Šta je tehnička SEO web sajta? Zašto služi? Kada se i kako primenjuje?

Tehnička SEO odgovara na pitanja koliko su pretraživači u mogućnosti da pristupaju nekom web sajtu, da prolaze kroz njegov sadržaj, da ga tumače i evidentiraju (indeksiraju). Ako pretraživači mogu lako da pristupe sajtu, to znači da će njihovo rangiranje ići mnogo lakše.

Šta je tehnička SEO u suštini?

Tehnička SEO (technical SEO) je u suštini niz prilagođavanja na sajtu koja pomažu da sadržaj dobije najbolju šansu za rangiranje za relevantne ključne reči i fraze, što je i najvažniji cilj kada je u pitanju optimitacija web sajtova.

Na pitanje šta je tehnička SEO, većina ljudi pretpostavlja da je to optimizacija sajta prema zahtevima pretraživača. Pri tome misle da je to seo optimizacija sajta za google koja se radi “na licu mesta” (on-page) i naknadno kao off-site ili off-page optimizacija.

Tačno je da on-page i  off-page (off-site) SEO imaju veze sa sadržajem sajta, ključnim rečima i linkovima, ali se tehnički deo ili tehnička SEO mora posmatrati kao poseban i nezaobilazan element obrade u procesu optimizacije sajta za pretraživače.

Postoji mnogo oblasti (different areas) na sajtu koje treba da budu pregledane i sređene kao važan deo SEO kampanje. Tu je na prvom mestu ispravnosti kodova na web stranicama.

Ako je HTML (Hypertext Markup Language) nekog web sajta pun loših ili suvišnih kodova pretraživači ne mogu da shvate njihovo značenje pa ih zaobilaze ili ignorišu. Da bi naš web sajt bio vidljiv na internetu mora da ima ispravnu HTML strukturu i ostale elemente tehničke prirode.

Tehnička SEO - neoptimizovani sajtovi

Za tehničku SEO veb sajta postoje detaljno razrađene tehnike i posebni alati (seo tools) koji se koriste da se utvrdi šta je potrebno poboljšati kada je u pitanju tehnička SEO optimizacija sajta za pretraživače.

Alati (seo tools) za tekničku SEO

U ponudi postoji mnogo SEO alata (seo tools) za potrebe tehničke optimizacije web sajtova. Jedan od najpoznatijih i najpopularnijih među njima je svakako Guglov „seo tools“ – Google Search Console. Ovaj alat poznat kao Google Webmaster Tools, razvio je Google za potrebe web stručnjaka (webmasters) kao besplatan servis.

Šta je tehnička SEO - Google Search Console

Za proveru ispravnosti HTML, XHTML, SMIL i drugih kodova na web dokumentima postoji W3C alat.
ONLINE PROVERU web stranica svog sajta URADITE OVDE.

2015. alat Google Webmaster Tools, preimenovan je u Google Search Console

Google Search Console omogućava webmasterima da provere stanje indeksiranosti – “indexing status” web stranica nekog sajta i da obezbede njihovu vidljivost na Internetu (optimize visibility).

Ovaj tehnički seo tools, ima mnogo interesantnih mogućnosti za tehničku SEO. Kada je u pitanju optimizacija sajta za browser, korisna je funkcija ovog “seo tools”, da ukaže na greške 404.

404 je greška koja ima za posledicu da neke stranice web sajta ne pojavljuju u browseru posetilaca tog sajta, što može ozbiljno da omete vaš marketinški nastup prilikom promocije sajta ili sadržaja na njemu.

Važno je da se uradi optimizacija sajta za browser tako što ćemo locirati ove greške i napraviti preusmeravanje 404 na odgovarajuću stranicu.

Alat kao seo tools omogućava i proveru Robots.txt file (fajl). Robots.txt fajl je datoteka na sajtu koja sprečava pretraživače da indeksiraju određene stranice u rezultatima pretrage. Proverom se osigurava da ni jedna od važnih stranicama ne bude blokirana od pretraživača.

