SEO i PPC, šta je bolje za online poslovanje? Da li budžet usmeriti samo za SEO, ili samo za PPC (Pay Per Click)? Ili je najbolje istovremeno ulagati u obe marketinške strategije?

Česta nedoumica online preduzetnika je da li da budžet usmere samo za SEO sajta, ili samo za PPCplaćanje po kliku (putem istaknutog oglasa na Google-u)? Ili je možda najbolje rešenje da raspoloživi budžet rasporede između obe marketinške strategije?

Odgovor na pomenute nedoumice zavisi od niza različitih faktora, od kojih su najvažniji:

 1. Ciljevi koji se žele postići.
 2. Visina budžeta i snaga raspoloživih resursa.
 3. Spesifičnosti same industrije i tržišta.
 4. Trenutni učinak i konkretno stanje web lokacije.

Odlučivanje o tipu marketinga u koji je najbolje uložiti raspoloživi budžet, uvek je bio težak zadatak za vlasnike online poslovanja.

I zaista, veliko je pitanje da li je bolje:

 1. Kupiti mesto na vrhu rezultata pretrage i koristiti plaćanje po kliku (PPC) odmah, ili
 2. Uložiti u organsku (SEO) strategiju i čekati da krene dugotrajnija i jeftinija žetva?

Vlasnici online biznisa shvataju da ne smeju ignorisati prirodan saobraćaj sa pretraživača, ali im je jako teško da odluče kojoj strategiji da daju prioritet!

Za donošenje prave odluke o tome, neophodno je razumeti prednosti i nedostatke SEO i PPC marketinških strategija.

U ovom članku razjašnjavamo dobre i loše strane SEO i PPC stratigija, i kako one mogu da rade odvojeno ili zajedno na razvoju vašeg online poslovanja. Kada pročitate ceo tekst, biće Vam jasnije koji je marketinški kanal trenutno bolji za vaš posao.

SEO i PPC, šta je bolje za vaš online posao?

SEO organski (prirodno) rangira (pozicionira) sajtove na listi rezultata pretraživanja (SERP).

Sva SEO pitanja u praksi se rešavaju kroz sledeće grupe zadataka:

 1. Tehnički SEO.
 2. SEO na stranici (On page SEO).
 3. Linkovanje na web sajtu interno i eksterno.
 4. Izgradnja povratnih linkova – link building.
 5. Marketing sadržaja.
 6. UX, i još mnogo toga!

Kao što vidite, rangiranje (pozicioniranje) web sajtova nije baš jednostavan posao, zar ne?

Složenost SEO-a zapravo najviše leži i u tome što se Google-ov algoritam stalno ažurira i usložava. Zato je nužno kontinuirano raditi na postizanju i održavanju balansa između mnoštva različitih uticaja od kojih direktno zavisi da li će web sajt biti dobro rangiran, ili ne.

Činjenica: Koliko će se često neki sajt pojavljivati visoko na rang listi, prvenstveno zavisi od toga koliko je baš on najbolji izbor za korisnike (odnosno koliko odgovara na njihov upit i nameru pretrage).

Prednosti SEO-a u odnosu na PPC

Odgovor je sledeći:

 • SEO je proveren način da vaš sajt izlazi ispred očiju ciljne publike ukoliko na njemu imate ono šta traže. SEO je isplativiji od PPC-a, jer SEO cena ostaje gotovo ista tokom cele kampanje.
 • Organski klikovi su besplatni, dok kod PPC-a svaki klik plaćate. Na osnovu izvesnog ulaganja vremena i resursa u dobru SEO strategiju, možete očekivati trajne rezultate. Nasuprot tome, PPC oglasi prestaju da se prikazuju čim budžet istekne.
 • Organski SEO daje stabilnije rezultate ukoliko svoj sajt redovno optimizujete i održavate na ispravan način. Pozicije PPC oglasa stalno variraju u zavisnosti od strategije licitiranja vaših konkurenata.
 • SEO daje visok ROI, jer donosi 65,7% CTR (click-through-rate), dok PPC donosi samo 3,82% CTR-a.
 • Prema podacima iz 2019. godine, organski rezultati u proseku privlače preko deset puta (oko 25%) više klikova za specifičnu ključnu reč od plaćenih oglasa (2-3%). Znači, dugo vremena dobijate mnogo veći obim saobraćaja bez dodatnih troškova.

