Besplatni SEO alati za analizu i proveru su dovoljni za osnovni uvid u optimizovanost web sajta za rangiranje kod pretraživača interneta. Ako želite detaljniju SEO analizu i izveštaj, poželjno je da koristite njihove plaćene verzije. Dobar besplatan alat sa više funkcija je ovaj:

Najbolji besplatni seo alati i Pro seo alati

Besplatna SEO analiza i izveštaj + Besplatna proba alata punih 7 (sedam) dana!

PRO SEO platforma PC021 nudi besplatnu SEO analizu Vašeg sajta i PDF izveštaj, kao i 7 dana besplatne probe profesionalnih SEO alata za SEO / marketinške agencije i samostalne preduzetnike (pravna lica).

Svi SEO alati su dostupni na jednom mestu. Veoma su korisni za mali i srednji biznis i pravna lica koja žele da svoje web sajtove samostalno optimizuju za bolju vidljivost na internetu.

Zašto su besplatni SEO alati korisni?

Sa divovima u svetu pretraživača kao što je Google, postaje sve teže i teže izdići se iznad stalno rastuće i agresivne konkurencije i ljudima isporučiti sadržaje bolje i brže od ostalih.

Na sreću, ne mora biti uvek tako.

Sasvim je prirodno da i Vi pokušate da primenite barem osnove SEO optimizacije svog web sajta sa što manjim budžetom. U tom kontekstu, besplatni SEO alati su veoma prihvatljivo rešenje.

I niste daleko od istine! Najveći deo SEO alatki daje sasvim zadovoljavajuće informacije i smernice za Vaš dalji rad. Naravno, mnogo zavisi od toga šta Vas interesuje i šta konkretno želite da postignete.

Najbolji besplatni SEO alati u ponudi

Postoje stotine SEO alata na internetu koji su potpuno besplatni za upotrebu. Ovde ćemo se osvrnuti samo na one alatke koje su najbolje i najkorisnije, pa samim tim i najpopularnije kod najvećeg broja korisnika.

Svi besplatni SEO alati koji spadaju u kategoriju najboljih, ispunjavaju tri ključna zahteva:

 1. Koristi ih najšira SEO zajednica
 2. Imaju dokazanu vrednost i delotvornost u praksi
 3. Nude kvalitetne besplatne verzije i kada imaju PRO verzije (koje se plaćaju).

Ako želite da Vaš sajt bude prvi na Google pretraživaču,  morate u svemu uvek za korak biti ispred neposredne konkurencije. Zato smatrajte da je SEO optimizacija vašeg sajta investicija koja će se višestruko isplatiti u bliskoj budućnosti, i to u dužem vremenskom periodu.

Budite sigurni da najveći broj Vaših konkurenata takođe nastoji da svoje web sajtove i online prezentacije što bolje rangiraju na Google-u. Mnogi to rade čak i kada nemaju dovoljno novčanih sredstava za to. U tu oni maksimalno koriste besplatne SEO alate koji im stoje na raspolaganju. Na internetu postoji bezbroj besplatnih softverskih paketa prilagođenih nezahtevnim korisnicima.

Sve te alatke za SEO pomoć i proveru mogu da pomognu u razumevanju što je najvažnije za poboljšanje SEO performansi i ukazuju na korake koje je potrebno u tom pravcu preduzeti.

Besplatni SEO alati se kategorizuju prema osnovnoj funkciji koju obavljaju. U nastavku navodimo neke najkorisnije kategorije:

Besplatni alati za SEO proveru i analizu

 • Yoast SEO plugin - besplatno

  Na primer, nakon što napišete deo sadržaja, Yoast SEO će vam pokazati stanje i preporučiti poboljšanja kako biste maksimalno unapredili i u budućnosti iskoristili svoj web sadržaj.

  Unosom glavne ključne reči za sadržaj web stranice ili posta, aktivirate Yoast da Vam kaže kako je najbolje prilagoditi sadržaj radi optimalnog učinka na internet mreži.

  Besplatni SEO alati za proveru performansi sajta

  Google Search Console – Za praćenje i analizu globalnih performansi vašeg web mesta. Search Console pomaže da izmerite saobraćaj, sagledate probleme i poboljšate pretragu sajta.

  Google Analytics – Osim što govori o svim metričkim podacima koji Vam mogu zatrebati, Google Analytics pribavlja informacije o tome kako vas korisnici pronalaze i sa kojih web mesta.

