Šta je Google MUM? Google MUM (Multitask United Model) je jezični model izgrađen na istom sistemu kao i BERT, ali je 1000 puta moćniji od njega. Algoritam BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers) je objavljen 2019.

Google-ov algoritam za pretrage interneta MUM, je sofisticiran sistem koji omogućava pretraživaču da otkrije, rangira i ponudi veb lokacije koje su najrelevantnije za dati upit korisnika pretraživača. Njegov zadatak je da olakša Guglu da odgovori i na najsloženije upite.

Šta je Google MUM

Šta je Google MUM zapravo?

Google MUM predstavlja kvalitativno novu prekretnicu u razumevanju i kreiranju informacija od strane Googlea prilikom pretraživanja interneta. Razumevanje prirodnog govora od strane njegove veštačke inteligencije – AI (Artificial Intelligence), doseglo je viši nivo.

Velika moć MUM-a proizlazi iz činjenice da može istovremeno raditi ​​više zadataka. To konkretno znači da istovremeno može da čita tekst, razume njegovo značenje, i stiće znanje o temi. Pri tome koristiti video i audio za obogaćivanje tog znanja.

Uz to ostvaruje uvid u preko 75 jezika i sve prevodi u višeslojni sadržaj koji odgovara na složena pitanja korisnika. I sve to radi odjednom!

Postoje mnoge situacije kada je teško dešifrovati šta je stvarna korisnikova namera, posebno kada postavlja generičke upite. Google danas koristi sofisticirane algoritme, veštačku inteligenciju i sisteme mašinskog učenja da bi prevazišao ovaj izazov.

Smisao i značaj MUM ideje

U jednom testu upotrebljen je složen upit da bi se videlo šta će MUM učiniti. Podsećamo da biste u redovnoj sesiji pretraživanja morali pojedinačno pretraživati ​​svaki različiti aspekt ovog upita. Zatim bi rezultate morali ukrstiti da biste dobili kompletan odgovor na pitanje.

Međutim, MUM je multimodalan pa sam istražuje i kombinuje sadržaje iz različitih izvora i aspekata, dodajući i video zapise i slike.

MUM će biti ugrađen u Google Lens, tako da ćete moći, na primer, usmeriti kameru na planinarske cipele i pitati jesu li prikladne za pešačenje do Stare planine! Krajnji cilj je pomoći korisnicima da dobiju više informacija sa manje upita unetih za pretraživanje.

Već vidimo stalni rast bogatih rezultata pretrage i brzih odgovora. Oni postaju sve brojniji, vizualniji i istaknutiji. Međutim, Google želi pružiti što više preciznih odgovora i ujedno smanjiti potrebu za dodatnim pretraživanjima.

Nova AI tehnologija i pretraživanje

Očigledno je da se Google postepeno, ali sigurno, prebacuje na pretraživanja s potpuno novom AI tehnologijom. Iz toga proizlazi da uobičajeni pojam „pretraživač“ više neće biti prava reč za taj alat, kao i da će SEO optimizacija sajtova morati da se tome prilagodi.

Google pretraživač se pretvara u inteligentnu mašinu za prezentaciju znanja. I to se ne događa samo unutar trake za pretraživanje!

Gugl racionalizuje proces pretraživanja uključivanjem više izvora informacija, od mikrofona, fotoaparata, pametnih telefona, zvučnika… Da bi se moglo služiti svim tim izvorima (za različite ciljeve), na način koji na tim mašinam ima smisla, pretraživanje i njegova prezentacija, moraju se menjati. Na primer, mikrofon na vašem uređaju mora razumeti vaš upit, a asistent mora na njega odgovoriti.

Već pogađate da je u celom procesu, razumevanje jezika ključno pitanje. Razvoj moćnih modela koji mogu generisati sadržaj i dati odgovore na različitim jezicima, kratko i prirodno, postaje primaran zadatak. Jedan primer za to je LaMDA (Language Model for Dialogue Applications) – što u prevodi znači: Jezični model za dijaloške aplikacije.

Ovo je jedna nova tehnologija za komunikaciju s AI-jem koja je puno prirodnija od ostalih, recimo od  Chatbotova. Sa novom tehnologijom može se razgovarati na slobodniji način, jer je svestranija i fleksibilnija. Chatbotovi se, na primjer, lako zbune čim promenite temu.