Nedostaci SEO-a u odnosu na PPC

Svima nam je poznato da sa prednostima uvek idu mane i nedostaci. Evo zašto SEO nije uvek prava strategija za svako online poslovanje:

 • Da biste videli prve značajnije SEO rezultata može proći više meseci. Potrebno je vreme dok se veb sajt ne rangira za najviša mesta u pretrazi za odabrane ključne reči. Vreme je posebno potrebno kada je u pitanju sasvim novi posao ili novi domen.
 • Sa PPC-om rezultate su vidljivi čim aktivirate kampanju. Oni traju sve dok su vaše ponude za klik dovoljno visoke. „Pay Per Click (PPC) je oglašavanje na internetu plaćeno po kliku, obično preko Google Ads-a ili Bing oglasa.
 • Organska strategija uključuje tehnički SEO, kreiranje kvalitetnog i optimizovanog sadržaja, izgradnju linkova, stalna istraživanja, analize i još mnogo toga. Dakle, da biste uspeli na konkurentnom tržištu, potrebno je da u SEO dovoljno investirate.
 • Veb sajt nikada ne može biti „optimizovan“ 100% i za „sva vremena“. Google godišnje pravi na stotine promena u svom algoritmu. Za kreiranje svežeg sadržaja, izgradnju linkova, redovne SEO revizije i rešavanje problema, potreban je tim iskusnih stručnjaka.
 • Kao što vidimo, SEO je veoma obiman i složen proces koji zahteva vreme, istrajnost, strpljenje i stalno angažovanje.
 • Ukoliko prekinete SEO i praćenje promena na internetu, očekujte da će vas konkurenti vrlo brzo pregaziti! S druge strane, ni najbolja SEO strategija, ne može garantovati da ćete ih nadmašiti i biti bolji od njih za sva vremena!

Prednosti PCC-a nad SEO-m

 • PPC omogućava da vidite rezultate skoro odmah nakon pokretanja PPC kampanje, uglavnom na vrhu SERP stranice, zavisno od prioriteta koji ste obezbedili.
 • PPC pruža mogućnost da privučete pažnju korisnika i poboljšate prisustvo na pretraživačima uz pomoć broja telefona, dodatnih opisa i proširenih veza do sajta.
 • Za upravljanje PPC kampanjom potreban je manji tim stručnjaka nego za SEO.
 • Kod plaćenih oglasa, postoje opcije da svoje klijente ciljate na svim formatima oglašavanja koje ima Google, a koje nemate ako koristite samo organski kanal.
 • PPC kampanja daje obilje podataka o ključnim rečima i oglasima na koje vaši klijenti kliknu pre nego što obave transakciju. To znači da možete brzo uneti promene i optimizovati oglase kako biste poboljšali ROI (povraćaj troškova oglašavanja).
 • Koristeći ciljani pristup za prikazivanje oglasa možete oblikovati PPC kampanju tako da dosežete samo ljude za koje sigurno znate da će izvršiti konverziju.
 • Sa PPC-om ne morate da pratite ažuriranja Google algoritma, jer plaćate za prva mesta pa organski rang nije toliko važan.

Nedostaci PPC kampanje u odnodu na SEO kampanju

 • Za razliku od SEO-a, kod PPC-a morate da platite svaki klik na oglas. Kako se novi konkurenti oglašavaju, tako troškovi klikova rastu, pa mogu postati jako visoki.
 • Za PPC oglase, morate redovno trošiti novac da biste imali rezultate. Što više uložite, to rezultati mogu biti bolji u smislu broja klikova i izvrženih konverzija, i obratno.
 • Pored troškova za klikova, imate i troškove za tim koji upravlja vašom kampanjom.
 • Kada isključite oglase, posete prestaju, pa se postavlja pitanje kako će sajt opstati bez klijenata koji su dolazili preko oglasa.

