Interni linkovi (unutrašnje veze) su SEO faktori koji kreću, povezuju sadržaj i završavaju se, unutar istog web sajta. Ovi hiper linkovi pretraživačima i posetiocima omogućavaju da prate tematiku, strukturu i vrednost sadržaja unutar jednog domena.

SADRŽAJ:

 1. Šta su interni linkovi?
 2. Koja je razlika između internih i eksternih linkova?
 3. Zašto su unutašnji linkovi važni za Google i SEO?
 4. Izgradnja strategije internog povezivanja web sadržaja.
 5. 7 (sedam) pravila za bolju strukturu unutrašnjih linkova.
 6. Šta je Nofollow link i čemu služi?
 7. Šta je ankor (sidro tekst) linka i kako se kreira?
 8. ZAKLJUČAK

Interne veze (unutrašnji linkovi) pomažu brže indeksiranje stranica veb sajtova.

Sistem unutrašnjeg povezivanja i njegova struktura, utiču na vrednovanje i stepen rangiranja web stranica.
Ako želite smanjiti stopu napuštanja Vaše web stranice, učiniti je efikasnijom! →

pravila igre
I za izgradnju unutrašnjih veza važi ova izreka: „Moraš naučiti pravila igre. I tada moraš da igraš bolje nego iko drugi.“ Albert Ajnštajn

Tražite li načine da ljude duže zadržite na vašoj web stranici?

Evo kako da to i ostvarite:

7 (sedam) saveta za uspeh – Infografika.

Šta su interni linkovi, značaj i izgradnja

Interni linkovi ili unutrašnje veze su važni SEO faktori rangiranja web sadržaja. Nisu toliko moćni kao povratni linkovi, ali su, kao sistem unutrašnjeg povezivanja sadržaja, vredni truda. Isto kao i povratne veze (backlinks – linkovi sa drugih sajtova), interne veze prosleđuju deo svoje vrednosti i time govore Google-u koje su stranice važnije.

Interne veze se najčešće koriste za navigaciju po sajtu.  Postoje i načini njihovog korišćenja u svrhu SEO optimizacije za pretraživanja. Posetioci ne mogu pronaći sadržaje koji nisu povezani sa bar jednim linkom.

U čemu je razlika između internih i eksternih linkova?

Svaka pravilno urađena web stranica mora da sadrži unutrašnje i vanjske veze (linkove). Unutrašnji linkovi povezuju stranice unutar jedne web lokacije, a vanjske veze ih povezuju sa web mestima izvan te lokacije.

Interna veza uvek vodi do neke web stranice koja se nalazi na istom sajtu. Vanjska (izlazna) veza redovno vodi na sadržaj koji se nalazi na nekom drugom mestu na webu. Naime, korisnici i pretraživači interneta se služe unutrašnjim vezama (internim linkovima) za kretanje kroz web sajt i pronalaženje sadržaja koji ih zanima.

Ako želite dobiti više dolaznih veza na vašu web stranicu, pogledajte Yoast tekst (na eng.) o izgradnji povratnih veza.

Gde se sve smeštaju interni linkovi?

Interne veza se smeštaju na web stranice u polje za meni, u bočne odeljke, u podnožje, itd. Ali, najvažnije je dodati ih u sam sadržaj (kontekstualne veze) odakle najbolje upućuju korisnike na neke druge, dodatne ili srodne sadržaje.

Kontekstualni linkovi omogućavaju pretraživačima da saznaju koji sadržaji su na web lokaciji povezani i da utvrde njihov međusobni odnos. Što više kvalitetnog sadržaja na jednoj web lokaciji pretraživači pregledaju, toliko će ta veb lokacija za njih biti važnija. Stoga su interni linkovi ključni za SEO optimizaciju web sajtova.

Slika: Piramidalna struktura sajta je osnov za međusobno povezivanje sadržaja.

Struktura unutrašnjeg linkovanja

Zašto su interni linkovi važni za SEO?

