Optimizacija stope konverzije (CRO) je ono što Vam je potrebno ako tražite načine da poboljšate rezultate svoje onlajn marketinške kampanje i povećate stopu konverzije.

CRO (Optimizacija stope konverzije) radite da biste dobili poboljšanje u preduzimanju radnje koju želite da korisnik preduzme na stranici vašeg sajta. Radnja može biti bilo šta što odredite kao konverziju (od popune obrasca do prihvatanja ponude ili kupovine proizvoda).

Optimizacija stope konverzije za veću zaradu

Google kaže: “Stopa konverzije se izračunava tako što se broj konverzija podeli ukupnim brojem interakcija sa oglasom koje mogu da se prate do konverzije, a koje su ostvarene tokom istog vremenskog perioda.

Na primer, ako ste od 1000 interakcija ostvarili 50 konverzija, stopa konverzije je 5%, jer je 50 ÷ 1000 = 5%.

Ako pratite više konverzija ili ste odabrali da brojite „Svaku“ konverziju, stopa konverzije može da bude veća od 100%, jer za svaki klik može da se broji više konverzija. Koristite praćenje konverzija na nalogu da biste merili stope konverzije i na osnovu njih donosili odluke u vezi sa oglašavanjem.” – završen citat.

STATISTKA (Izvor podataka):

Šta je dobra stopa konverzije?

 • Stopa konverzije se razlikuje od niše do niše. Morate biti svesni merila u svojoj niši.
 • Prosečna stopa konverzije odredišne stranice u svim industrijama iznosi 2,35%.
 • Prosečna stopa konverzije Facebook oglasa je 9,21% u svim industrijama.
 • Fitnes studiji imaju najvišu prosečnu stopu konverzije od dobrih 14,29%.
 • Obrazovanje je u proseku na 13,58%, a zdravstvo na 11,00%.

Stopa posete samo jedne stranice (bounce rate) direktno utiče na stopu konverzije. Što je „bounce rate“ veća, to će veb lokacija imati manju stopu konverzije.

O stopi posete samo jedne stranice govorimo kada korisnici posete samo jednu stranicu sajta i napuste je ne preduzimajući ništa. Većina veb lokacija ima bounce rate od oko 26% do 70%.

Organski potencijalni klijenti čine preko 90% saobraćaja i imaju stopu konverzije od 14,6%. Kod plaćenih kampanja i aktivnosti na multi-platformama prosečna stopa konverzije je 1,7%.

Popularan oblik CRO-a je A/B testiranje koje koristi 56% marketara. CRO alati u proseku imaju povraćaj investicije od 223%.

Odredišne stranice i stopa konverzije:

62% preduzeća ima 6 ili manje odredišnih stranica. Povećanje broja odredišnih stranica na 10 do 15 može povećati broj potencijalnih klijenata za 55%. Veb lokacija sa 40 i više odredišnih stranica generiše 12 puta više potencijalnih korisnika.

Stopa konverzije na mobilnim uređajima je 2%, a na računarima 3% kao i na tabletima.

Duge odredišne stranice imaju 220% više potencijalnih klijenata od kraćih stranica.

Brzina učitavanja veb stranice ozbiljno utiče na stopu konverzije. Veb lokacija koja se sporo učitava može smanjiti konverzije za 7%.

Optimizacija stope konverzije ilustracija

Kako se radi optimizacija stope konverzije?

Internet marketinške kampanje za podizanje stope konverzije su od suštinskog značaja za uspeh svakog onlajn biznisa. Međutim, samo vođenje kampanje nije dovoljno.

Evo 9 taktika kako da svoje marketinške napore učinite uspešnijim:

 1. Poboljšajte dizajn, strukturu, arhitekturu i navigaciju sajta.
 2. Prilagodite dizajn veb stranica mobilnim uređajima.
 3. Kreirajte ličnost (avatar) idealnog korisnika vaše ponude.
 4. Ponudite ciljnoj publici relevantan i privlačan sadržaj.
 5. Postavljajte primamljive naslove i snažne pozive na akciju.
 6. Koristite obrasce za prikupljanje potencijalnih klijenata.
 7. Primenite A/B testiranje gde god je to moguće.
 8. Prikažite izjave, komentare i recenzije zadovoljnih korisnika.
 9. Koristite društvene mreže koje vam najviše odgovaraju.

U ovom članku obrađujemo 9 (devet) u praksi proverenih taktika koje možete primeniti da Vaša optimizacija stope konverzije bude uspešna i plodotvorna.

1. Poboljšajte SEO, dizajn, arhitekturu i navigaciju sajta


Dobro dizajnirana veb lokacija
sa intuitivnom navigacijom i korisničkim funkcijama može značajno uticati na vašu stopu konverzije. Učinite da Vaša veb lokacija vizuelno bude privlačna, čista i laka za navigaciju. Koristite jasan i koncizan jezik i logički organizujte sadržaj.

Dizajn odredišne (landing) stranice koji deluje uredno i koji je jasno orijentisan na potrebe korisnika, pruža povoljno korisničko iskustvo. Posetilac rado nastavlja da istražuje, što je put do konverzije.