LaMDA može steći veliko znanje o temi i uključiti se u oblikovan, dvosmeran dijalog, čak i kad on krene izvan izvorne teme. Naravno, još je rano da ceo sistem ne radi savršeno. Ali, ono kako sada radi, daje dobru predstavu o skoroj budućnosti kakvu možemo očekivati.

Šta je sa pristrasnošću i etikom AI?

Sva ova zbivanja neminovno postavljaju i škakljiva pitanja. Na primer, ako će Google videti sadržaj na svim jezicima i prepakivati ga u sasvim novi format koji AI generiše, ko je vlasnik tog i takvog proizvoda? Da li je neko (i ko je to) odgovoran za drugačiji kontekst, sadržaj i sve ostalo šta stoji u tim automatizovanim rezultatima? Da li će to obezvrediti značaj i ulogu sadašnjih proizvođača sadržaja?

Jedno je sigurno: Da bismo prihvatili budućnost koju će nam kreirati veštačka inteligencija (AI), moramo biti sigurni u njenu neutralnost, etičnost i pouzdanost. Google nastoji da otkloni sve nedoumice oko pitanja ko će sve to nadgledati i sprečiti da se nešto ne otme kontroli.

MUM je još u fazi testiranja. Google nastavlja s tim sve dok ne obezbedi potpunu sigurnost i pouzdanost celokupnog sistema. Dakle, ne postoji vremenski okvir kada će sve biti završeno i dato na upotrebu. Činjenica je da taj proces u slučaju BERT-a i nije trajao dugo.

Kako Google MUM utiče na SEO?

Google-ova ažuriranja algoritma menjaju način na koji pretraživač čita i shvata veb sadržaj. Svako ko koristi ovaj pretraživač za plasiranje svog brenda mora se prilagođavati ovim promenama da bi ostao konkurentan.

MUM prevazilazi osnovne SEO elemente i fokusira se na relevantnost, suštinu i kvalitet informacija. To nas prisiljava da stavljamo naglasak na stvaranje autoritativnog sadržaja koji će najbolje odgovarati na upite korisnika.

Pošto MUM razume 75 jezika, veb sadržaj napisan na maternjem jeziku određene zemlje može se prevesti i prikazati korisnicima u drugim delovima sveta. Ovome se možemo prilagoditi ugrađivanjem strukturiranih podataka u sadržaje veb stranica.

Time omogućavamo pretraživačima dublje razumevanje našeg materijala. To pomaže Google-u da preciznije odredi koje informacije se nalaze na stranici i i da ih koristi za za bogate rezultate. Umesto da tekst punimo ključnim rečima kako bismo unapredili SEO rezultate, bolje je da pravimo sadržaje koji zanimaju našu publiku i da informacije budu sveže, jedinstvene i dobro strukturirane.

Šta je Google MUM – Zaključak

Uvođenje MUM-a u igru trebalo bi da omogući, ne samo bolje rezultate pretraživanja, već i novu vrstu rezultata pretrage (odgovor). Taj odgovor biće generisan iz različitih izvora i preoblikovan u nešto potpuno novo. To bi moglo uticati na mišljenje o prezentovanom sadržaju. Možda će biti manje potrebe da kroz naš sadržaj dajemo sve odgovare na pitanja publike, jer će to raditi sistem umesto nas.

To nam može otvoriti prostor da mnogo više vremena radimo na poboljšavanju svojih proizvoda i na izgradnji preferenci svoje robne marke. Biće jako važno da ljudi brzo i što bolje upoznaju naš brend i firmu, kako bi nas se kasnije lako setili.

Dakle, možda će se fokus pomeriti na pronalaženje novih načina da se posebno istaknemo u odnosu na konkurenciju. Više ćemo se truditi da dobijeni saobraćaj posetilaca efikasno pretvaramo u trajne i verne korisnike naše internetske ponude.

Google pretraga je danas prilično osetljiva na probleme sa sajtom. To može izazvati pad pozicije u rezultatima pretrage. Zato održavajte svoju veb lokaciju ispravnomKoristite pouzdan hosting i redovno ažurirajte temu sajta i funkcionalne dodatake.

Angažujete web stručnjake da brinu o Vašem sajtu i izbegnite stresne situacije koje izazivaju česte promena u radu pretraživača.
Ažurirano 01.05.2023. godine

Izvor: yoast.com