Šta je tehnička SEO web sajta? Zašto služi? Kada se i kako primenjuje?

Tehnička SEO odgovara na pitanja koliko su pretraživači u mogućnosti da pristupaju web sajtu, da prolaze kroz njegov sadržaj, da ga tumače i evidentiraju (indeksiraju). Ako pretraživači to mogu onda će rangiranje tog sajta i njegovih stranica ići bez problema.

Šta je tehnička SEO u suštini?

Tehnička SEO (technical SEO) je u suštini niz prilagođavanja na sajtu koja pomažu da sadržaj dobije najbolju šansu za rangiranje za relevantne ključne reči i fraze. To je i najvažniji cilj kada je u pitanju optimizacija web sajtova.

Na pitanje šta je tehnička SEO, većina ljudi misli da je to samo ažuriranje teme i funkcionalnih dodataka (plugin-ova). Oni smatraju da se optimizacija sajta za google pretraživač sastoji od usluge “na licu mesta” (on-page), i delom od off-site (off-page) optimizacije.

Tačno je da su on-page i off-page (off-site) SEO ključni segmenti optimizacije sajta. Međutim, tehnička SEO (tehnička optimizacija sajta), je element procesa optimizacije sajta od vitalnog značaja za pretraživače interneta.

Postoje mnoge oblasti (different areas) na sajtu koje treba pregledati i sređivati kao važan deo SEO kampanje. Tu je na prvom mestu ispravnosti kodova na web stranicama.

Ako je HTML (Hypertext Markup Language) web sajta pun loših i suvišnih kodova pretraživači ne mogu da ih protumače pa ih zaobilaze ili ignorišu. Da bi naš web sajt bio vidljiv na internetu mora da ima ispravnu HTML strukturu i sve ostale elemente tehničke prirode.

Tehnička SEO - neoptimizovani sajtovi

U okviru tehničke seo posebno izdvajamo:

SEO i tehničke popravke

SEO i tehničke popravke na Wordpress sajtovima su deo našeg posla. Aktivirajte našu besplatnu SEO analizu (crveno dugme). Ako greške ne možete otkloniti sami, javite nam se!

Kako ubrzati sajt?

Mnogi sajtovi su nevidljivi na Google-u samo zato što su spori! Poželjno vreme učitavanja web stranica je ispod jedne sekunde. Da li je brzina Vašeg sajta prihvatljiva?  Ako nije, javite nam se!

PC021 web rešenja Novi Sad

Za tehničku SEO veb sajta postoje detaljno razrađene tehnike i posebni alati (seo tools). Ti alati se koriste da se utvrdi šta je potrebno poboljšati kada je u pitanju tehnička SEO optimizacija sajta za pretraživače. Za tu svrhu možete koristiti naš set Pro SEO alata!

Alati (seo tools) za tehničku SEO

U ponudi postoji mnogo SEO alata (seo tools) za potrebe tehničke optimizacije web sajtova. Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih među njima je svakako Guglov „seo tools“ – Google Search Console. Ovaj alat poznat kao Google Webmaster Tools, razvio je Google za potrebe web stručnjaka (webmasters) kao besplatan servis.

Šta je tehnička SEO - Google Search Console

Za proveru ispravnosti HTML, XHTML, SMIL i drugih kodova na web dokumentima postoji W3C alat.

ONLINE SEO PROVERU Vaših web stranica i sajta možete uraditi klikom na crveno dugme na dnu stranice ↓

Ovde su odlični Pro SEO alati za marketinške agencije i SEO timove!

2015. alat Google Webmaster Tools, preimenovan je u Google Search Console

Google Search Console omogućava webmasterima da provere stanje indeksiranosti – “indexing status” web stranica nekog sajta. Pored toga, ukazuje na njihovu vidljivost na Internetu (optimize visibility).

Ovaj tehnički seo tools, ima mnogo interesantnih mogućnosti za tehničku SEO. Kada je u pitanju optimizacija sajta za browser, korisna funkcija ovog “seo tools”je da ukaže na greške 404.

