google algoritam ažuriranje

Google algoritam ažuriranje: Najveći svetski pretraživač interneta je 24. 10. 2019. objavio najnoviju verziju svog algoritma za web pretragu pod nazivom BERT.

U Googleu kažu da će novonastale promene uticati na 10% upita u pretragama, što znači da je ovo jedno od najvećih Googleovih ažuriranja u poslednjih nekoliko godina!

BERT je skračenica za „Bidirectional Encoder Representations from Transformers.“

Zvuči zbunjujuće, zar ne?

Ali, ne brinite, u ovom članku ćemo u osnovnim crtama objasniti o čemu se ovde zapravo radi.

Što je Google algoritam ažuriranje, nazvano BERT?

 • U osnovi BERT je unapređenje postojećeg algoritma koje je fokusirano na bolje tumačenje namere koja stoji iza upita za pretraživanje interneta.
 • Umesto da korisnikov upit pretraživač pregleda reč po reč, novi update omogućava Googleu da odmah protumači kontekst cele fraze kako bi tražiocu dao što tačnije rezultate.
 • Blage izmene ili čak jednostavne reči u upitu pretraživanja sada mogu dramatično izmeniti nameru i rezultate pretraživanja.
 • Sa ovim novim ažuriranjem Google želi da postane bolji u tumačenju onoga što korisnici uistinu traže na webu.

Iz nekih primera koje je Google dao za područje SAD-a, vidi se da se novi rezultati razlikuju u odnosu na prethodne zbog bolje interpretacije onoga što tražilac zapravo želi da dobije kao odgovor na svoj upit.

Što ažuriranje BERT konkretno znači za SEO?

Najveće iznenađenje koje novi Google algoritam ažuriranje BERT može da donese, to je mogućnost da dođe do izvesnih promena u obimu saobraćaja na vašem sajtu.

Dobra stvar je svakako to što ovo nije Googleov algoritam koji kažnjava, već ažuriranje (update) namenjeno boljem razumevanju upita korisnika i njegovih namere tokom pretraživanja.

SAVET: Najbolji način da iskoristite BERT update je da na Vaš sajt postavljate sadržaje koji će što preciznuje odgovarati na pitanja vaše ciljne publike (određene grupe).

Za očekivati je da će web stranice koje imaju dosta kvalitetnog sadržaja, posebno u obliku iscrpnog vodiča i fraza dugog oblika, ovim ažuriranjem biti nagrađeni boljom posetom.

Šta učiniti ako saobraćaj na sajtu nastavlja da opada?

Ukoliko primetite pad prometa na svom sajtu, ne žurite da odmah radite dramatične promene dok oluja ne prođe, odnosno dok ne protekne neko vreme.

Naime, Google je poznat po tome što često uvodi razna ažuriranja koja potom u kratkom vremenu povlači, menja ili dodatno podešava.

Ako Vam se smanjenje saobraćaja nastavi i u nekoliko narednih nedelja, pokušajte da učiniti neke od ovih stvari:

1. Identifikujte upite ili ključne reči koje su najverovatnije uzrokovale pad saobraćaja na Vašem sajtu:

Prvo idite na search console (instalirajte je ukoliko je nemate) i pogledajte izveštaj pod Performance > Search results.

Zatim kliknite na upite koji Vas zanimaju i pogledajte zbog čega ste za njih izgubili saobraćaj.

Ove informacije će vam pokazati koje upite pretraživanja trebate istražiti. Alternativno, možete koristiti izveštaje o promenama saobraćaja i u alatu Ahrefs:

google algoritam ažuriranje provera saobraćaja

2. Utvrdite šta se sada bolje rangira

Pretražite sporne upite u Googleu i pogledajte kakve se vrste sadržaja sada rangiraju u vrhu.

 • Radi li se o drugačijem tipu sadržaja?
 • Da li je isto pitanje obrađeno iz nekog zanimljivijeg ugla?
 • Jesu li to odgovori na nešto drukčija pitanja u odnosu na ona koja ste vi obradili?
 1. Zamenite ili podesite sadržaj

Promenite sadržaj odgovarajuće web strane na Vašem sajtu kako bi ga usaglasili sa sadržajem koji je sada dobro rangiran. Možete da stvorite i potpuno novi sadržaj koji će odgovarati novim kriterijumima.

Google uvek pokazuje šta želi, tako da je sve što morate učiniti, da sledite zadati model!

Google algoritam ažuriranje – zaključak

 1. Google je objavio da je u algoritmu svog pretraživača napravio značajne prodore koji su daleko efikasniji u odnosu na sva ažuriranja pravljena u poslednjih nekoliko godina.
 2. BERT je svakako jedno od najvećih promena bitnih za SEO u posljednjih 5 godina.
 3. U svemu ovome dobro je to da se ne treba brinuti zbog neke eventualne kazne, jer ovaj update nije usmeren na tako nešto. Njegova jedina uloga je da se fokusira na bolje razumevanje same namere pretraživanja web sadržaja.
 4. Poenta je u tome što Google pretraživač koristi tehnologiju mašinskog učenja da bi bolje shvatio prirodu jezika koji se koristi za pretragu. Stoga je Gugl razvio BERT kao novu tehniku za analizu „prirodnog jezika“. Njena osnovna karakteristika je da može u toku pretrage da razume i cele sklopove reči u rečenicama, a ne samo pojedinačne reči.
 5. Zvaničnik Gugla je saopštio da prethodni algoritmi za pretragu nisu razumevali sve priloge uz ključne reči, dok BERT omogućava svom pretraživaču da vidi i najmanje razlike i da prosto „oseti“ sve nijanse u postavljenim upitima.
 6. Na samom svom početku Google algoritam ažuriranje BERT funkcioniše u punom kapacitetu samo za engleski jezik, ali je intencija da se postepeno proširi na sva druga govorna područja i jezike u svetu.
Hvala Vam što ste ovaj tekst pročitali!
Web dizajn Novi Sad PC021 Srbija – SEO usluge