Ako se pitate kako doći do više klijenata putem web sajta, verovatno znate da je poboljšanje veb sajta stalan proces i prvi uslov. Stoga redovno procenjujte učinak svoje veb lokacije i vršite prilagođavanja da biste ostali konkurentni u svom digitalnom okruženju.

U nastavku krećemo sa odgovorima na postavljeno pitanje koje je i glavna tema ovog posta:

Kako doći do više klijenata preko web sajta?

1. Kreirajte dizajn orijentisan na korisnika

Osnova svakog uspešnog dizajna veb stranice počinje stavljanjem korisnika na prvo mesto. Vaša veb lokacija treba da bude intuitivna i laka za navigaciju. Uzmite u obzir sledeće savete:

Jasna navigacija: meni za navigaciju vaše veb stranice treba da bude jednostavan i razumljiv. Koristite jasne oznake i logički organizujte svoj sadržaj.

Reagovanje na mobilnim uređajima: Sa sve većom upotrebom mobilnih uređaja, od suštinske je važnosti da obezbedite da vaša veb lokacija odgovara mobilnim uređajima. To znači da izgleda i dobro funkcioniše na pametnim telefonima i tabletima.

Brzina učitavanja: Korisnici imaju malo strpljenja za veb lokacije koje se sporo učitavaju. Optimizujte performanse svoje veb lokacije da biste obezbedili brzo učitavanje. Komprimujte slike, minimizirajte HTTP zahteve i koristite mrežu za isporuku sadržaja (CDN) ako je potrebno.

Čitljivost: Odaberite fontove i boje koji su laki za oči. Uverite se da je tekst čitljiv i da postoji dovoljan kontrast između teksta i boja pozadine.

Pozivanje na akciju (CTA): Olakšajte korisnicima da preduzmu akciju strateškim postavljanjem poziva na akciju na celoj veb lokaciji. Bilo da se registrujete za bilten, zahtevate ponudu ili kupujete, CTA treba da bude uočljiv i vidljiv.

2. Optimizujte sajt za korisnike i pretraživače (SEO)

Imati prelepu veb stranicu neće biti od velike koristi ako je niko ne može pronaći. Optimizacija sajta za pretraživače (SEO) je ključna za povećanje vidljivosti vaše veb stranice u rezultatima pretraživača.

Evo nekoliko ključnih SEO strategija:

Istraživanje ključnih reči: Identifikujte relevantne ključne reči i fraze koje bi vaša ciljna publika mogla da koristi da pronađe vaše proizvode ili usluge. Koristite alatke kao što je Google planer ključnih reči da biste otkrili ove ključne reči.

SEO na stranici (On-page SEO): Optimizujte sadržaj svoje veb lokacije pomoću relevantnih ključnih reči, meta naslova, meta opisa i alt oznaka za slike. Uverite se da je vaš sadržaj vredan i da odgovara na pitanja vaše publike.

Dizajn prilagođen mobilnim uređajima: Google smatra prilagođenost mobilnim uređajima faktorom rangiranja. Uverite se da vaša veb lokacija odgovara i dobro funkcioniše na mobilnim uređajima.

Brzina stranice: Kao što je ranije pomenuto, stranice koje se brzo učitavaju su neophodne i za korisničko iskustvo i za SEO. Koristite alatke kao što je Google PageSpeed Insights da biste identifikovali i rešili probleme sa brzinom.

Kvalitetne povratne veze: Napravite povratne veze visokog kvaliteta sa renomiranih veb lokacija u vašoj industriji. Ovo može poboljšati autoritet vaše veb stranice i rangiranje na pretraživačima.

3. Ubedljiv i koristan sadržaj

Sadržaj je kralj u digitalnom svetu. Sadržaj vaše veb stranice igra ključnu ulogu u privlačenju i zadržavanju posetilaca.

Evo kako da napravite ubedljiv sadržaj:

Blog postovi: Redovno objavljujte informativne postove na blogu koji se odnose na vašu industriju. Ovo ne samo da pruža vrednost vašoj publici, već i poboljšava rangiranje vaše veb stranice na pretraživačima.

Vizuelni sadržaj: Uključite privlačne vizuelne elemente kao što su slike, infografike i video snimci u svoj sadržaj. Vizuelni prikazi čine sadržaj privlačnijim i lakšim za varenje.

