SEO trendovi 2023. Šta da očekujete od Googlea u narednoj godini? Za koje nove SEO trendove morate odmah saznati i za njih se na vreme pripremiti?

Trend 1. Opada interesovanje za Google Ads

Većina korisnika smatra plaćene oglase manje vrednim od organskih rezultata. Izveštaj za oktobar 2022. kaže da je prihod Google Ads-a porastao samo 4,25%. Ako želite smanjiti plaćenu promociju, optimizacija za organsku pretragu (SEO optimizacija sajta) je rešenje!

Interesovanje za Google Ads
Trend 2. Istaknuti isečci i rezultati bez klikova oduzimaju klikove
SEO trendovi 2023. bogati isecci

Istaknuti isečci i rezultati bez klikova javljaju se na vrhu SERP-a i oduzimaju sve više klikova.

Šta da radite?

Primenite schema markup, tamo gde je to relevantno, kao što su „česta pitanja“ i sl. Istražite ključne reči koje pokreću te funkcije češće od drugih i ažurirajte odgovarajuće sadržaje na sajtu.

Trend 3. E-A-T ostaje važan

Stručnost, autoritativnost i pouzdanost (E.A.T.) ostaju aktuelni. Google je potvrdio da se E-A-T primenjuje na svaki upit. Postoji mnogo faktora koji doprinose E-A-T signalima: stručnost, povratne veze iz verodostojnih izvora, relevantne veb-stranice, itd.

Pozicioniranje u SERP-u uz pomoć E-A-T-a vodi ka povećanju cena SEO usluga, jer:

  • Tekstovi stručnih autora (kvalitetno kreiranje sadržaja) postaju sve skuplji;
  • Usluge izgradnje povratnih linkova košta sve više;
  • Autoritativni mediji povećavaju cenu postavljanja gostujućih postova.

Šta da radite?

Gradite dobru sliku o sebi. Neka ljudi i pretraživači znaju za Vas. Budite aktivni u javnim događanjima u svojoj niši da postanete poznatiji.

Trendovi u 2023. – 2. DEO

Trend 4. Prekomerna upotreba AI sadržaja

Vlasnici sajtova pokušavaju da uštede na kreiranju sadržaja, pa sve više koriste AI alate. Međutim, AI alati (veštačka inteligencija) još nisu u stanju da potpuno zamene ljude. Ako se suviše oslanjate na AI, možete upasti u zamku, jer će Google nastaviti da smanjuje rang sadržajima niskog kvaliteta.

Šta da radite?

Pošto veštačka inteligencija generiše sadržaje bez dodatne vrednosti, u takav sadržaj uvek dodajte informacije koje nedostaju i obrišite očigledne besmislice.

Trend 5. Entiteti zamenjuju ključne reči

Google se okreće stranicama koje su optimizovane za entitete (zadati upit + najsmisleniji termin). Optimizacija zasnovana na entitetu postaje efikasnija od SEO-a ključnih reči.

Google algoritmi otkrivaju najsmislenije termine (entitete), povezuju ih sa imajućim podacima i stvaraju uslove za prikaz panela znanja o najtraženijem entitetu. SEO na bazientitetima (Entity-based SEO) je posebno važan za lokalne pretrage.

Šta da radite?

  • Obogatite sadržaj entitetima povezanim sa zadatim (da imate dovoljno konteksta).
  • Napravite profil preduzeća na Google mapi i iskoristite sve funkcije.
  • Izgradite povratne veze sa drugih relevantnih entiteta.
  • Isprobajte oflajn marketing da stvorite više signala oko svog entiteta.
  • Pojavljujte se na društvenim medijima, jer to Google ceni.

Klikom na tri tačke u blizini isečka pretrage možete proveriti šta Google još zna o vašem entitetu:

SEO trendovi 2023. dodatne informacije

Ako informacije nisu dovoljne, ažurirajte stranice O nama, Kontakt i dr.

SEO trendovi 2023. – 3. DEO

Trend 6. Google Shopping se sve više širi

Google objedinjuje e-trgovine u jednom prostoru i razvija funkcije kao što su Merchant Center, Google Shopping, itd.

Google je postao agregator e-trgovine koji sadrži robu, opise i recenzije. Jedino ne radi direktnu prodaju robe – umesto toga, ima odeljak gde se prikazuju veb stranice prodavaca.  Trend nagoveštava e-trgovinama da počnu da koriste Google Shopping (kod nas ovo još nije dostupno u smislu podrške i jezika).

Lepa stvar je da možete lako da uporedite svoju strategiju cena sa strategijama konkurenata. Nije zgodno to što će Google Shopping preuzeti lavovski deo klikova sa sajtova za e-trgovinu i razbiti dosadašnje marketinške tokove.

Naime, do sada su korisnici dolazili na veb lokaciju i na njoj nastavljali svoje korisničko putovanje. Uz Google Shopping, korisnici će doći na stranicu proizvoda samo ako odluče da ga kupe sa tog sajta.

Šta da radite?

Ako imate sajt za e-trgovinu, dodajte mu Google shopping funkcije, jer samo tako ćete moći povratiti klikove koje ćete izgubiti u organskoj prodaji. U suprotnom, vaši organski klikovi će otići konkurentima.

SEO trendovi 2023. – Završni deo

Trend 7. Vizuelna pretraga je sve jača

Google mora da „vidi“ slike (možda uskoro i video) da bi razumeo šta je na njima. Zato vizuelni elementi na vašoj veb lokaciji moraju da budu visokog kvaliteta. Problem je što su visokokvalitetni vizuelni elementi teški, pa usporavaju brzinu stranica i otežavaju SEO učinak.

Šta da radite?

Neka slike ostanu deo vaše SEO strategije, ali vodite računa o njihovom kvalitetu. Razvijte stil koji će vas odvojiti od konkurencije. Dizajnirajte sopstvene slike umesto da koristite standardne. Uverite se da svaka slika odgovara dimenzijama koje treba da ima na sajtu.

Postavite CDN radi smanjenja opterećenja servera. Dodajte oznake šeme kako bi Google bolje razumeo šta je na slici (pogledajte ovde kako da postavite strukturirane podatke). Ne zaboravite tekst uz slike!

Trend 8. AI generisane slike biće dve popularnije

Izgleda da će se slike generisane veštačkom inteligencijom sve češće koristiti. AI alati kreiraju dosta lepe slike kada im date detaljan upit. Što više detalja date, to je slika bolja.

Šta da radite?

Koristite, ali ne preterano AI alate za slike, jer Google još nije siguran kako će one uticati na SEO. Nemojte zanemariti SEO koji, za razliku od plaćenih oglasa, daje rezultate koji mnogo duže traju.