Svaki unutrašnji link doprinosi boljem korisničkom iskustvu, većoj stopi konverzije i efektnijem pretraživanju web stranica. Ako se ispravno implementira, unutrašnje linkovanje je legitiman način da poboljšate rang i opšte performanse vašeg web sajta.

U nastavku ovog članka govorimo o internim vezama i šta one zapravo znače za SEO. Unutrašnje povezivanje sadržaja jako je važano za Google i ostale pretraživače interneta.

A evo i zašto:

1.      Povezanost između sadržaja na web sajtu

Rekli smo da Google pretražuje stranice interneta tako što roboti (botovi) ovog pretraživača slede veze kao putokaze kako bi otkrili relevantne web stranice i rangirali ih u rezultatima pretraživanja.

Google bot najčešće dolazi na početnu web stranicu. Odatle započinje da obrađuje ostale stranice sajta prateći prvi link na koji naiđe. Sledeći veze na sajtu, Google utvrđuje odnos između sadržaja sajta, i koje od njih pokrivaju istu ili sličnu tematiku.

2.      Vrednost internih linkova za rangiranje

Najvrednija osobina internih veza je da mogu preneti deo svoje vrednosti na stranice do kojih vode i da time kažu Google-u koje od njih su važnije od drugih.

Google deli vrednost linkova podjednako između svih veza na jednoj web stranici. Često početna stranica ima najveću vrednost, jer obično ima najviše povratnih veza.

Najnoviji postovi na blogu dobijaju više vrednosti kada ih povežete s početnom stranicom, a ne samo sa stranicom kategorije. U tom slučaju, Google brže pronalazi i indeksira nove postove.

Više veza do neke web strane daju joj veću vrednost. Budući da Google stranicu sa mnogo vrednih veza ocenjuje kao važnu, on povećava njene šanse za bolje rangiranje.

3.      Interni linkovi su važni za navigaciju

 • Pored navedenog, interno povezivanje se koristi za navigaciju po web mestu, kao i za održavanje pregledne strukture web stranica. Iako je to prvenstveno korisničko iskustvo, logična struktura povezivanja web stranica olakšava indeksiranje više stranica u toku jedne posete Google bota.
 • S dobro postavljenim internim vezama možete po želji da upućujete pretraživače i posetioce na Vama važne web stranice.

Slika: Struktura sajta u vidu piramide

Arhitektura i struktura sajta - piramida

Interni linkovi i strategije povezivanja

Za SEO Vaše web lokacije ključno je da redovno poboljšavate strategiju internog povezivanja.

To znači da dodavanjem ispravnih internih veza osiguravate da Google razume:

 • relevantnost svake stranice sajta,
 • njihov međusobni odnos i
 • vrednost svake od njih.

Evo 8 (osam) ključnih koraka za uspešno povezivanje web stranica: 

Korak 1. Odredite idealnu strukturu vašeg sajta

Rekli smo da je najbolje da svoju web lokaciju zamislite kao jednu piramidu. Na vrhu piramide je početna stranica, ispod slede sekcije (kategorije), a dole su članci i stranice u podkategorijama, ukoliko ih imate.

VAŽNO: Meni (eng. menu)linija za navigaciju na web stranici, treba da odražava pomenutu strukturu.

Korak 2. Odredite šta je Vaš najvažniji sadržaj na sajtu

Uvek nastojte da istaknete koji je vaš najvažniji sadržaj, odnosno web stranica na kojoj se taj sadržaj nalazi.

Ukratko, to može biti:

 • web stranica sa najboljim i najtemiljitijim sadržajem koji prezentuje srž vašeg poslovanja,
 • odnosno sadržaj koji želite da ljudi pronađu dok pretražuju teme, usluge i proizvode koje nudite.

Budući da želite obavestiti pretraživače o tome koji sadržaj je za Vas najvažniji, dodajte dovoljno unutrašnjih veza ka njemu. Postoje razni oblici povezivanja sa temeljnim sadržajem. U nastavku navodimo najčešće opcije.

Korak 3. Dodajte kontekstualne interne linkove

Kada pišete članke o određenoj temi, povežite ih jedan s drugim. Time ćete pokazati Google-u i korisnicima da se ti tekstovi tematski dopunjuju. Možete se direktno povezati iz rečenica u tekstu ili jednostavno dodati link na kraju članka.