  Ovaj SEO alat je koristan za merenje postignutog uspeha i formulisanje budućih koraka u organskom marketingu. Google Analytics takođe pokazuje novim korisnicima kako otvoriti nalog (račun), implementirati kôd za praćenje i postaviti filtere za spesifične podatke. Priložena uputstva detaljno se bave pitanjem merenja saobraćaja na web stranicama Vašeg sajta.

  GTMetrix – Ovo je odličan i besplata SEO alat koji pruža obilje informacija o tome kako funkcioniše vaša web stranica i sam sajt u celini. GTM takođe pokazuje šta trebate i možete učiniti da rešite eventualne probleme sa optimizacijom. Posebno je zanimljivo to što GTMetrix daje pregled svih zahteva koje vaš sajt postavlja pred server kada se učitava.

  Pingdom –Test brzine internetske stranice
  Unesite URL web stranice ili sajta, da biste testirali vreme učitavanja, analizirali stanje i pronašli uska grla koja bi morali podesiti. Internet je veoma osetljiv i krhak. Budite u toku i odmah saznajte da li je vaša web lokacija u nekoj opasnosti.

 • Pomoću Pingdom-a možete redovno nadzirati vreme odziva (brzinu rada), mnoge performanse i interakcije web stranica radi boljeg iskustva vaših krajnjih korisnika.

Google PageSpeed Insights (PSI)

 • Besplatni seo alat i- gpsiGoogle PageSpeed Insights – Besplatna Google-ova alatka za testiranje brzine učitavanja Vaših web stranica.

  Osnovne karakteristike PSI testa

 • Pokretanje testa za analizu brzine učitavanja i otvaranja vaših web stranica neprocenjivo je za razumevanje kako korisnici doživljavaju vaš web sadržaj. Pomoću alata Google PageSpeed Insights (PSI) možete saznati šta sve Vaš web sajt usporava na putu do uspeha. PSI izveštava o ponašanju svakog web mesta na mobilnim i na stonim uređajima i daje predloge kako to poboljšati.
 • Pri tome, ovaj alat koristi podatke iz laboratorije i neposredno sa terena. Podaci iz laboratorija se prikupljaju u kontrolisanom okruženju i korisni su za uklanjanje grešaka u izradi web stranica. Podaci sa terena korisni su za snimanje istinskog korisničkog iskustva u stvarnom svetu. Ocena performansi od 90 i više smatra se dobrom. Od 50 do 90 je ocena koju treba poboljšati, a ocena ispod 50 se smatra lošom.

Besplatne SEO alatke za istraživanje ključnih reči

Besplatni SEO alati - Google trends

Besplatni SEO alati – Google trends

Pomoću Google Trends alata možete saznati više o tome šta i kako ljudi najviše pretražuju i u kom vremenskom periodu. Otkrivanje sezonskih i godišnjih trendova za određene ključne reči, fraze i teme pomoći će Vam da unapredite vaše marketinške napore. To znači da na jednostavan način možete doći do pravih podataka u pravo vreme.

SEO Alati za proveru gustine ključnih reči:

Provera povratnih linkova (Backlinks)

Moz link explorer

Moz link explorer

Moz Link Explorer – Pomoću Moz Link Explorer-a možete otkriti svoje izglede, stvoriti čvrstu strategiju i precizno pratiti SEO napredak.

Ahrefs - provera povratnih linkova

Ahrefs – provera povratnih linkova

Ahrefs’ Backlink Checker – SEO alat pomoću kojega možete proveriti svaku web lokaciju i delotvorne SEO metrike, kao što je frofil povratnih linkova. Povratne veze neverovatno su važne za obaveštavanje pretraživača o autoritetu i upotrebljivosti web sadržaja i same lokacije.

Što se više autoritativnih web stranica povezuje sa vašom stranicom u određenom periodu, pretraživači je više cene kao visokokvalitetni resurs za ljude koji pretražuju.