404 je greška ima za posledicu da se neke stranice web sajta ne pojavljuju u browseru posetilaca tog sajta. Ta pojava može ozbiljno da ugrozi vaš marketinški nastup prilikom promocije sajta i sadržaja na njemu.

Važno je da se uradi optimizacija sajta za browser. To se radi tako što se locira greška i napravi preusmeravanje pogrešne URL na odgovarajuću stranicu.

Alat kao seo tools omogućava i proveru Robots.txt file (fajl). Robots.txt fajl je datoteka na sajtu koja reguliše koje će stranice sajta pretraživači da indeksiraju, a koje ne. To je prva datoteka na sajtu koju vide google roboti kada stignu na sajt. Proverom ovog fajla osigurava se da ni jedna od važnih stranicama ne bude blokirana od pretraživača.

Dalje, postoji opcija da se proveri mapa sajta (sitemap). Mapa koja je puna grešaka može stvoriti neprijatnosti korisniku sajta. Ova provera nije samo optimizacija sajta za browser, već i optimizacija sajta za pretraživače u celini.

Google Search Console omogućava da se pokupe dupli naslovi i opisi stranica. Tako se na samom web sajtu mogu napravili ispravke i izbeći kazne od strane pretraživača. Zamislite život bez tih briga 🙂

Šta je tehnička SEO? Zamislite život bez briga!

Tema: Šta je tehnička SEO – Slika: Zamislite život bez briga!

Ostali elementi tehničke SEO

Duplikati naslova i opisa stranica i njihova URL struktura

Kod on-page SEO, veoma su korisni seo tools (alati) koji pronalaze duplikate naslova i opisa stranica, i ispituju njihovu URL strukturu. Pri tome mnogi od njih ukazuju na to šta i kako treba popraviti.

Brzina učitavanja web stranica sajta

Brže vreme učitavanja može poboljšati rangiranje web stranica i učiniti da korisničko iskustvo sa vašim veb sajtom bude ugodnije za posetioce sajta.

Google alatka PageSpeed Insights (Google’s PageSpeed Insights Tool) omogućava analizu brzine otvaranja stranica sajta i korisničko iskustvo u vezi sa tim kod mobilnih uređaja i desktopa. Tehnička SEO ima zadatak da popraviti greške kako bi se poboljšala brzina otvaranja stranica sajta, a time i korisničko iskustvo posetilaca.

Šta je tehnička SEO - mobilni

Mobile Friendly – preglednost sajta na mobilnim uređajima

Google pridaje veliki značaj rangiranju sajtovima prema njihovoj podešenosti za pregledanje na mobilnim uređajima (mobile algorithm). Firma je napravila i alat za testiranje sajtova na njihovu podešenost za mobilne uređaje. Ako stranica ne prođe standarde, alatka kaže kako da to popravimo. Ispravno prikazivanje web sajtova na svim mobilnim uređajima, danas je jedna od najvažnijih obaveza koju ima teknička SEO web sajtova.

Šta je tehnička SEO - Mobile Friendly Test

Kako Vaš browser (pregledač sadržaja na internetu) vidi Vaš sajt?

Jako je važno da znate kako pregledači (browseri) sadržaja na internetu (Edge, Chrome, Firefox, Opera i drugi) prikazuju Vaš sajt. Provera ovog važnog elementa tehničke SEO omogućava Vam da se uverite da se sav sadržaj prikazuje posetiocima sajta onako kako to Vi želite. Kada, iz nekog razloga, browseri ne mogu prikazati nešto važno sa sajta, neophodno je da taj problem što pre rešite i rizik svedete na minimum.

Tehnička SEO - nema cilja bez rizika
Slika: Tehnički SEO – Nema cilja bez rizika, zato učinimo sve da rizik bude što manji.

Tehnička SEO ne sme da se zapostavlja

Tehnička SEO se ne sme zapostavljati ako želite da unapredite svoju SEO strategiju. Proveravajte ispravnost svog sajta i obavezno uključite tehničku SEO reviziju. Ukoliko želite, mi ćemo to uraditi za vas na profesionalnom alatu My Web Audit!