Studije slučaja: Predstavite priče o uspehu i studije slučaja koje pokazuju kako su vaši proizvodi ili usluge pomogli klijentima. Primeri iz stvarnog života mogu izgraditi poverenje i kredibilitet.

Preporuke kupaca: Prikažite izjave zadovoljnih kupaca na vidljivom mestu na vašoj veb lokaciji. Pozitivne povratne informacije od prethodnih klijenata mogu podstaći nove potencijalne klijente da dopru.

Česta pitanja: Napravite odeljak sa čestim pitanjima (FAK) da biste odgovorili na uobičajena pitanja. Ovo može pomoći posetiocima da brzo pronađu informacije koje su im potrebne.

4. Implementirajte snažan identitet brenda

Jak identitet brenda ne samo da čini vašu veb lokaciju vizuelno privlačnom, već i pomaže u izgradnji poverenja i prepoznatljivosti.

Razmotrite sledeće elemente:

Logo: Vaš logotip treba da bude vidljiv na vašoj veb lokaciji. To je ključna komponenta identiteta vašeg brenda.

Šema boja: Odaberite doslednu šemu boja koja je u skladu sa vašim brendom. Ova šema treba da se koristi na celoj veb lokaciji kako bi se stvorio kohezivan izgled.

Tipografija: Izaberite fontove koji odgovaraju ličnosti vašeg brenda i koristite ih dosledno na vašoj veb lokaciji.

Slike: Koristite visokokvalitetne slike koje odražavaju vrednosti vašeg brenda i rezoniraju vašoj ciljnoj publici.

Doslednost: Održavajte dosledan glas i ton brenda u svim sadržajima vaše veb stranice.

Redovno održavanje sajta: Redovno održavanje sajta čuva i razvija njegov ugled i autoritet.

5. Radite na privlačenju potencijalnih klijenata

Generisanje potencijalnih klijenata je primarni cilj većine veb lokacija. Da biste optimizovali svoju veb lokaciju za stvaranje potencijalnih klijenata, razmotrite sledeće strategije:

Jasni obrasci za kontakt i poručivanje: Uključite dobro dizajnirane kontakt forme na ključne stranice vaše veb stranice. Neka budu kratki i tražite samo bitne informacije.

Jaki magneti: Ponudite vredne resurse kao što su e-knjige, bele knjige ili vebinari u zamenu za kontakt informacije posetilaca.

Iskačući prozori pri nameri izlaza sa sajta: Koristite iskačuće prozore da biste uhvatili potencijalne klijente koji se spremaju da napuste vašu veb lokaciju. Ponudite im ubedljiv razlog da ostanu ili navedite svoje kontakt podatke.

Društveni dokazi: Prikažite signale poverenja, kao što je broj zadovoljnih kupaca ili broj pretplatnika, da biste izgradili kredibilitet i podstakli registraciju.

Progresivno profilisanje: Za ponovne posetioce, koristite progresivno profilisanje da biste tokom vremena prikupili dodatne informacije, postepeno izgrađujući profil potencijalnog klijenta.

6. Osigurajte bezbednost klijenata i web lokacije

Bezbednost je ključna briga i za vlasnike i za posetioce veb lokacija. Bezbedna veb lokacija gradi poverenje i štiti osetljive podatke od botova za prevare, itd.

Sprovedite sledeće mere bezbednosti:

SSL sertifikat: Instalirajte SSL sertifikat da biste omogućili HTTPS šifrovanje. Ovo ne samo da obezbeđuje prenos podataka već i povećava rangiranje vaše veb stranice na pretraživačima.

Redovna ažuriranja: Održavajte CMS, dodatke i teme svoje veb lokacije ažurnim da biste zakrpili bezbednosne propuste.

Zaštitni zid: Implementirajte zaštitni zid za veb aplikacije (VAF) za zaštitu od uobičajenih pretnji na mreži.

Pravljenje rezervnih kopija: Redovno pravite rezervnu kopiju svoje veb lokacije kako biste bili sigurni da možete brzo da je vratite u slučaju kršenja bezbednosti.

Potvrda identiteta korisnika: Ako imate korisničke naloge na svojoj veb lokaciji, primenite jake mere autentifikacije, kao što je dvofaktorska autentifikacija (2FA).

