Kako da unapredite svoju Google pretragu na internetu?

Kako da unapredite svoju Google pretragu? Kako da pretražujete Gugl brže, preciznije i efikasnije? Šta nas najjači svetski pretraživač Gugl savetuje? Saznajte kako da brzo i lako pronađete raznovrsne informacije na Google-u koje Vas interesuju. Da biste bolje razumeli sistem pretraživanja, možete pogledati i naš članak kako radi Google pretraga.

Pogledajte predloge, savete i veliki broj trikova za bolju upotrebu Gugla. Za početak, evo 6 opštih saveta kako da unapredite svoju Google pretragu.

6 korisnih saveta za bolju upotrebu Google-a

Započnite jednostavno

Započnite pretragu sa što jednostavnijom frazom, bez obzira šta tražite. Ukoliko bude potrebno, uvek možete da dodate još neku reč koja će preciznije opisati to šta tražite.

Dodajte lokaciju

Ako tražite neko mesto ili proizvod uvek dodajte i lokaciju (grad, mesto, adresu, ime firme).

Pretražujte glasom

Ako ne želite da kucate, kliknite na ikonu mikrofona u aplikaciji Google ili okviru za pretragu u Chrome-u da biste pretraživali glasom.

Birajte prave reči

U okvir za pretragu unesite reči za koje pretpostavljate da će Google pretraživaču pomoći da izlista ono šta tražite. Umesto da upišete boli me glava, bolje je da upišite glavobolja ili lek za glavobolju. Malo je verovatno da sajtovi koji vas zanimaju koriste frazu boli me glava.

Ne brinite o detaljima iz pravopisa

Google automatski koristi najčešći oblik date reči bez obzira na to da li ste je ispravno napisali. Upis malog ili velikog slova uvek daje iste rezultate. Pravopis je bitan na web sajtu za posetioce i njihovo dobro korisničko iskustvo!

Brzo pronađite odgovore

U mnogim pretragama Google pretraživač prikaže odgovor na Vaš upit u rezultatima pretrage. Neke informacija nisu odmah dostupne u svim regionima.

Kako da unapredite svoju Google pretragu? Uradite sledeće:

 • Upišite vremenska prognoza da biste videli vremenske prilike na vašoj lokaciji. Dodajte naziv grada da biste videli vremensku prognozu za određeni grad ili mesto.
 • Upošite define ispred bilo koje reči da biste videli njenu definiciju (define:sunce)
 • Unesite matematički izraz, na pr. 3*9123, ili rešavajte jednačine sa grafikonima.
 • Unesite upit za konverziju valuta: 10 € in rsd, ili 10 euros in serbian dinars
 • Pretražite naziv sportskog tima da biste videli raspored utakmica, rezultate …
 • Pretražite ime poznate ličnosti, lokaciju, film ili pesmu da biste saznali više informacija.

Postanite stručnjak za Google pretragu

google-tilt
Tema: Kako da unapredite svoju Google pretragu?

Ako želite da pretražujete Google kao profesionalac, pogledajte tekst u nastavku kako biste saznali kako funkcioniše Napredna pretraga. Kako da unapredite svoju Google pretragu? Kako da se služite naprednim tehnikama Google pretrage?

Poboljšajte pretragu filterima

Filtrirajte. Prilagodite rezultate pretrage da biste pronašli tačno ono što želite. Možete da pronađete sajtove ažurirane u prethodna 24 sata ili slike određene boje. Želite li da nađete neki recept za omiljeno jelo? U opcijama naprednog pretraživanja pri dnu stranice možete da filtrirate rezultate prema sastojcima ili vremenu kuvanja i broju kalorija. Napomena: Filtriranje rezultata pretrage ne menja nijedno podešavanje pretrage. Da biste promenili podešavanja ili izbrisali ranije pretrage posetite stranicu Podešavanja pretrage.

Načini filtriranja rezultata Google pretrage

Tip rezultata: U vrhu ili dnu stranice rezultata pretrage videćete brojne načine za filtriranje rezultata kako bi se prikazivao jedan tip sadržaja. Kliknite na Slike da bi se u rezultatima pretrage prikazivale slike ili na Kupovina da biste videli rezultate pretrage koji vam pomažu da pronađete načine kupovine stvari koje ste pretraživali ili odgovarajuću web prodavnicu.