Važno: Ne zaboravite da uradite SEO sajta i web stranica na kojima želite uspešniju konverziju!

2. Prilagodite dizajn veb stranica mobilnim uređajima

Sa eksponencijalnim porastom upotrebe mobilnih uređaja, veb sajt prilagođen mobilnim uređajima više nije preporuka – već potreba.

Obezbedite da vaša veb lokacija bude optimizovana za mobilne uređaje i da daje besprekorno iskustvo na ekranima različitih veličina i rezolucija. Prilagodljiv dizajn web stranica poboljšava rangiranje na pretraživačima i olakšava ljudima da ih pronađu na internetu.

3. Kreirajte ličnost (avatar) idealnog korisnika

Razumevanje ciljne publike je ključno za kreiranje personalizovanih i ubedljivih marketinških kampanja. Izradite zamišljeni profil (avatar) vašeg idealnog kupca /klijenta.

Uzmite u obzir karakteristike ličnosti, pol, starost, demografiju, interesovanja, bolne tačke i motivacije. Prilagodite marketinške poruke i sadržaje tako da korespondiraju sa tim licima.

4. Nudite ciljnoj publici relevantan i privlačan sadržaj

Sadržaj igra ključnu ulogu u privlačenju i angažovanju ciljane publike. Gledajte da pravite kvalitetne, informativne i relevantne sadržaje koji daju odgovore na sva moguća pitanja vaših potencijalnih klijenata.

Ne ustručavajte se da koristite različite formate, od postova na blogovima i video snimaka, do infografika i podkasta. Isporukom vrednog sadržaja uspostavljate kredibilitet i graditi poverenje. Time Vaša optimizacija stope konverzije dobija ogromne šanse za uspeh.

5. Postavljajte primamljive naslove i snažne pozive na akciju

Ubedljivi naslovi i pozivi na akciju (CTA) privlače pažnju i podstiću posetiloce da preduzmu akciju koju želite. Napravite naslove koji se odnose na određeni problem i nude njegovo rešenje.

Neka vaši pozivi na akciju budu snažni, jasni, orijentisani na akciju koju želite da posetioci preduzmu. Dobro je da pozivi stvaraju osećaj hitnosti, neizvesnosti, neodoljivosti, neophodnosti. Eksperimentišite sa različitim elementima i stilovima da biste maksimalno optimizovali svoje naslove i pozive na akciju (koji zapravo usmeravaju na konveziju).

6. Koristite obrasce za prikupljanje potencijalnih klijenata

Pojednostavljivanje obrazaca za prikupljanje potencijalnih klijenata ima značajan uticaj na stope konverzije. Dobro je da polja obrasca zahtevaju samo neophodne informacije.

Smanjite opterećenje posetilaca korišćenjem opcija automatskog popunjavanja polja i pružanjem jasnih i kratkih uputstava za popunu. Time što ćete proces popune obrasca učiniti jednostavnim podstaći ćete više konverzija.

7. Primenite A/B testiranje gde god je to moguće

A/B testiranje (poznato kao split testiranje), omogućava vam da uporedite dve verzije veb stranice ili marketinškog elementa da biste utvrdili šta ima bolji učinak.

Testiranjem različitih varijacija naslova, dugmadi za poziv na akciju, dizajna ili čitavih odredišnih stranica, možete saznati šta najbolje odgovara vašoj publici. Ovaj pristup omogućava da donosite bolje odluke i da Vaša optumizacija stope konverzije bude efikasnija.

8. Prikažite izjave, komentare i recenzije zadovoljnih korisnika

Izjave, komentari i recencije korisnika su društveni dokazi koji dosta utiču na donošenje odluka potencijalnih kupaca ili klijenata.

Na svojoj veb lokaciji prikažite originalna i ubedljiva svedočenja. Uključite relevantne detalje, kao što su ime, fotografija, kompanija klijenta, da biste dobili dodatni kredibilitet.

9. Koristite društvene mreže koje vam najviše odgovaraju

Iskoristite moć društvenih medija da proširite doseg do publike, da je angažujete i povećate konverzije. Identifikujte socijalne platforme na kojima je vaša publika najaktivnija i tamo izgradite snažno prisustvo. Delite vredan sadržaj i komunicirajte sa svojim pratiocima.

Po potrebi koristite opcije oglašavanja, posebno na tim društvenim medijima da biste ciljali određene kategorije ili ponovo ciljali posetioce koji su pokazali interesovanje za vaše ponude.

Kako optimizovati stopu konverzije

Optimizacija stope konverzije – Zaključak

Optimizacija stope konverzije zahteva osmišljen i višestruki pristup. Primenom ovih 9 (devet) dokazanih taktika, podstaknuti ćete posetioce vašeg sajta da više konvertuju.

Zapamtite, kontinuirano testiranje, praćenje i usavršavanje, su ključni faktori za održavanje optimalne stope konverzije.

Budite u skladu sa potrebama vaše publike i trendovima online marketinga kako bi vaše marketinške kampanje bile efikasne i davale željene rezultate.

Hvala Vam na strpljenju. Uradite još jedan mali napor i podelite ovaj tekst svojim pratiocima. Već ste to uradili? Svaka čast 🥂.