7. Pojednostavite proces konverzije

Kada privučete posetioce i generišete potencijalne klijente, morate im olakšati da se pretvore u kupce ili klijente.

Pojednostavite proces konverzije pomoću ovih taktika:

Jasna ponuda vrednosti: Jasno izrazite jedinstvenu vrednost koju imaju vaši proizvodi (usluge). Posetioci treba da razumeju šta vas izdvaja od konkurenata (Kako biti bolji od konkurencije).

Jednostavan proces plaćanja: Ako prodajete proizvode na mreži, uverite se da je proces naplate jednostavan i lak za korišćenje. Uklonite nepotrebne korake i smanjite trenje.

Više opcija plaćanja: Ponudite različite opcije plaćanja da biste se prilagodili različitim preferencijama kupaca.

Pečati poverenja: Prikažite pečate poverenja, kao što su SSL sertifikati i bezbednosne značke za plaćanje, da biste uverili posetioce u sigurnost njihovih transakcija.

Oporavak nakon napuštanja korpe: Implementirajte e-poruke za oporavak od napuštanja korpe da biste podsetili potencijalne kupce na artikle koji su ostali u njihovim kolicima i podstakli ih da završe kupovinu.

8. Redovno analizirajte ponašanje korisnika

Da biste stalno poboljšavali performanse svoje veb lokacije, neophodno je pratiti ponašanje korisnika i prikupljati podatke.

Koristite alatke za analitiku kao što je Google analitika da:

Pratite konverzije: Pratite učinak vaših poziva na akciju i obrazaca za generisanje potencijalnih klijenata da biste videli koji su najefikasniji.

Analizirate kretanja korisnika: Shvatite kako se posetioci kreću po vašoj veb lokaciji i identifikujte sva uska grla ili tačke odustajanja.

A/B testirate: Eksperimentišite sa različitim dizajnom, sadržajem i pozivima na akciju da biste videli šta najbolje odgovara vašoj publici.

Koristite toplotne mape: Toplotne mape vizuelno prikazuju gde korisnici kliknu i koliko daleko se kreću po vašim stranicama. Ovo može da pruži uvid u angažovanje korisnika.

Pratite tokove konverzije: Analizirajte korake koje posetioci preduzimaju pre konverzije i identifikujte oblasti u kojima možete da poboljšate put korisnika.

9. Negujte angažovanje posetilaca i interakciju

Angažovanje sa posetiocima vaše veb stranice može pomoći u stvaranju lojalne publike i podstaći ih da se raspitaju ili kontaktiraju sa vama.

Podstaknite angažovanje posetilaca na sledeće načine:

Ćaskanje uživo: Implementirajte funkciju ćaskanja uživo da biste omogućili posetiocima da postavljaju pitanja ili traže pomoć u realnom vremenu.

Integracija društvenih medija: Povežite svoje profile društvenih medija sa svojom veb lokacijom, omogućavajući korisnicima da vas lako prate i dele vaš sadržaj.

Forumi zajednice ili pitanja i odgovori: Ako je relevantno, napravite forum zajednice ili odeljak za pitanja i odgovore gde korisnici mogu da razgovaraju o temama u vezi sa vašom industrijom ili proizvodima.

Marketing putem e-pošte: Napravite listu e-pošte i šaljite redovne biltene ili ažuriranja kako bi korisnici bili informisani i angažovani.

Obrasci za povratne informacije: Podstaknite povratne informacije od korisnika i koristite ih da poboljšate svoju veb lokaciju i ponudu.

SEO podrška za korisnike

“Kako doći do više klijenata?” – Zaključak

Ako se pitate kako doći do više klijenata, fokusirajte se na:

  • dizajn orijentisan na korisnika,
  • SEO i ubedljiv sadržaj,
  • identitet brenda,
  • generisanje potencijalnih klijenata.
  • bezbednost web lokacije i posetilaca,
  • optimizaciju konverzije,
  • Google analitiku angažovanja posetilaca.

Samo tako možete da kreirate veb lokaciju koja ne samo da izgleda odlično već i da daje rezultate. Imajte na umu da je poboljšanje veb sajta stalan proces, pa redovno proveravajte učinak svog veb sajta i vršite neophodna prilagođavanja da biste ostali konkurentni u digitalnom okruženju. Naravno, uvek možete zatražiti naše SEO Usluge!