Alatke za pretragu:

Kada odlučite koji tip rezultata želite, možete dodatno da precizirate rezultate pomoću Alatki za pretragu. Alatke za pretragu obuhvataju stvari poput lokacije, boje, veličine ili datuma objavljivanja stranice. Neke alatke za pretragu nisu dostupne na svim jezicima ili se prikazuju samo ako ste prijavljeni na Google nalog. Alatke za pretragu se razlikuju u zavisnosti od tipa rezultata koji pregledate, ali najčešće obuhvataju:

 • Datum objavljivanja: Ograničite rezultate prema datumu objavljivanja na vebu.
 • Doslovce: Pretražujte tačne reči ili fraze (ključne reči).
 • Rečnik: Pronađite definicije, sinonime, slike i još mnogo toga za termin za pretragu. Za reči koje se pojavljuju u rečniku, moći ćete da vidite i etimologiju i grafički prikaz korišćenja. Zanimljivo je da možete da pronađete i značenje akronima i reči u slengu.
 • Privatno: Ako ste prijavljeni na Google nalog, možete da vidite sadržaj koji se deli sa vama na Google+ ili Gmail-u.
 • U okolini: Pogledajte rezultate za aktuelnu lokaciju.
 • Video snimci: Filtrirajte prema dužini videa, kvalitetu ili izvoru, kao što je youtube.com.
 • Aplikacije: Izaberite cenu i operativni sistem, ili OS, za dostupne aplikacije.
 • Patenti: Izaberite datum podnošenja zahteva za patent ili objavljivanja patenta, patentni zavod u kome je zahtev za patent podnet, status zahteva i tip. Možete i da pretražujete patente direktno na google.com.

Tema: Kako da unapredite svoju Google pretragu?

Zanimljivo je i ovo:

 • Google News ima opciju pretraživanja članaka iz celog sveta starih više od sto godina.
 • Ako želite da pronađete svoju omiljenu hranu, idite na alate za pretraživanje ispod trake za pretraživanje i moći ćete da filtrirate recepte na osnovu sastojaka, vremena pripreme i broja kalorija.

Koristite simbole, znakove interpunkcije i reči

Jedan od načina da filtrirate rezultate jeste da koristite simbole, znake interpunkcije i reči (operatore pretrage),  da biste dobili preciznije rezultate pretrage. Google pretraga obično ignoriše znake interpunkcije, osim u primerima datim u nastavku.

Simboli i znaci interpunkcije

Pri pretrazi možete da koristite znake interpunkcije i simbole navedene u nastavku, ali nećete baš uvek dobiti bolje rezultate sa njima. Ako Google smatra da interpunkcija neće dati bolje rezultate, prikazaće predloge rezultata za tu pretragu bez simbola i interpunkcije.

+ Traženje Google+ stranica ili krvnih grupa. Primeri: +Chrome ili AB+ @ Traženje oznaka na društvenim mrežama. Primer: @agoogler $ Traženje cena. Primer: nikon $400 # Traženje popularnih heš-oznaka za teme. Primer: #googlepretragakako

 • Kada koristite crticu (-) pre reči ili sajta, iz rezultata izuzimate reči i sajtove sa tim informacijama. Ovo je korisno za reči sa više značenja, na primer reč jaguar, koja može da označava marku automobila, ali i životinju jaguar. Primeri: jaguar brzina -automobil ili pande -site:wikipedia.org
 • Kada stavite reč ili frazu između navodnika („), rezultati će obuhvatati samo stranice sa rečima u istom obliku i rasporedu kao između navodnika. Koristite ovu opciju samo ako tražite tačnu reč ili frazu. U suprotnom ćete greškom izuzeti mnoge korisne rezultate. Primer: „fraza između navodnika“
 • Dodajte zvezdicu (*) kao čuvar mesta umesto nepoznatog termina ili džokerskog znaka. Primer:nije svaki * badnji *“
 • Odvojite brojeve dvema uzastopnim tačkama bez razmaka (..) da biste videli rezultate koji sadrže brojeve u opsegu. Primer: fotoaparat $50..$100

Reči – operatori pretrage

Operatori pretrage su reči koje mogu da se dodaju pretragama radi sužavanja rezultata. Za ove pretrage ne morate da pamtite operatore, već jednostavno koristite stranicu Napredna pretraga, ili prilagodite podešavanja pretrage.