Tehnička SEO je u osnovi “Search Engine Optimization” (Optimizacija za pretraživače) i deo Vaših napora da postignete što veće rezultate u svom poslovanju. Zanemarivanje tehničke optimizacije Vašeg sajta može otežavati, pa čak i ugroziti uspešnost Vaše celokupne marketinške kampanje.  Pogledajte našu ponudu za redovno održavanje vašeg sajta!

Tehnička SEO web sajta u 20 osnovnih koraka

Da bismo Vam pomogli da optimizujete svoju veb lokaciju za najbolje rangiranje, sastavili smo tehničku SEO kontrolnu listu sa 20 osnovna koraka.
Poboljšanje vašeg Google rangiranja zahteva sveobuhvatan pristup koji uključuje tehničku optimizaciju veb-sajta, kreiranje kvalitetnog sadržaja i način razmišljanja usredsređen na korisnika.
Prateći ove smernice, osiguraćete da je vaša veb lokacija dobro optimizovana, da se može popisivati i da je prilagođena korisnicima, čime ćete poboljšati njene šanse za viši rang na Google-u i drugim pretraživačima.

1. Kreirajte sadržaj visokog kvaliteta

Proizvodnja vrednog sadržaja je ključna za privlačenje organskog saobraćaja i povratnih veza sa drugih veb lokacija. Uključite u sadržaj LSI ključne reči koje su semantički povezani termini koji pružaju dublje razumevanje sadržaja. Pružajte sažete odgovore na uobičajena pitanja u vezi sa vašom nišom kako biste povećali šanse da Vaš sadržaj bude predstavljen kao bogat isečak.

2. Optimizujte URL-ove veb sajta

Kreirajte URL-ove prilagođene SEO-u koji su opisni, sažeti i sadrže relevantne ključne reči. Izbegavajte korišćenje složenih parametara ili dinamičkih URL-ova koji mogu da zbune pretraživače i korisnike.

3. Pregledajte meta oznake

Optimizujte meta oznake, uključujući oznake naslova i meta opise, sa relevantnim ključnim rečima da biste privukli korisnike i pružili pretraživačima kontekst o sadržaju vaših stranica.

4. Implementirajte strukturirano označavanje

Iskoristite oznake šeme da dodate strukturirane podatke na svoju veb lokaciju. Ovo će pomoći pretraživačima da bolje razumeju vaš sadržaj i može dovesti do poboljšanih funkcija pretraživača kao što su bogati isečci.

5. Optimizujte slike

Komprimujte slike da biste smanjili vreme učitavanja stranice i uključite opisne alt oznake kako biste pomogli pretraživačima da razumeju sadržaj slika.
Ako vaša veb lokacija ima mnogo slika, razmislite o kreiranju zasebne XML slikovne mape sajta kako biste pomogli pretraživačima da indeksiraju i prikažu vaše slike u rezultatima pretrage slika.

6. Proverite unutrašnje i spoljnje povezivanje

Napravite snažnu internu strukturu povezivanja koja će voditi korisnike i pretraživače kroz vašu veb lokaciju.
Interne veze pomažu u širenju autoriteta veza i poboljšavaju vidljivost osnovnih stranica.
Zaradite povratne veze sa renomiranih i relevantnih veb lokacija. Kvalitetne povratne veze signaliziraju pretraživačima da je vaš sadržaj vredan i pouzdan, što pozitivno utiče na vaše rangiranje.

7. Koristite kanonske oznake

Ako imate sličan sadržaj na različitim URL adresama, primenite kanonske oznake da biste sprečili probleme sa duplim sadržajem.

8. Proverite strukturu veb sajta

Dobro organizovana struktura veb sajta poboljšava korisničko iskustvo i pomaže pretraživačima da bolje razumeju vaš sadržaj. Napravite logičku hijerarhiju sa kategorijama, potkategorijama i jasnim navigacionim menijima za besprekornu navigaciju korisnika.