Kako se opredeliti: SEO ili PPC?

Preporuke:

Ako želite brze rezultate, bez obzira na troškove, opredelite se za PPC. Ukoliko imate solidnu posećenost svoje web lokacije, ali želite da je maksimalno uvećate razmotrite SEO mogućnosti.

Za nove domene i testiranje novih proizvoda ili ponuda, koristite PPC. Tako ćete brzo privući saobraćaj, a možete podesiti budžet i isključiti oglase kada to smatrate neophodnim.

Ako želite da razvijete svest o brendu, morate se fokusirati na strategiju sadržaja. U tom slučaju bolje je da se opredelite za SEO.

Kako integrisati SEO i PPC tako da rade zajedno?

Činjenica: SEO i PPC zajedno daju 45% više klikova, 40% više posetilaca i 44% više konverzija!

Znate li kako da prikazujete oglase ljudima koji su već posetili vaš veb sajt?

Ova opcija je poznata kao ponovno ciljanje ili ponovno oglašavanje (retargeting).
Na primer:
Kada neko poseti vašu stranicu, doda proizvod u korpu i napusti sajt, tu osobu možete podsticati da se vrati putem Guglove mreže multimedijalnog oglašavanja.

To znači: Kada se ta osoba vrati da ponovo pretražuje, vaši oglasi će joj biti uočljiviji, u odnosu na ostalu publiku.

PPC brzo pruža podatke u realnom vremenu, što možete iskoristiti za bolje oglase i za SEO. Uvidi iz PPC kampanja ukazuju gde je potrebno posvetiti više pažnje da biste povećali uspeh.

Kada koristite samo SEO, možete postići najbolji organski rezultat za ime vašeg brenda. Ali, ako konkurenti licitiraju za ime vašeg brenda, onda će se oni u SERP-u pojavljivati iznad vas. U tom slučaju, možete i vi da koristite PPC i da licitirate za termine vašeg brenda kako biste proširili mogućnosti za maksimalnu vidljivost.

SEO i PPC, šta je bolje – ZAKLJUČAK

U principu je najbolje da integrišete SEO i PPC i tako zauzmete što veći prostor na SERP-u. Svaki kanal je nauka za sebe. 

SEO i PPC, šta je bolje (za i protiv)

SEO:

Dobro: Klikovi su besplatni. Organski rezultati privlače 10x više klikova od oglasa.
Loše: Potrebno je vreme da se vide rezultati i krenu klikovi.

Dobro: Rezultati su vidljivi 24/7.
Loše: Potreban je tim specijalista za tehnički SEO, kreiranje sadržaja,i link bilding.

Dobro: Možete isplativo da ciljate ključne reči kroz prodajni kanal.
Loše: Ne možete kontrolisati Google algoritme i njegove česte promene.

Dobro: SEO je mnogo isplativija strategija na duge staze.
Loše: Nema garancija da ćete vašom strategijom nadvladati konkurente.

PPC:

Dobro: Možete odmah videti većinu  željenih rezultate.
Loše: Svaki klik na oglas vas košta.

Dobro: Oglas se može pojaviti iznad svih organskih rezultata.
Loše: Morate uložiti dosta novca za pokretanje kampanje.

Dobro: Možete unapređivati oglase, ciljati pravu publiku i pribavljati obilje podataka.
Loše: Plaćate istovremeno i za klikove i za upravljanje kampanjom.

Dobro: Za oglasnu kampanju je potreban manji tim nego za SEO.
Loše: Kada ugasite oglase, odmah gubite vidljivost na internetu.

Infografika: SEO i PPC, za i protiv

SEO i PPC šta je bolje - infografika

Preporuka: Ako ste e-trgovina pokušajte da iskoristite Shopping Ads (oglase za kupovinu). To je prilika da osigurate maksimalnu vidljivost na SERP-ovima i pokrijete sve opcije preko kojih vaši klijenti mogu da pronađu željene proizvode i usluge.