Šta je tehnička SEO web sajta? Zašto služi? Kada se i kako primenjuje?

Tehnička SEO odgovara na pitanja koliko su pretraživači u mogućnosti da pristupaju web sajtu, da prolaze kroz njegov sadržaj, da ga tumače i evidentiraju (indeksiraju). Ako pretraživači to mogu onda će rangiranje tog sajta i njegovih stranica ići bez problema.

Šta je tehnička SEO u suštini?

Tehnička SEO (technical SEO) je u suštini niz prilagođavanja na sajtu koja pomažu da sadržaj dobije najbolju šansu za rangiranje za relevantne ključne reči i fraze. To je i najvažniji cilj kada je u pitanju optimizacija web sajtova.

Na pitanje šta je tehnička SEO, većina ljudi misli da je to samo ažuriranje teme i funkcionalnih dodataka (plugin-ova). Oni smatraju da se optimizacija sajta za google pretraživač sastoji od usluge “na licu mesta” (on-page), i delom od off-site (off-page) optimizacije.

Tačno je da su on-page i off-page (off-site) SEO ključni segmenti optimizacije sajta. Međutim, tehnička SEO (tehnička optimizacija sajta), je element procesa optimizacije sajta od vitalnog značaja za pretraživače interneta.

Postoje mnoge oblasti (different areas) na sajtu koje treba pregledati i sređivati kao važan deo SEO kampanje. Tu je na prvom mestu ispravnosti kodova na web stranicama.

Ako je HTML (Hypertext Markup Language) web sajta pun loših i suvišnih kodova pretraživači ne mogu da ih protumače pa ih zaobilaze ili ignorišu. Da bi naš web sajt bio vidljiv na internetu mora da ima ispravnu HTML strukturu i sve ostale elemente tehničke prirode.

Tehnička SEO - neoptimizovani sajtovi

U okviru tehničke seo posebno izdvajamo:

SEO i tehničke popravke

SEO i tehničke popravke na WordPress sajtovima su deo našeg posla. Aktivirajte našu besplatnu SEO analizu (crveno dugme). Ako greške ne možete otkloniti sami, javite nam se!

Kako ubrzati sajt?

Mnogi sajtovi su nevidljivi na Google-u samo zato što su spori! Poželjno vreme učitavanja web stranica je ispod jedne sekunde. Da li je brzina Vašeg sajta prihvatljiva?  Ako nije, javite nam se!

PC021 web rešenja Novi Sad

Za tehničku SEO veb sajta postoje detaljno razrađene tehnike i posebni alati (seo tools). Ti alati se koriste da se utvrdi šta je potrebno poboljšati kada je u pitanju tehnička SEO optimizacija sajta za pretraživače. Za tu svrhu možete koristiti naš set Pro SEO alata!

Alati (seo tools) za tehničku SEO

U ponudi postoji mnogo SEO alata (seo tools) za potrebe tehničke optimizacije web sajtova. Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih među njima je svakako Guglov „seo tools“ – Google Search Console. Ovaj alat poznat kao Google Webmaster Tools, razvio je Google za potrebe web stručnjaka (webmasters) kao besplatan servis.

Šta je tehnička SEO - Google Search Console

Za proveru ispravnosti HTML, XHTML, SMIL i drugih kodova na web dokumentima postoji W3C alat.

ONLINE SEO PROVERU Vaših web stranica i sajta možete uraditi klikom na crveno dugme na dnu stranice ↓

Ovde su odlični Pro SEO alati za marketinške agencije i SEO timove!

2015. alat Google Webmaster Tools, preimenovan je u Google Search Console

Google Search Console omogućava webmasterima da provere stanje indeksiranosti – “indexing status” web stranica nekog sajta. Pored toga, ukazuje na njihovu vidljivost na Internetu (optimize visibility).

Ovaj tehnički seo tools, ima mnogo interesantnih mogućnosti za tehničku SEO. Kada je u pitanju optimizacija sajta za browser, korisna funkcija ovog “seo tools”je da ukaže na greške 404.

404 je greška ima za posledicu da se neke stranice web sajta ne pojavljuju u browseru posetilaca tog sajta. Ta pojava može ozbiljno da ugrozi vaš marketinški nastup prilikom promocije sajta i sadržaja na njemu.