9. Optimizujte brzinu rada web sajta i pojedinih stranica

Brzina učitavanja stranice je kritičan faktor rangiranja za Google. Koristite alate kao što je Google PageSpeed Insights da biste identifikovali probleme sa performansama i optimizovali svoju veb lokaciju za brže učitavanje.

10. Proverite prilagođenost za mobilne uređaje

Upotrebljivost na mobilnim uređajima je ključni aspekt SEO-a, jer većina korisnika pristupa internetu preko mobilnih uređaja. Uverite se da Vaša veb lokacija odgovara i pruža odlično korisničko iskustvo na različitim veličinama ekrana.

11. Optimizujte oznake meta robota

Koristite oznake meta robota da uputite pretraživače kako da rukuju određenim stranicama. Na primer, koristite „noindex“ za stranice niske vrednosti i „nofollow“ za veze za koje ne želite da proslede vrednost veze.

12. Omogućite HTTPS

Obezbedite svoju veb lokaciju pomoću HTTPS-a. Google to smatra faktorom rangiranja. HTTPS šifruje podatke koji se prenose između pretraživača korisnika i vašeg servera, dajući bezbedno iskustvo pregledanja.

13. Optimizujte svoju stranicu 404

Napravite stranicu za prikaz greške 404 prilagođenu korisniku koja pomaže posetiocima da pronađu sadržaj koji su tražili.

14. Koristite Google analitiku i Google Search Console

Integrišite Google analitiku i Google Search Console da biste stekli uvid u učinak veb lokacije, upite za pretragu i ponašanje korisnika.

15. Pratite i poboljšajte stope posete samo jedne stranice

Visoke stope posete samo jedne stranice mogu ukazivati na to da su korisnici nezadovoljni vašim sadržajem. Analizirajte stope posete samo jedne stranice i poboljšajte kvalitet sadržaja i korisničko iskustvo kako bi posetioci bili angažovani.

16. Upravljajte popisivanjem (indeksiranjem)

Prvi korak ka poboljšanju rangiranja je procena broja stranica koje je indeksirao Google pretraživač. Koristite operator site:domenvasegsajta.com u Google-u da se uverite da su sve važne stranice dostupne pretraživačima (indeksirane i nisu blokirane) i da su stranice male vrednosti isključene iz indeksiranja.

17. Nadgledajte vitalne veb podatke

Osnovni podaci o vebu, kao što su boja sa najvećim sadržajem (LCP), kašnjenje prvog unosa (FID) i kumulativni pomeranje rasporeda (CLS), ključni su za korisničko iskustvo i rangiranje. Redovno pratite i poboljšavajte ove metrike.

18. Radite redovnu reviziju lokacije

Obavljajte redovne tehničke SEO revizije da biste identifikovali i rešili probleme koji mogu da ometaju učinak i rangiranje vaše veb lokacije. Rešite neispravne veze, duplirani sadržaj i druge probleme vezane za SEO.

19. Pregledajte i ažurirajte stari sadržaj

Redovno pregledajte i ažurirajte zastareli sadržaj kako biste ga održali relevantnim i vrednim za korisnike. Svež i ažuriran sadržaj ima tendenciju da ima bolji učinak u rangiranju u pretrazi.
Organizujte sadržaj u probavljive odeljke, koristite zaglavlja, oznake i vizuelne elemente da biste poboljšali čitljivost i korisničko iskustvo.

20. Budite u toku sa SEO trendovima

Budite informisani o najnovijim SEO trendovima, ažuriranjima algoritama i najboljim praksama kako biste prilagodili svoje SEO strategije.
Prateći ovu tehničku SEO listu od 20 tačaka bićete na dobrom putu da postignete više rangiranje, povećani organski saobraćaj i veći uspeh za svoju veb lokaciju ili posao. SEO je stalan proces, a kontinuirano ažuriranje je ključno za opstanak u digitalnom carstvu.

Da li vas zanimaju sve naše SEO usluge?