Ostali besplatni SEO alati koji Vam mogu biti od koristi:

  • Structured Data Testing Tool – Za proveru strukture sajta
  • Copyscape – Za pronalaženje neoriginalnih (kopiranih) sadržaja
  • XML sitemap – Generator XML mape sajta
  • Robots.txt Generator – Robots.txt je datoteka web mesta koja pretraživačima pomaže da indeksiraju web lokaciju na odgovarajući način. Robots.txt koristi nešto što se naziva protokol za isključivanje robota, pa pazite šta radite!
  • Google Business Review Link Generator
  • Schema Creator – Koristite ovaj generator podataka Schema.org da biste stvorili JSON-LD oznake, uključujući sva posebna svojstva vašeg predmeta. Testirajte sve na Googleu pomoću alata za ispitivanje strukturiranih podataka i / ili testa za obogaćene rezultate.
  • LinkMiner – Proverava web stranice da li na njoj ima neispravnih linkova. Možete koristiti LinkMiner da biste saznali koliko imate linkova na stranici koju gledate.

Microsoft Clarity

microsoft clarity

Microsoft Clarity je besplatna aplikacija otvorenog koda koja prati ponašanje korisnika na vašoj veb lokaciji. Aplikacija pruža toplotne mape, snimke sesija i načine ponašanja posetilaca na vašem sajtu.

Postoji do 25 filtera koje možete koristiti da suzite pretragu.

Microsoft Clarity ne analizira ključne reči, ali pokazuje ponašanje posetilaca vašeg sajta. To Vam pomaže da poboljšate vaše rangiranje u SERP-ovima. Ovaj alat daje direktan uvid kako korisnici ostvaruju interakciju sa stranicama Vašeg sajta.

U aplikaciju možete da integrišete jednu po jednu veb lokaciju, bez obzira da li je u pitanju WordPress ili ne. Clarity je usklađena sa GDPR i CCPA i Integriše se sa Google analitikom.  Tako ćete imati pristup njenim vezama direktno na Google kontrolnoj tabli.

Microsoft Clarity obezbeđuje 3 (tri) vrste toplotnih mapa:

 • Toplotne mape klikova koje pokazuju mesta na koja korisnici najčešće kliknu.
 • Toplotne mape kretanja pokazuju koliko posetioci skroluju po stranici pre nego što kliknu.
 • Toplotne mape oblasti pokazuju koliko puta su korisnici kliknuli na neku vezu ili oblast vašeg sajta.

Toplotne mape i snimci sesije pokazuju:

– na koje postove i stranice posetioci klikću, gde kliknu i na šta se koncentrišu,
– najpopularnije stranice i veze na datoj veb lokaciji, ali i delove koje ignorišu,
– gde korisnici provode najviše vremena i šta privlači njihovu pažnju,
– koliko daleko posetioci idu kroz veb lokaciju, gde i kada izgube interesovanje i napuste je.

Pored navedenog, možete videti:

– koliko dugo korisnik ostaje na stranici i tačan broj njegovih klikova na neki element,
– toplotne mape i uporediti ih, jednu pored druge, sa A/B testom,

– kako se posetilac sajta kreće po vašoj veb lokaciji u realnom vremenu,
– koji linkovi i pozivi na akciju ga najviše privlače,
– šta biste mogli da popravite da mu pružite bolje iskustvo,
– mesta koja frustriraju korisnike (na primer, kada besno klikne na dugme ili link više puta),
– gde su mrtvi linkovi i gde je korisnik kliknuo na link i odmah zatim kliknuo za nazad.

Koja je razlika između UI i UX?

UI se odnosi na sve vizuelne elemente sa kojima ostvarujete interakciju kada koristite neku veb lokaciju, aplikaciju ili elektronski uređaj. UX se odnosi na celokupnu interakciju, uključujući i to kako se posetilac oseća u vezi sa interakcijom.

ZAKLJUČAK:

Besplatni SEO alati korisni su iz sledećih razloga:

 1. Besplatni alati za SEO mogu da nam uštede dosta novca i vremena.
 2. Oni nalaze i nude relevantne ključne reči za vaš tekstualni sadržaj.
 3. Analiziraju SEO, prate njegov napredak i klijentima pokazuju ROI.
 4. Pružaju jedinstvene podatke sa grafikonima i drugim pokazateljima.
 5. Nude analizu konkurencije, ukazuju na naše mane i njihove prednosti.

I na kraju (namerno) ukazujemo na ekspanziju AI alata kao što je Chat GPT. Kliknite na link i pogledajte šta sve on može da uradi za Vas!

Ako sledite savete koje vam ovi najbolji besplatni SEO alati pružaju, bićete na dobrom putu da budete uspešni u procesu rangiranja za pretraživanja na svim glavnim pretraživačima interneta.

Povezani sadržaji:

Pro seo alati besplatno

7 (sedam) dana besplatno isprobajte set profesionalnih SEO alata!