Dalje, postoji opcija da se proveri mapa sajta (sitemap). Mapa koja je puna grešaka može stvoriti neprijatnosti korisniku sajta. Ova provera nije samo optimizacija sajta za browser, već i optimizacija sajta za pretraživače u celini.

Google Search Console omogućava da se pokupe dupli naslovi i opisi stranica kako bi na samom web sajtu napravili ispravke i izbegli kazne od strane Google pretraživača. Zamislite život bez tih briga 🙂

Šta je tehnička SEO? Zamislite život bez briga!

Tema: Šta je tehnička SEO – Slika: Zamislite život bez briga!

Ostali elementi tehničke SEO

Duplikati naslova i opisa stranica i njihova URL struktura

Kod on-page SEO, veoma su korisni seo tools (alati) koji pronalaze duplikate naslova i opisa stranica, i ispituju njihovu URL strukturu. Pri tome mnogi od njih ukazuju na to šta i kako treba popraviti.

Brzina učitavanja web stranica sajta

Brže vreme učitavanja može poboljšati rangiranje web stranica i učiniti da korisničko iskustvo sa vašim veb sajtom bude ugodnije za posetioce sajta.

Google alatka PageSpeed Insights (Google’s PageSpeed Insights Tool) omogućava analizu brzine otvaranja stranica sajta i korisničko iskustvo u vezi sa tim kod mobilnih uređaja i desktopa. Tehnička SEO ima zadatak da popraviti greške kako bi se poboljšala brzina otvaranja stranica sajta, a time i korisničko iskustvo posetilaca.

Šta je tehnička SEO - mobilni

Mobile Friendly – preglednost sajta na mobilnim uređajima

Google pridaje veliki značaj rangiranju sajtovima prema njihovoj podešenosti za pregledanje na mobilnim uređajima (mobile algorithm). Firma je napravila i alat za testiranje sajtova na njihovu podešenost za mobilne uređaje. Ako stranica ne prođe standarde, alatka kaže kako da to popravimo. Ispravno prikazivanje web sajtova na svim mobilnim uređajima, danas je jedna od najvažnijih obaveza koju ima teknička SEO web sajtova.

Šta je tehnička SEO - Mobile Friendly Test

Kako Vaš browser (pregledač sadržaja na internetu) vidi Vaš sajt?

Jako je važno da znate kako pregledači (browseri) sadržaja na internetu (Edge, Chrome, Firefox, Opera i drugi) prikazuju Vaš sajt. Provera ovog važnog elementa tehničke SEO omogućava Vam da se uverite da se sav sadržaj prikazuje posetiocima sajta onako kako to Vi želite. Kada, iz nekog razloga, browseri ne mogu prikazati nešto važno sa sajta, neophodno je da taj problem što pre rešite i rizik svedete na minimum.

Tehnička SEO - nema cilja bez rizika

Slika: Tehnički SEO – Nema cilja bez rizika, zato učinimo sve da rizik bude što manji.

Tehnička SEO ne sme da se zapostavlja

Očigledno je da se tehnička SEO ne sme zapostavljati. Ako želite da unapredite svoju SEO strategiju, proveravajte ispravnost svog web sajta i obavezno uključite tehničku SEO reviziju (technical SEO audit).

Tehnička SEO je u samoj osnovi “Search Engine Optimization” i Vaših napora da postignete što veće rezultate u svom poslovanju. Zanemarivanje optimizacije Vašeg poslovnog sajta može otežavati, pa čak i ugroziti uspešnost Vaše ukupne marketinške aktivnosti.

← SEO usluge

SEO optimizacija sajta Novi Sad Srbija-logo

SEO tutorial | PC021 NOVI SAD SRBIJA
SEO usluge | Tehnička SEO optimizacija web sajta

Da li vas zanimaju naše SEO usluge?