Društvene mreže i SEO su na određeni način povezani. Pre svega, zato što oboje doprinose širenju svesti o Vašem brendu i većoj izloženosti vašeg veb sadržaja željenoj publici.

Ali, često pitanje naših klijenata je da li društveni mediji doprinose rangiranju sajta u rezultatima pretraživanja? Naime, mi u našim SEO analizama njihovih sajtova obavezno prikazujemo i metrike za društvene mreže.

Odgovor na postavljeno pitanje je da društvene mreže imaju određen uticaj na organske pretrage, iako Google negira da koristi društvene signale u te svrhe.

Da bismo Vam pomogli da to bolje razumete, u članku ćemo objasniti kako i  koliko vaše angažovanje na društvenim mrežama utiče na SEO optimizaciju sajta i rangiranje veb stranica u organskoj pretrazi.

Neka istraživanja i činjenice

Hootsuite je 2018. istražio grupe članaka koji se promovišu na društvenim mrežama i članaka koji se ne promovišu. Utvrdili su da su promovisani članci zabeležili povećanje vidljivosti u rezultatima pretrage za celih 22%.

Kognitivni SEO je 2016. otkrio da postoji korelacija između prisustva na društvenim mrežama i boljeg rangiranja.

Kako pravilno uvezati društvene mreže i SEO?

Društveni mediji (mreže) su veoma korisni za postizanje veće popularnosti brendova, blogova i članaka. Jednostavno kreirajte dobar sadržaj na svojoj veb stranici i promovišite ga na Fejsbuku, Pinterestu i Instagramu.

Imajte u vidu da društveni mediji ne služe za prodaju, već za povezivanje sa ljudima. A jedan od najboljih načina za to je da kreirate korisne članke o temama koje ih zanimaju i da im ih predstavite.

Recimo, možete da promovišete svoje članke koristeći Facebook alatke za ciljanje publike da biste došli do njih. Ovo će sigurno povećati doseg vaših objava u javnosti.

Uz to, kada ciljate svoju publiku na društvenim medijima, ciljajte i veb lokacije koje su spremne da se s vama povežu. Što je Vaš sadržaj bolji, veća je verovatnoća da ćete od njih dobiti deljenje i time ostvariti veći doseg.

A već svi znamo da su povratne veze jedan od najjačih faktora rangiranja koje Google koristi u svom algoritmu!

Vaši profili mogu da se pojave u SERP-u

SERP je stranica sa rezultatima pretraživača koju vidite kada nešto „guglate“. Ova stranica može da prikaže mnogo različitih veb lokacija, pa i društvene profile. To zavisi od toga kako i koje termine pretražujete.

Kada tražite „ime vašeg preduzeća“, prvo što ugledate je vaša veb lokacija, a zatim tu je često i Facebook ili Pinterest stranica vaše kompanije (ukoliko ih imate). Twit na Twiteru ili objava na LinkedIn-u sa vezom do vaše veb stranice ostaće aktivna neograničeno dugo, donoseći novi saobraćaj na vašu veb lokaciju.

Dobra stvar u vezi prikaza profila ovih društvenih medija u SERP-u, je to što te veb platforme imaju visok rejting domena pa se veoma dobro kotiraju u pretrazi.

Zbog toga se društvene stranice vaše kompanije često rangiraju odmah ispod Vaše veb lokacije. Velika korist od toga je ta što tako sprečavate konkurentske stranice da se pozicioniraju na tim mestima!

Društvene mreže su svojevrsni pretraživači pa ljudi i na njima pretražuju

Sjajan sadržaj koji ste kreirali na svojoj veb lokaciji može odlično da funkcioniše i na društvenim medijima. Kada neko traži odgovore na pitanja na koja vi odgovarate na vašem društvenom profilu, verovatno će se vaš post pojaviti.

Društveni pretraživači rade i uz pomoć heštagova (kashtags) koji pomažu da sadržaj kategorišete po ključnim rečima. To pomaže ljudima da vas pronađu što potencijalne korisnike dovodi direktno do vašeg sadržaja.

Društvene mreže i SEO za lokalne pretrage

Pored toga što su sami za sebe dobar pretraživač, društvenih mediji imaju „ugrađeni“ lokalni direktorijum u koji preduzeće može da unese svoje NAP informacije (ime, adresu i broj telefona). Ove informacije Google i drugi pretraživači indeksiraju i prikazuju u pretrazi.

Društvene mreže i SEO jačaju pretragu lokala tako što se recenzije sa društvenih medija mogu pojaviti na SERP-u.

Ovo je posebno zanimljivo zato što te recenzije mogu povećati (ili smanjiti) saobraćaj na vašem sajtu. Zato je dobra ideja da vodite računa o generisanju recenzija koje sadrže dobre kritike.

Ukoliko ste zadovoljni svojim organskim, ali ne i društvenim rangiranjem, porazgovarajte sa svojim stručnim timom oko poboljšanja tog segmenta Vaše SEO strategije.

Ako želite više organskih poseta, radite SEO. U svakom slučaju, aktivnost na društvenim mrežama je deo SEO-a.

Društvene mreže i SEO veb sajta

ZAKLJUČAK

Porast vidljivosti sadržaja koji je promovisan na društvenoj mreži može biti i do 22%. Veb sadržaj koji je organski deljen na društvenoj mreži može da ima skok vidljivosti u pretrazi i do 12%.

Korišćenje društvenih mreža unapređuje organsku vidljivost sadržaja zato što gađa publiku kojoj je namenjen.

Usmeravanje sadržaja ka ljudima koji žele da linkuju ka njemu sa svojih sajtova, umnožava broj povratnih linkova koji su najjači faktor rangiranja na Google-u.

Društvene mreže su svojevrsne mašine za pretraživanje. Korisnici mogu pretraživati i pratiti sadržaje na njima putem unošenja u pretragu ključnih reči i klikom na heštagove (hashtags).

Brend koji istakne tačne NAP podatke (naziv firme, adresu, telefon)  na svim svojim društvenim profilima, poboljšava vidljivost za lokalnu pretragu (Local SEO).

Kada pretraživač poseti društvene profile on uzima informacija iz postavljenih komentara i recenzija (reviews). Čak cele recenzije mogu biti prikazane u SERP-u, a to znatno povećava vidljivost vaše veb lokacije i broj poseta.

Zbog svih pomenutih prednosti, društvene mreže i SEO su nerazdvojni SEO faktori i sastavni deo iste SEO strategije. Takav pristup će vremenom sigurno pojačati prisustvo Vašeg veb sadržaja u SERP-ovima.

Nadamo se da smo Vam pomogli da bolje sagledate vezu između društvenih mreža i SEO-a i kako zajedno mogu da povećaju Vaš učinak na internetu, bilo direktno ili indirektno. Ukoliko ste zainteresovani da saznate više, pogledajte naš SEO kurs!