Važno je da se uradi optimizacija sajta za browser. To se radi tako što se locira greška i napravi preusmeravanje pogrešne URL na odgovarajuću stranicu.

Alat kao seo tools omogućava i proveru Robots.txt file (fajl). Robots.txt fajl je datoteka na sajtu koja reguliše koje će stranice sajta pretraživači da indeksiraju, a koje ne. To je prva datoteka na sajtu koju vide google roboti kada stignu na sajt. Proverom ovog fajla osigurava se da ni jedna od važnih stranicama ne bude blokirana od pretraživača.

Dalje, postoji opcija da se proveri mapa sajta (sitemap). Mapa koja je puna grešaka može stvoriti neprijatnosti korisniku sajta. Ova provera nije samo optimizacija sajta za browser, već i optimizacija sajta za pretraživače u celini.

Google Search Console omogućava da se pokupe dupli naslovi i opisi stranica. Tako se na samom web sajtu mogu napravili ispravke i izbeći kazne od strane pretraživača. Zamislite život bez tih briga 🙂

Šta je tehnička SEO? Zamislite život bez briga!

Tema: Šta je tehnička SEO – Slika: Zamislite život bez briga!

Ostali elementi tehničke SEO

Duplikati naslova i opisa stranica i njihova URL struktura

Kod on-page SEO, veoma su korisni seo tools (alati) koji pronalaze duplikate naslova i opisa stranica, i ispituju njihovu URL strukturu. Pri tome mnogi od njih ukazuju na to šta i kako treba popraviti.

Brzina učitavanja web stranica sajta

Brže vreme učitavanja može poboljšati rangiranje web stranica i učiniti da korisničko iskustvo sa vašim veb sajtom bude ugodnije za posetioce sajta.

Google alatka PageSpeed Insights (Google’s PageSpeed Insights Tool) omogućava analizu brzine otvaranja stranica sajta i korisničko iskustvo u vezi sa tim kod mobilnih uređaja i desktopa. Tehnička SEO ima zadatak da popraviti greške kako bi se poboljšala brzina otvaranja stranica sajta, a time i korisničko iskustvo posetilaca.

Šta je tehnička SEO - mobilni

Mobile Friendly – preglednost sajta na mobilnim uređajima

Google pridaje veliki značaj rangiranju sajtovima prema njihovoj podešenosti za pregledanje na mobilnim uređajima (mobile algorithm). Firma je napravila i alat za testiranje sajtova na njihovu podešenost za mobilne uređaje. Ako stranica ne prođe standarde, alatka kaže kako da to popravimo. Ispravno prikazivanje web sajtova na svim mobilnim uređajima, danas je jedna od najvažnijih obaveza koju ima teknička SEO web sajtova.

Šta je tehnička SEO - Mobile Friendly Test

Kako Vaš browser (pregledač sadržaja na internetu) vidi Vaš sajt?

Jako je važno da znate kako pregledači (browseri) sadržaja na internetu (Edge, Chrome, Firefox, Opera i drugi) prikazuju Vaš sajt. Provera ovog važnog elementa tehničke SEO omogućava Vam da se uverite da se sav sadržaj prikazuje posetiocima sajta onako kako to Vi želite. Kada, iz nekog razloga, browseri ne mogu prikazati nešto važno sa sajta, neophodno je da taj problem što pre rešite i rizik svedete na minimum.

Tehnička SEO - nema cilja bez rizika
Slika: Tehnički SEO – Nema cilja bez rizika, zato učinimo sve da rizik bude što manji.

Tehnička SEO ne sme da se zapostavlja

Tehnička SEO se ne sme zapostavljati ako želite da unapredite svoju SEO strategiju. Proveravajte ispravnost svog sajta i obavezno uključite tehničku SEO reviziju. Ukoliko želite, mi ćemo to uraditi za vas na profesionalnom alatu My Web Audit!

Tehnička SEO je u osnovi “Search Engine Optimization” (Optimizacija za pretraživače) i deo Vaših napora da postignete što veće rezultate u svom poslovanju. Zanemarivanje tehničke optimizacije Vašeg sajta može otežavati, pa čak i ugroziti uspešnost Vaše celokupne marketinške kampanje.  Pogledajte našu ponudu za redovno održavanje vašeg sajta!

Da li vas zanimaju sve naše SEO usluge?