Kako da koristite operator?

 • site: Dobijte rezultate sa određenih sajtova ili domena. Primer: olimpijada site:rts.rs, olimpijada site:.gov. Ako želite da pronađete sve tekstove na našem sajtu gde se pominje SEO, onda upišite: „seo site:seoptimizacijasajta.com“.
 • related: Pronađite sajtove slične veb-adresi koju već znate. Primer: related:b92.net
 • OR: Pronađite stranice koje možda koriste jednu od nekoliko reči. Primer: maraton OR trka
 • info: Dobijte informacije o veb adresi, uključujući keširanu verziju stranice, slične stranice i stranice sa linkovima do datog sajta. Primer: info:websajtovi.net
 • cache: Pogledajte kako je određena stranica izgledala poslednji put kada je Google posetio sajt. Primer: cache:pc021.rs : Želite da uporedite, na primer, meso i ribu. U Google pretraživači upišite “meat vs. fish ”. Moramo naglasiti da ova pretraga ne funkcioniše na našem jeziku.

Napomena: Kada pretražujete pomoću operatora ili znakova interpunkcije, nemojte da dodajete razmake između operatora i termina za pretragu. Pretraga upita site:odrzavanjewebsajta.rs će raditi, ali pretraga upita site: odrzavanjewebsajta.rs neće.

Pretraga slika na Google-u

pretraga slika na guglu

pretraga slika na guglu

Pretragom možete da nađete slike na Google-u, baš kao i veb sajtove. Na primer, možete da pogledate slike destinacija za odmor ili da pronađete sliku koju ćete koristiti u prezentaciji.

Kako da pronađete sliku?

Prva opcija: Upišite u Google pretragu ključnu frazu > Enter > Kliknite na Slike (image) > Alatke (Tools) i ovde dobijate dodatne opcije (filtere) za preciznu pretragu.

Druga opcija: Idite na images.google.com. Pretragom nađite reč ili frazu. Svi rezultati će biti slike. Možete i na Google-u da potražite sliku koju želite da pronađete, pa da kliknete na Slike.

Napomena: Slike su možda zaštićene autorskim pravima. Ako tražite sliku koju želite da koristite, možete preko Napredne pretrage da pronađete slike koje možete da koristite.

Potražite slike pomoću pretrage slika

 1. Kada vidite fotografiju koja vam se čini poznatom, možda poželite da je bolje upoznate? Ako je sačuvate, pa zatim pretražujete na Google Images (putem kamere), moći ćete da pronađete sve slične slike na internetu. Ako koristite Chrome, desnim klikom miša označite „Pretraži sliku na Chrome“ i dobićete sve iste ili slične slike.
 2. Ako želite da saznate odakle ta fotografija dolazi, spremite je i kliknite na “kamera dugme”. Ubacite fotografiju i Google će vam prikazati odakle je ta ili neka slična fotografija došla.
 3. Možete da upotrebite sliku kao upit za pretragu da biste pronašli slične slike. Kada pretražujete pomoću slike kao upita, među rezultatima se mogu naći:
 • Slične slike
 • Sajtovi koji obuhvataju sliku
 • Druge veličine slike koju ste potražili

Napomena: Pretraga slika na ovaj način, najbolje funkcioniše kada je veća verovatnoća da se ista slika nalazi i na drugim mestima na vebu, jer to znači da ćete dobiti više rezultata. Naravno, ponuda slika zavisi i od njihovog kvaliteta i kako su optimizovane za primenu na webu.

Na kraju, ako imate svoj web sajt i zanima Vas njegova pozicija na Guglu, to najlaše možete proveriti ovde: Proverite poziciju sajta na Google-u.

Kako da unapredite svoju Google pretragu – izvori:

Tema: Kako da unapredite svoju Google pretragu?

Hvala Vam što ste ovaj tekst pročitali!
Web dizajn Novi Sad PC021 Srbija – SEO usluge