ako ne znate proverite na vašoj Search Console > Links to Your Site ili na online alat: Link Explorer from moz.com​.

3. RankBrain, sistem veštačke inteligencije je SEO faktor broj 3

RankBrain je Google-ov sistem veštačke inteligencije za mašinsko učenje. Niko tačno ne zna šta sve RankBrain radi, ali je poznato da je zadužen za poboljšavanje korisničkog iskustva i da pomaže u izboru najboljih rezultata za korisnike.

Kako RankBrain radi?

RankBrain nudi rezultate pretrage za svaki upit, tako što tumači nameru korisnika na osnovu njegovog trenutnog i ranijeg ponašanja i sličnog ponašanja drugih ljudi na webu.

Sistem uči i automatski se ažurira kroz praćenje i analize ponašanja korisnika dok pretražuju internet, i načina na koji komuniciraju sa ponuđenim rezultatima pretrage.

PRIMER:

Ako korisnici, tražeći neku stavku, gravitiraju prema rezultatu na 5. poziciji, RankBrain taj sadržaj ocenjuje kao relevantniji od ostalih i pomera ga napred (i obratno).

SAVET: Pravite sadržaje koji daju najbolje odgovore na upite postavljene za pretragu. Ako ste fokusirani na najbolji sadržaj sa ključnim rečima za koje se želite rangirati, velika je verovatnoća da ćete u tome i uspeti.

4. Konkurencija je nezaobilazna kada su u pitanju SEO faktori rangiranja

Ključ uspeha je u pronalaženju ključne reči za sajt sa malom konkurencijom i da oko nje kreirate sadržaj, kako biste iskoristili tu „prazninu“ unutar niše u kojoj se rangirate. 

PREPORUKA: Pogledajte tutorijal „Kako biti bolji od konkurencije na internetu?“

picaso-izreka

Slika: SEO faktori, citat za inspiraciju: „Ja krenem sa jednom idejom, a onda to postaje nešto drugo“. P. Picaso

Ostali važni SEO faktori za rangiranje stranica sajta

1. Ubedljiv meta naslov veb stranice u rezultatima pretrage (page title)

Google posvećuje veliku pažnju meta naslovu (page title) web stranice. On se ne vidi na stranici, ali je vidljiv na kartici pregledača i u Google rezultatima pretrage kao link (plave boje) za odlazak na tu stranicu.

U pretraživaču interneta se „meta“ naslovi (page title) koriste kako bi se videla ključna informacija o sadržaju otvorene stranice sajta. Stoga se u „page title“ obavezno ugrađuje glavna ključna reč te stranice.

PREPORUKA: Razmotrite kako korisnici mogu da pretražuju sadržaj vaše veb stranice pomoću glasovnog pretraživanja, pa pišite naslove koji su najbliži govornom upitu.

1. Privlačan meta opis (description), da ili ne?

Zvanično, meta opis web stranice nije SEO faktor. Verovatno zato što ga Google često ignoriše i zamenjuje insertima iz teksta. Međutim, dobro je imati ključnu reč u meta opisu radi bržeg rangiranja i lakšeg pronalaženja web stranice.

VAŽNO: Podsticanje korisnika da u rezultatima pretrage klikne baš na vaš sadržaj, je cilj i svrha meta opisa!

Zamislite ovu situaciju:

Stvorili ste odličan sadržaj koji na određeni upit izlazi na solidnoj poziciju u pretrazi, ali niko ne klikće na njega!?

U čemu je greška?

SAVET: Razmotrite privlačnost naslova i meta opisa i razmislite šta bi privuklo korisnika da klikne na vašu stranicu. U meta opis unesite malo emocija i obavezno pozovite na akciju!

PREPORUKA: Pogledajte kako se radi SEO optimizacija meta opisa za ulogu SEO faktora!

3. URL adrese su prvi vidljivi SEO faktori za rangiranje web stranica

URL-ovi su prva stvar koju Google vidi i jedna od prvih stavki koje će korisnik videti na stranici sa rezultatima pretrage.

URL-ovi reprodukuju naslov vaše web stranice pa preporučujemo da pogledate kako se radi SEO optimizacija URL adresa.

4. Signali sa društvenih mreža – SEO faktor iz pozadine

Googleov stav je da društvene mreže nisu direktni faktori rangiranja, ali definitivno utiču na rang web stranica sa kojima su povezani.

Društvena aktivnost se ne može ignorisati, jer popularnost na društvenim mrežama dovodi publiku i jača potencijale za izgradnju dobrog profila linkova kao strateškog SEO faktora.

Ako imate priliku da se povezujete sa drugim ljudima na različitim društvenim platformama, onda to i učinite, jer time možete svojim web stranicama mnogo pomoći u rangiranju.

5. Elementi prilagođenosti mobilnim uređajima su uticajni SEO faktori

IMATE PROBLEM:

Vaš web sadržaj nije pogodan za pretragu na mobilnim uređajima dok vas više od 60% korisnika traže upravo preko tih uređaja?

ČINJENICE:

 1. Google daje prioritet indeksiranju web stranica koje su prilagođene mobilnim uređajima.
  Mobilna verzija sajta podrazumeva SEO za pretragu lokala.
 2. Google prvo rangira mobilnu verziju veb stranice, dok je desktop sporedan!

REŠENJE: Proverite prilagođenost vaših web stranica za preglede na mobilnim uređajima.
Za to iskoristite besplatan alat: Google’s Mobile Friendly Test.

SAVET: Upotrebite besplatan alat GT metrix da izmerite skor performansi vašeg sajta.

SEO faktori rangiranja, zaključak:

 • Trajanje web sajta na internetu pozitivno utiče na rangiranje njegovih stranica, dok neki drugi SEO faktori nemaju uvek onakav uticaj kakav im se obično pripisuje.
seo faktori - starost posta

Slika: Tema SEO faktori: Pozitivan uticaj dužine trajanja web sajta na internetu.

 • Google neprekidno eksperimentiše kako bi što bolje definisao „kvalitet“ svakog pojedinog web sadržaja.
 • Trenutno se Google-ov algoritam fokusira na kontekst (smisao celine) sadržaja!
 • Ako se SEO faktori rangiranja ne poštuju, te greške SEO optimizacije mogu izazvati pad sajta.

Šta to znači?

 • To znači da samo kompaktan, detaljan i bogat sadržaj, može da se rangira među najboljima.
 • Google želi najbolji rezultat kao odgovor na upit korisnika i da smanjuje stopu bounce rate.
 • Najbolji rezultat nije sadržaj koji ima ključne reči, već onaj koji odlično obrađuje temu i zadržava posetioce.
 • SEO faktori pomažu da se dobro rangirate i da izbegnete mnogobrojne zamke koje haraju po internetu.

Hvala Vam što ste ovaj tekst pročitali!
Web dizajn Novi Sad PC021 Srbija – SEO usluge