Da biste Googleu pokazati koji od tih članaka je najtemeljitiji i najvažniji za Vas (vaš kamen temeljac), gledajte da dodajete vezu ka njemu u svakom članku koji govori o istoj temi.

Korak 4. Pazite da interni linkovi pravilno povežu stranice u hijerarhiji

Ako na svom web sajtu imate stranice poređane po hijerarhiji, povežite obostrano nadređene i podređene stranice. Ne zaboravite da međusobno povežete i stranice sa srodnim sadržajem.

Korak 5. Razmotrite mogućnost isticanja srodnih članaka

Postoji mnogo dodataka za WordPress koji dodaju povezane sadržaje u vaše postove. Ako ih koristite, preporučujemo da proverite da li zaista povezuju srodne postove. Ako niste sigurni, bolje je da povezivanje srodnih postova radite ručno.

Korak 6. Postavite interne linkove u polje za navigaciju

Osim povezivanja sa srodnim postovima i stranicama, vašu najvažniju web stranicu možete ojačati dodavanjem linkova sa početne stranice ili direktno sa linije za navigaciju – menija. To biste trebali činiti sa svim postovima i stranicama koje su važne za vaše poslovanje.

Korak 7. Dodajte unutrašnje veze u taksonomije

Taksonomije su kategorije i oznake (tagovi) koje pomažu u organizaciji bloga i boljem razumevanju o čemu se radi u objavljenim sadržajima. Dodavanje veza na taksonomije pomaže Google-u da još bolje shvati strukturu bloga, a posetiocima olakšava navigaciju do članaka.

Korak 8. Neki interni linkovi neka vode do popularnih sadržaja

Stvaranje internih veza do popularnih sadržaja na vašoj web lokaciji je poželjno. Najbolje je da ih smeštate u bočnoj traci ili u podnožju web stranice kako bi se prikazivali na svim stranicama i postovima sajta.

Na taj način, deo vrednosti veza s različitih strana prelazi na popularne sadržaje, što je za njih dodatni podsticaj. Pored toga, tim sadržajima će biti lakši pristup – to će povećati broj poseta na sajtu – što je pozitivan signal za Google!

Slika: Interni linkovi, lokacije i navigacija

interni linkovi lokacije navigacija

5 (pet) pravila za bolju strukturu internih linkova

U nastavku navodimo 5 strategija za pravilno povezivanje i navigaciju unutar sajta:

 1. Održavajte plitku strukturu povezivanja

Dobrom praksom se smatra izgradnja strukture unutrašnjeg povezivanja kada se sa početne stranice sajta na svaku web stranicu može doći u tri klika, posebno na neku važnu odredišnu stranicu.

 1. Povežite važne stranice unutar sajta i najmanje jednu izvan

Nepovezane stranice na sajtu praktično za korisnike ne postoje, pa je dobro da ih izbrišete ili povežete s drugim stranica.

Napomena: Ovo pravilo ne važi za odredišne ​​stranice stvorene za plaćanja po kliku.

Linkovi koji vode na unutrašnje sadržaje, treba da se otvaraju u istom tabu. Veze koje vode izvan sajta moraju se otvarati u novoj kartici (tabu).

Da bi pregledač otvario link u novom tabu, u HTML-u dodajte linku atribut target=“_blank“.

Primer: <a href=“https://ciljanaurl.com“ target=“_blank“>Sidreni tekst veze (ankor)</a>

 1. Ugradite dovoljno linkove u glavni sadržaj, ali ne preterujte

Veze unutar sadržaja stranice imaju veću SEO vrednost od linkova u zaglavlju, podnožju ili na bočnoj traci.

Pored toga, tekst i ključne reči koje okružuju link u sadržaju, direktno utiču na rangiranje. Ako ima previše linkova na jednoj web stranici, manje vrednosti od svake veze ide na stranicu na koju veza upućuje. Štaviše, broj unutrašnjih linkova preko 100, šalje loš signal pretraživačima i umanjuje autoritet domena.

 1. Proverite imaju li interni linkovi na slikama alt atribut

Alt atribut linkovanih slika deluje isto kao sidreni tekst za tekstualne veze. SEO slika je još jedna prilika da se pretraživaču pošalje signal za rangiranje i poveća autoritet sadržaja. Slobodno eksperimentišite sa smeštajem linkova, varijacijama sa slikama i banerima unutar web stranice.

 1. Usmerite veze sa stranica visokog saobraćaja na stranice za konverziju

Mnoge firme i pojedinci vode blog kako bi stvorili sadržaje kojima će privlačili posetioce. Problem je što postovi na blogu retko mogu da ostvare visoku stopu konverzije. Najbolje je da pronađete odredišnu stranicu s niskom konverzijom (informacije Vam daje Google Analytics), pa da link s dobro posećenog posta usmeriti ka toj stranici.

Slika: Nofollow interni linkovi znače: „Ne prati me!“

interni linkovi - nofollow

Nofollow interni linkovi

Nofollow link izgleda ovako:

<a href=“https://mojsajt.com“ rel=“nofollow“>Šta je Nofollow link (Sidro tekst u linku)</a>

Na svakoj web stranici mogu postojati i veze koje nisu važne za SEO. Ukoliko se neka stranica sajta ne mora rangirati visoko u rezultatima pretraživanja, onda nemojte prosleđivati vrednost linka na nju.

To možete postići upravo upotrebom nofollow taga (rel=“nofollow“) koji kaže Google-u da ne sledi vezu ka toj stranici. Nofollow link i dalje zadržava svoju funkciju, ali se njegova vrednost ne preliva na stranicu na koju ukazuje.

Nažalost, sačuvana vrednost se ne deli sa ostalima vezama, već se gubi. Stoga više smisla ima da postavite manje linkova, nego više, pa da neke od njih morate da označiti sa nofollow.

Napomena: Ako ne želite da se neke stranice ili postovi indeksiraju, odnosno da se ne prikazuju u rezultatima pretraživanja, onda joj dodelite oznaku noindex, a ne nofollow!

ankor tekst

Na slici možete videti sidreni tekst obojen u plavo koji predstavlja vezu.

Šta je Anchor text ili sidro internog linka?

Nakon što odlučite koje linkove ćete koristiti, gledajte da upotrebite pravi tekst koji ćete staviti u link (tekst za sidrenje). Ankor ili tekst za sidrenje (eng. anchor text) je onaj deo teksta na koji posetilac klikne kako bi bio prebačen na neki drugi sadržaj unutar ili izvan web lokacije.

Upotreba ključne reči u sidru linka je taktika koja može poboljšati njeno rangiranje. Međutim, ako svaki tekst za sidrenje punite istim ključnim rečima, možete naneti štetu vašoj web lokaciji.

ZAPAMTITE: Za Vas je veoma važno da svaki tekst u sidru linka izgleda prirodno shodno kontekstu. To znači da tekst koji ste izabrali za sidro linka mora da bude u skladu sa tekstom. Najbolja opcija je da sidreni tekst opisuje ​​sadržaj koji povezuje.

ZAKLJUČAK

 • Da bi vaš web sadržaj mogao biti rangiran, potrebne su mu veze (linkovi). Bez internih veza nijedan web sadržaj se ne može klasifikovati za rangiranje i pretragu.
 • Dobrom strategijom internog povezivanja pokazujete koji su sadržaji međusobno povezani i koji su vredniji u odnosu na druge.
 • Google lakše pronalazi postove i web stranice koje su povezane. Unutrašnje veze (interni linkovi) povezuju sadržaje unutar istog sajta i Google-u daju uvid u njegovu strukturu.
 • Interni linkovi (unutrašnje veze) pomažu uspostavljanje hijerarhije na web lokaciji i najznačajnijim stranicama i postovima daju dodatne vrednosti. Ispravno unutrašnje povezivanje osigurava uspešan rezultat Vaših SEO napora!

Povezani sadržaji: